Ako pripevniť umývadlo na dosku

Umývadlo umiestnené na doske je v súčasnej dobe veľmi módne a vzhľadu kúpeľne dodá eleganciu. Inštalácie sa netreba obávať, zvládne to trochu zručnejší domáci majster.  Spoločne s odborníčkou z Hornbachu prinášame návod na to, ako umývadlo na dosku pripevniť.

hornbach_0822

Ak už máte kúpené umývadlo aj dosku, tak budete potrebovať ešte sifón a ventil, zväzok konopy, sanitárny silikón a tmel, mazivo, príslušenstvo k sprchovým kútom, rohové ventily Schell 1/2" x 3/8", konzoly pre dosku pod umývadlo a spojovací materiál. Z nástrojov si pripravte náradie pre inštalatérov, fixku, meter, pílku na kov, vŕtačku a príklepovú vŕtačku, vrtáky, sadu stranových kľúčov, aku skrutkovač, vodováhu, vytláčaciu pištoľ na kartuše, hladidlo, nože, vykružovák, jamkár a zámočnícke kladivo s magnetom.

Pripevnenie rohového ventilu

Závit na rohových ventiloch je nutné obmotať tesniacim zväzkom konopy a tesnenie potrieť tesniacou pastou. Zdrsnite povrch ventilu pílkou na kov tak, že cez závit niekoľkokrát šikmo prejdete. Do závitu začnite od začiatku namotávať konopu. Najprv ručne a potom pomocou otvoreného kľúča alebo klieští na armatúry naskrutkujte rohové ventily. Akonáhle dosiahnete správnu pozíciu, neotáčajte ich späť, inak závit nebude tesniť. Ak ventil nejde zaskrutkovať do správnej pozície, je treba ho ešte raz vyskrutkovať a potom ho obmotať menším alebo väčším množstvom konopy a opäť zaskrutkovať.

Montáž umývadlovej dosky

Do umývadlovej dosky je potrebné navŕtať otvory na armatúru a odtok. „Najprv si určte polohu umývadla i armatúry a vyznačte si oba otvory. Na vyvŕtanie otvorov si vezmite vhodný vykružovák. Priemery otvorov závisia od priemeru odtoku a armatúry. Bežný priemer otvoru na armatúru je 35 mm a na odtok 45 mm,“ radí Marcela Bínová, odborníčka na kúpeľne v projektových marketoch Hornbach.

Na pripevnenie oboch konzol umývadlovej dosky si fixkou na stenu vyznačte otvory. Na stenu priložte konzoly, vyrovnajte ich pomocou vodováhy a fixkou si vyznačte otvory. Aby vŕtačka nejazdila po obkladoch, môžete si otvory po ich vyznačení opatrne naklepnúť jamkárom a kladivom. „Ďalší variant je prilepiť kúsok krepovej lepiacej pásky a označiť si otvory na nej. Lepiaca páska dokáže tiež zabrániť skĺznutiu vŕtačky. Po vŕtaní je vhodné otvory vysať, aby v nich nezostal žiaden prach,“ vysvetľuje špecialistka. Zastrčte hmoždinky, naskrutkujte obidve konzoly a potom ešte raz vodováhou premerajte konzoly. Skrutky dotiahnite a na hlavičky nasaďte krytky. Po upevnení konzol sa môže začať montovať umývadlová doska. Tú priskrutkujte zospodu cez konzoly do pripravených otvorov. Prechod medzi doskou a stenovými obkladmi vyškárujte sanitárnym silikónom v príslušnej farbe.

Pripevnenie umývadla

V tejto fáze je možné primontovať umývadlo. Nasaďte odtok do odtokového otvoru a priskrutkujte ho. „U umývadiel bez vstavaného prepadu je nutné použiť špeciálny odtok na umývadlá bez prepadu. Na inštalačnú plochu spodnej strany umývadla naneste silikón, nasaďte na dosku a vyrovnajte ho. Zospodu ešte nasaďte sifón,“ upozorňuje odborníčka z Hornbachu. Ak je rúrka príliš dlhá, môžete ju skrátiť pílkou na kov. Sifón zasuňte do tesnenia rúrky, ktorá je pripevnená k stene, a ručne ho priskrutkujte k odtoku. Použite naozaj všetky tesnenia.

Podrobný videonávod na montáž umývadla na dosku:

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

1 Komentár

  • Komentár Danielmom %PM, %23 %591 %2023 %13:%sep napísal Danielmom

    https://interpharm.pro/# canadian pharamcy
    canada drug stores - interpharm.pro Their global health initiatives are game-changers.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.