3 dôvody, prečo sa vám fotovoltika oplatí

Uvažujete nad kúpou fotovoltických panelov, no váhate či sa to vyplatí? Prečítajte si tri dôvody, prečo je vlastná solárna elektráreň dobrý nápad.  Získať energetickú sebestačnosť sa v posledných rokoch snaží čoraz viac ľudí. Príčinou je predovšetkým ich obrovská záťaž, ktorú predstavujú pre životné prostredie. 

solar_energy21

V čase klimatickej krízy predstavuje výroba elektrickej energie zo slnečného žiarenia jeden z ekologických spôsobov energetickej sebestačnosti. Vďaka veľmi priaznivým cenám fotovoltických panelov a finančným dotáciám sa stáva fotovoltika stále dostupnejším riešením získavania elektrickej energie zo slnka aj pre bežné domácnosti. Uvažujete aj vy nad kúpou fotovoltických panelov a vybudovaním vlastnej elektrárne na streche vášho rodinného domu? Kladiete si však otázku: Oplatí sa fotovoltaika našej domácnosti? Prečítajte si tri dôvody, prečo je investícia do vlastnej solárnej elektrárne dobrý nápad a prečo s ňou ušetríte až trikrát.

1. Fotovoltika šetrí váš rodinný rozpočet

Výrobou elektriny pomocou fotovoltických panelov môžete ušetriť až 40% nákladov na elektrinu. Ročne to predstavuje to sumu 500 EUR. Výška úspory sa samozrejme odvíja od geografickej polohy, orientácie panelov a spotrebiteľského správania. Neznamená to však, že ak žijete na severe Slovenska, výroba elektriny zo slnečného žiarenia je pre vás nemožná. Rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi len 10-15% ročne. Na výkon fotovoltických panelov to má len minimálny vplyv. 

Väčšina záujemcov sa obáva vysokej vstupnej investície, ktorá však nemusí byť strašiakom. S využitím finančného príspevku z programu Zelená domácnostiam II ušetríte pri kúpe fotovoltického riešenia až 1500 EUR. Tento príspevok je určený pre domácnosti mimo Bratislavského kraja. ZSE však prispeje sumou 500 EUR prvým dvesto domácnostiam z okolia Bratislavy, ktoré si u nich zakúpia fotovoltický systém. 

S momentálnym nastavením cien elektriny a s využitím dotačného programu Zelená domácnostiam II sa návratnosť investície do fotovoltiky odhaduje na 8,5 roka. Predstavuje to čas, za ktorý sa vám vráti suma, ktorú ste na začiatku do riešenia vložili. Životnosť fotovoltických panelov je 25 – 30 rokov. Znamená to, že niekoľko ďalších desiatok rokov na elektrickej energii už len šetríte.

2. Fotovoltika šetrí životné prostredie

Fotovoltické články, z ktorých sú zložené fotovoltické panely, vyrábajú elektrinu len pomocou slnečného žiarenia. Slnko je obnoviteľným a nevyčerpateľným zdrojom energie. Vaša domácnosť, napojená priamo na slnko, tak bude využívať len ten najekologickejší zdroj energie. Prevádzka fotovoltickej elektrárne nepredstavuje žiadnu záťaž pre životné prostredie. Dokonca aj výroba fotovoltických panelov je pre planétu omnoho menej škodlivá ako ťažba, spracovanie a transport  zemného plynu, ropy a uhlia. Fotovoltické panely sú z 90% vyrobené zo skla a hliníka, čo sú bežne recyklovateľné materiály.

Keďže výkon fotovoltických panelov závisí od intenzity slnečného žiarenia, teda od vývoja počasia všeobecne je vhodné toto riešenie kombinovať s napojením na verejnú sieť. Najčastejšie sa používa systém on – grid. Riešenie je veľmi praktické, pretože keď je výkon fotovoltických panelov dostatočný, spotrebiče v domácnosti odoberajú elektrickú energiu zo solárnej elektrárne. Zmenou počasia a poklesom výkonu elektrárne sa spotrebiče znovu napoja na verejnú sieť. 

Využitím ponuky od ZSE však môžete byť 100% šetrní aj v prípade napojenia na verejnú sieť. Fotovolt Bezstarosti zahŕňa službu Zelená elektrina, s ktorou bude spotreba vašej domácnosti pokrytá len z obnoviteľných zdrojov, napriek tomu, že pochádza z verejnej siete. 

3. Fotovoltika šetrí vašu elektrinu

Proces inštalácie fotovoltických panelov na strechu vášho domu je jednoduchý. Upevňujú sa na špeciálnu nosnú konštrukciu a následne sa systémom káblov prepoja s vašou domácou sieťou a napoja sa na verejnú sieť. Fotovoltickú elektráreň môžete pohodlne ovládať pomocou aplikácie vo vašom smartfóne alebo počítači. Vidíte tak aktuálne množstvo vyrobenej a spotrebovanej elektrickej energie. 

Fotovoltika šetrí nielen váš rodinný rozpočet a životné prostredie, ale môžete si pomocou nej vyrobenú elektrinu aj ušetriť. Ako na to? ZSE prišla s praktickým riešením v podobe virtuálnej batérie. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžete uložiť na neskoršie použitie. Elektrinu vám ZSE vráti v čase, keď ju budete skutočne potrebovať, napríklad večer alebo ráno. Akonáhle bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv energiu z virtuálnej batérie. Celkovo ušetríte až 40 % nákladov na elektrickú energiu. 

Údržba domácej fotovoltickej elektrárne nie je náročná. Ak sú správne a odborne nainštalované, je poruchovosť fotovoltických panelov minimálna. Každoročnú kontrolu uchytenia a zapojenia panelov a ich dôkladné vyčistenie máte s programom Fotovolt Bezstarosti od ZSE v cene ponuky. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.