Ako si zariadiť garsónku prakticky a útulne?

Garsónka síce nevyniká veľkorysým priestorom, napriek tomu sa v nej nemusíte cítiť nepríjemne a stiesnene. Malý priestor sa dá zariadiť aj tak, aby pôsobil vzdušne a bol aspoň opticky väčší. Prinášame vám niekoľko tipov, ako si zariadiť garsónku prakticky aj útulne.  

shutterstock_garsoniera_22

Rozdeľte ju na dennú a nočnú časť

Každý dom alebo byt by mal byť rozdelený na dennú a nočnú časť, resp. na spoločenskú a súkromnú časť. V súkromnej alebo v nočnej časti by ste mali mať priestor na oddych a samozrejme súkromie. Denná alebo spoločenská časť je rušnejšia a prístupná aj pre návštevy.

V jednej malej miestnosti nie je jednoduché spraviť si súkromie, ale nie je to ani nemožné. Súkromná časť bude asi skromnejšia, stačí využiť malé postele 140x200, ktoré sú veľkorysé pre jedného, ale príležitostne sa na nich vyspia aj dve osoby.

Od zvyšku miestnosti ich môžete oddeliť posuvnou zástenou alebo obyčajným závesom. Ak by ste chceli využiť priestor čo najefektívnejšie, môžete dennú a nočnú časť oddeliť knižnicou i regálom, takže okrem rozdelenia miestnosti získate aj úložný priestor.

V spoločenskej časti by sa mala nachádzať obývačka, jedáleň, kuchyňa a prípadne aj pracovný kút. Ak vám nevyhovuje takéto delenie alebo si myslíte, že ho nepotrebujete, miesto môžete ušetriť rozkladacou pohovkou. Vyberte si takú, ktorá je určená na každodenné spanie a plnohodnotne nahradí postel. Na noc ju rozložíte a cez deň zložíte, aby vám nezavadzala.

Jedálenský stôl alebo pult?

Na samostatnú jedáleň v garsónke rozhodne nie je priestor, ale miesto, kde sa v pokoji a pohodlí najete, si vytvoriť dokážete. Menší stôl, či už v tvare štvorca alebo kruhu, môže plniť nielen funkciu jedálenského stola, ale aj pracovného.

Malé priestory si jednoznačne vyžadujú multifunkčný nábytok. Druhou možnosťou je kuchyňa s jedálenským pultom. Pult zaberie minimum miesta, ale sedenie na barových stoličkách nemusí vyhovovať každému. Alternatívou môže byť aj skladací stôl.

Od vašej voľby závisí aj to, ako si vybrať správne jedálenské stoličky. Ak chcete miestom naozaj šetriť a využívať voľný priestor napríklad na cvičenie, vyberte si skladacie stoličky a prípadne aj stôl.

Steny využite na maximum

Voľné steny sú ideálne na zavesenie políc, regálov či policových systémov. Nemusíte na ne ukladať len knihy a dekorácie. Ak si zaobstaráte štýlové úložné boxy, košíky alebo škatuľky, môžete do nich uložiť aj drobnosti, ktoré nechcete aby bolo vidno. Priestorovo úsporné sú najmä regály a police, ktoré sú vysoké a siahajú od podlahy takmer až po strop. Dajte si však pozor, aby ste garsónku nepreplnili až príliš a nepôsobila stiesnene.

Svetlé farby hrajú prím   

Malé priestory si žiadajú svetlé farby, ktoré priestor opticky zväčšia. Steny a dominantné prvky garsónky by mali mať práve svetlé odtiene. Ak máte svetlé steny, podlahu, kuchynskú linku a väčšinu nábytku, nie je problém vybrať si napríklad tmavú pohovku, alebo čierne stoličky.

Tmavé farby by mali byť v menšine a skôr na doplnkoch alebo na jednom výraznom prvku. Pomôcť dokážu aj správne umiestnené zrkadlá, ktoré odrážajú svetlo, a miestnosť je vďaka nim svetlejšia a opticky väčšia.

Zdroj obrázku: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.