Zjednodušujte!

To je heslo úspešných žien, ktoré veľa stihnú a dokážu si život aj užívať... "Prečo tráviš polovicu dňa nad žehliacou doskou?", spýtala sa s úprimným začudovaním Američanka svojej slovenskej kamarátky, ktorá sa tvárila nad hromadou vyžehlenej posteľnej bielizne viac než namrzene.

freepik_w_26321

"A čo, v Amerike sa nežehlí?", kontrovala so zaťatými zubami pracovitá Slovenka.
"Ani nie", vrátila jej Američanka, "a keď treba, existujú služby. Nechcelo by sa mi takto strácať čas."

Pripomína vám to niečo? Aj vy cítite nutkanie byť perfekcionistkou na "slovenský spôsob"? Pokiaľ vás to uspokojuje, prečo nie...? Zabudnite však na voľný čas, záľuby, dobrý vzhľad, pohodu a vnútornú vyrovnanosť! Pretože deň má iba dvadsaťštyri hodín a vy ste iba človek. No v prípade, že máte toho každodenného naháňania, ktoré nikto neocení, už akurát tak dosť, začnite myslieť a konať inak - zjednodušujte! 

Ako na to? Čítajte ďalej a zmeňte svoje všedné dni k lepšiemu... Napríklad takto:

1. Kupujte bytový textil a oblečenie, ktoré netreba žehliť. Na zvyšok otravnej práce si najmite šikovnú študentku alebo dôchodkyňu, ktorá má času dosť a rada si trochu privyrobí.

2. Nesnažte sa za každú cenu ohromiť svojimi kuchárskymi schopnosťami. Nie každý deň je sviatok! Jednorazovo pripravte väčšie "mrazničkové zásoby", ku ktorým stačí pridať len cestovinu, ryžu či zeleninu.

3. Zaobchádzajte so svojim voľným časom ako s nedotknuteľným súkromným vlastníctvom. Nenechávajte sa zneužívať od svojho zamestnávateľa, rodiny alebo pseudopriateľov a nechoďte vo svojom voľnom čase tam, kde nechcete!

4. Zistite si, aký postoj je pre vás vhodnejší - "vybaviť jednu nepríjemnosť denne ma nezabije" alebo "vybavím všetko v jeden deň a budem to mať za sebou" - a zariaďte sa podľa toho.

5. Pravidelne vyhadzujte z bytu a pracovného stola nepotrebné veci: zväčší sa vám úložný priestor, rýchlejšie nájdete veci, ktoré potrebujete a vaša psychika sa "prečistí" a uvoľní.

6. Neodkladajte drobnosti, ktoré možno vybaviť za hodinu: vrátiť knihy, vyplatiť účty, potvrdiť či odmietnuť pozvanie a podobne.

7. Nerozoberajte svoje problémy každú voľnú chvíľu, ale iba raz denne - s papierom a ceruzkou v ruke alebo v poznámkach v mobile. Napíšte strohými slovami, čo vám nedá spávať a ku každému problému uveďte niekoľko bodov: čo sa s tým dá robiť, čo ste urobili a kto vám môže pomôcť.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.