Dôvodom na výmenu okien môže byť aj poškodené tesnenie

Napísal Silvia Binovska 07. november 2023

Skontrolovali ste už  svoje okná? Ak nie, je najvyšší čas na obhliadku. Aby ste v zime neboli nemilo prekvapení, že vám okná netesnia a zbytočne tak prichádzate o cenné teplo.

Mnohé domácnosti začnú problémy s oknami  pociťovať s príchodom prvých chladnejších dní. Môže sa objaviť vysoká vlhkosť v interiéri, cez okná začne prefukovať, okná sa rosia a pozorovať možno aj vznik plesní. Objaviť sa môže dokonca aj skrytá pleseň v pripojovacej škáre, pokiaľ tento priestor nie je dostatočne utesnený. 

Rizikové miesta úniku tepla cez okná

Z pohľadu úniku tepla existujú pri oknách 3 najviac rizikové miesta – priestor styku skla s profilom krídla, medzera medzi krídlom okna a jeho rámom a priestor pripojovacej škáry. Nesprávne prevedenie jedného z týchto detailov býva častou príčinou spomínaných problémov. Okná staršie viac ako 20-30 rokov už majú najlepšie roky za sebou a nad ich výmenou netreba dlho váhať. Problém s nadmerným únikom tepla cez okná sa však netýka iba starších domov, ale aj novostavieb, najmä tých dobre zateplených s menej kvalitnými a nedostatočne tesniacimi oknami. „Okno nie je nepriepustná bariéra. Z pohľadu úniku tepla ide dokonca o jeden z najslabších článkov vonkajšej obálky domu. Výmena okien za kvalitnejšie a lepšie tesniace predstavuje veľmi efektívny a ľahko realizovateľný spôsob, ako docieliť nižšie výdavky za vykurovanie,“ hovorí Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON.

Keď sa okno rosí

Únik tepla cez okno sa dá veľmi jednoducho odhaliť termokamerou. Tmavá modrá farba na obrázku nižšie predstavuje nízku teplotu okna a únik veľkého množstva tepla, svetlejší odtieň modrej farby naopak znázorňuje menšie tepelné straty. Doma však termokameru nepotrebujete, pretože netesnosti a horšia kvalita okien sa prejaví ich zarosením. Na obrázku jasne vidieť, že okno z roku 2003 už dostatočne netesní, rosí sa a tepelné straty sú výrazné. Rozdiely však badať aj medzi oknami od rôznych výrobcov, ktoré boli vyrobené a inštalované v tom istom roku. Použitie menej kvalitných materiálov a nevhodného tesnenia alebo v dôsledku nesprávnej montáže sa aj plastové okno z roku 2022 môže rosiť a môže cez neho unikať teplo.

2_incon_1123

Kedy treba tesnenie vymeniť?

Aby okná čo najlepšie tesnili a aby tesnenie malo čo najdlhšiu životnosť, treba sa oň pravidelne starať. Odporúča sa skontrolovať ho raz ročne. Ak máte na oknách TPE tesnenie, na jeho čistenie stačí mydlový roztok, ktorým z neho nečistoty odstránite. Rozhodne sa treba vyhnúť použitiu rozpúšťadiel, kyselín či iných abrazívnych látok. Tesnenie EPDM si vyžaduje trochu viac pozornosti. „Na jeho údržbu sa odporúča použiť silikónový olej, glycerín alebo iný špeciálny mazací prípravok, s výberom ktorého vám najlepšie poradí dodávateľ okien. Takto obnovíte pružnosť tesnenia, zastavíte povrchovú koróziu a zabránite jeho primŕzaniu,“ vysvetľuje Michal Buzna, vedúci zákazníckeho servisu a produktový manažér spoločnosti INCON. V prípade akéhokoľvek viditeľného mechanického poškodenia či zdeformovania tesnenia je potrebné ho vymeniť. Zručnejší majstri zvládnu jeho výmenu aj svojpomocne, odporúča sa však tento krok ponechať odborníkom. „Obráťte sa na firmu, ktorá vám okná dodala alebo priamo na výrobcu. S nimi výber vhodného tesnenia skonzultujte. Každé okno má totiž iné tesnenie a je potrebné ho vyberať podľa profilového systému okna,“ zdôrazňuje Michal Buzna.  

Iba výmena tesnenia niekedy nestačí

V niektorých prípadoch sú okná poškodené viac a iba výmena tesnenia nie je postačujúca a treba pristúpiť k celkovej výmene okna. Mnohé staršie otvorové výplne už okrem poškodeného tesnenia majú aj nedostatočné tepelnoizolačné vlastnosti,  problémom mnohých z nich môže byť aj nevhodné zasklenie či nekvalitné kovanie. Súčasné moderné okná sú naopak vyrobené z novších materiálov s použitím kvalitnejších technológií.  Vhodným príkladom je plastové okno INCON Komfort EVO s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm. Majú o 25 % viac materiálu ako bežné plastové okná, preto sa nekrútia a nedajú sa ľahko vypáčiť. Hlbšie uloženie skla obmedzuje rosenie. Tieto okná poskytujú vynikajúcu tepelnú a akustickú izoláciu.

Požiadajte o dotáciu na výmenu okien

Ak ste sa pre výmenu okien rozhodli, požiadajte o dotáciu. K žiadosti o finančný príspevok od štátu treba pripojiť niekoľko dokladov. Jedným z nich je aj energetický certifikát. S jeho vybavením vám môže pomôcť aj výrobca okien. „Zákazníkom bezplatne zrealizujeme obhliadku stavby vrátane spracovania podkladov pre vydanie energetického certifikátu. Zároveň preplatíme náklady na certifikát pôvodného stavu domu a žiadateľom poskytneme aj kontakt na overenú odborne spôsobilú osobu,“ dopĺňa na záver Ladislav Pavlovič.

 Foto: INCON, Katarína Kráľová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.