Dizajn od Pantona...

... je opäť v kurze, predovšetkým jeho stoličky - slávne Panton chairs - sa výborne hodia do väčšiny moderných interiérov a vyrábajú sa aj v detskej verzii.

Dnešným oživovaním pop-artového vzorovania (op-art sa snaží budiť dojem plastickosti a dynamickosti) v textilnej a odevnej tvorbe a, samozrejme využívaním plastov u sedacieho nábytku, stojí nezabudnuteľný dánsky dizajnér Verner Panton, ktorý sa stáva opäť vyhľadávaným.

Verner Panton (1926) vždy zdôrazňoval nutnosť dobrej znalosti materiálov, s ktorými dizajnér pracuje, dôležitosť pochopenia technológie spracovania týchto materiálov a potrebu intenzívnej komunikácie s výrobcami pri hľadaní tej najschodnejšej cesty pre sériovu výrobu. Uvedený prístup sa odráža v celej jeho tvorbe a je jednou veľkého dizajnérskeho úspechu.

Môžeme konštatovať, že humorný nadhľad a hravý detský podtón je to, čo predovšetkým charakterizuje Pantonovu tvorbu - predovšetkým sedací nábytok (stoličky, kreslá), ako aj interiérové doplnky (svietidlá, hodiny, kolekcie nápojového skla), obklady stien, bytové textílie a odevnú metráž.

Obdobie jeho najväčšej aktivity, šesťdesiate roky ( geometrických tvarov a sýtych, jasných farieb) - výrazne prialo Pantonovmu záujmu o umelé hmoty a umožnilo, aby sa ako dizajnér stal významným priekopníkom plastov. Práve z plastu je zhotovená jeho slávna stolička - Panton chair - tvoriaca stabilnú tehličku v múre histórie dizajnu.

V období architektonických experimentov s minimalizáciou obytného priestoru bola nesmierne inovatívna jeho kolekcia závesných stoličiek upevnených na stropnej konštrukcii (alternatíva úložného priestoru) a dodnes používaný nafukovací nábytok.

K Pantonovým špecialitám patrilo aj dekorovanie stien obkladovými panelmi s nápadnými vzormi, čím splynul s požiadavkami 60-tych rokov - včleniť do interiéru intenzívne farby, nápadné vzory a umelé hmoty.

                   

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.