Počuli ste už o rekuperácii?

Staré známe vetranie otvorenými oknami nie je až tak optimálnym riešením. Musíte vetrať pravidelne, vo dne i v noci čo možno v prechodných obdobiach až tak nevadí...


... no v zimných mesiacoch sú s otváraním okien spojené významné tepelné straty, ktoré zvyšujú náklady na vykurovanie. Odpoveďou na nevýhody klasického vetrania sa stalo vetranie riadené, resp. nútené. Riadené vetranie má snahu absolútneho oslobodenia sa od klasického otvárania okien. Je zabezpečené privádzaním čerstvého a odvádzaním opotrebeného vzduchu pomocou ventilačnej techniky. Efektívnym doplnkom núteného vetrania je rekuperácia tepla. Rekuperačná jednotka odsáva opotrebený vzduch z kuchýň, kúpeľní, WC alebo vedľajších miestností a po prefiltrovaní ho vypúšťa do okolia, pričom odovzdáva teplo čerstvému vonkajšiemu vzduchu. Nasávaný čerstvý vzduch sa očistí vo vzduchovom filtri, ohreje sa vo výmenníku tepla a privádza sa do obytných miestností.

Schodisko alebo chodba sú považované za prechodovú oblasť a odvod vzduchu je zabezpečený z miestností, ktoré sú zaťažované zvýšenou vlhkosťou (kuchyňa, kúpeľňa, WC). „Na uľahčenie prúdenia vzduchu medzi miestnosťami sa odporúča pod dverami medzera 1 cm,“ vysvetľuje Ing. Ladislav Truchlík zo spoločnosti Wolf. Vetranie pri zatvorených oknách bez hluku z ulice a sieťok na oknách prináša nielen čistý a čerstvý vzduch, ale predstavuje aj ideálne riešenie pre alergikov. Rekuperačný systém privádza do miestností čerstvý filtrovaný vzduch a zaručuje v nich nízky obsah oxidu uhličitého CO2, ktorý unavuje organizmus a zhoršuje pozornosť. Zatvorené okná poskytujú protihlukovú ochranu a súčasne zabraňujú prenikaniu neželaného hmyzu a prachu do príbytkov. Na čistenie vzduchu sa používa štandardný filter, ktorý zachytí viac ako 90 % všetkých častíc väčších ako  10 µm.


Šetrenie je v móde

Protiprúdový výmenník tepla, tzv. rekuperátor, využije až 95 % tepla z odvádzaného vzduchu. Dodatočné dohrievanie privádzaného vzduchu je preto minimálne, čo znižuje spotrebu energie na vykurovanie. Rekuperačný systém býva kombinovaný s vykurovacím systémom, ktorý pokrýva tepelné straty budovy dohrievaním privádzaného vzduchu. Pri riadenom vetraní využívajúcom rekuperáciu sa dá ušetriť 20 až 25 % celkových nákladov na vykurovanie, pretože sa neohrieva privádzaný čerstvý vzduch z vonkajšej teploty, ale dohrieva sa iba teplotný rozdiel medzi privádzaným a odvádzaným vzduchom. Energetická náročnosť rekuperačného systému je pritom veľmi malá, príkon ventilátorov v týchto prípadoch je spolu okolo 34 W – ako u malej žiarovky.


Dokonalý komfort v letných horúčavách

Rekuperácia tepla poskytuje komfort aj pri letnom vetraní. Do miestností sa vtedy nedostáva zvonka horúci vzduch ako pri vetraní oknami, ale vzduch schladený v rekuperačnom výmenníku odvádzaným chladnejším vzduchom z interiéru. Takto sa darí udržiavať vnútornú teplotu na príjemných hodnotách aj v horúcom lete a použitie energeticky náročnej klimatizácie nie je nutné. Podmienkou sú ale vonkajšie okenné žalúzie zabraňujúce vstupu slnečných lúčov do interiéru a jeho prehrievaniu. Kvalitné rekuperačné systémy majú zabudovanú tzv. bajpasovú klapku, ktorá sa uplatňuje pri nočnom vetraní v letných teplých dňoch, keď chladnejší vonkajší vzduch môže znižovať teplotu v prehriatom interiéri. Vtedy klapka automaticky otvorí kanál, ktorým vonkajší vzduch obchádza výmenník tepla a bez ohriatia sa privádza priamo do miestností a príjemne ich ochladzuje.

Komfortné vetranie prostredníctvom rekuperačného systému spolu so solárnymi systémami na prípravu teplej vody a kondenzačnou technikou na vykurovanie zabezpečuje vysoký komfort bývania s veľmi nízkymi prevádzkovými nákladmi. Ešte vyšší komfort a úspory prináša v kombinácii s podlahovým a stenovým vykurovaním či s tepelným čerpadlom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.