Zdravý interiér od podlahy až po strop

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trávime až 90 % nášho času vo vnútri budov. Je preto nesmierne dôležité, aby bol interiér udržiavaný v čo najlepšej kondícii. Pri výstavbe skúste používať materiály, ktoré podporujú zdravú a príjemnú mikroklímu.

hornbach_070323

Ak plánujete rekonštrukciu, zamyslite sa nad tým, ako zvýšiť kvalitu vášho bývania. Odborníci z Hornbachu vám poradia, ako na to.

Aby ste si udržali svoje fyzické zdravie pod kontrolou, je dôležité zdržiavať sa v čistom prostredí bez toxínov, nečistôt a baktérií. Zdravá domácnosť ale nie je iba o tom, ako často upratujete. Aj keď si to zvyčajne ani neuvedomujeme, na naše zdravie vplýva mnoho ďalších faktorov, medzi ktoré patria aj materiály použité vo vnútri našich príbytkov.

Začnite od podlahy

Hoci si mnohí ľudia dávajú záležať na tom, aby svoj domov ochránili pred rôznymi alergénmi, často prehliadajú skutočnosť, že vinníkom môže byť aj samotná miestnosť. Podlaha spolu so stenami zaberajú najväčšiu plochu v interiéri. Je preto dôležité pre aký materiál sa rozhodnete pri nášľapnej vrstve či povrchovej úprave. Aby ste vybrali čo najvhodnejšiu podlahovú krytinu, musíte poznať výhody a nevýhody jednotlivých možností.

  • Keramická dlažba a prírodný kameň

Dvaja hlavní predstavitelia tvrdých podláh sú vhodnou hypoalergénnou voľbou pre ľudí s problémami dýchacieho aparátu. Pri výbere ale dávajte pozor. Porézne alebo hrubo opracované povrchy môžu zachytávať nečistoty, prach či iné alergény. Voľte preto predovšetkým hladké povrchy, ako je napríklad mramor a žula. „Bez ohľadu na to, akú dlažbu alebo kameň vyberiete, venujte pozornosť predovšetkým obsahu VOC (prchavé organické zlúčeniny) v lepidle a škárovacej hmote. Dôležité je aj to, aby bola škárovacia malta vodoodolná a zabraňovala vzniku plesní na jej povrchu,“ upozorňuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín projektových marketov Hornbach.

  • Drevo

Podlahy z dreva sú už stovky rokov stabilnou a obľúbenou voľbou. Sú odolné, univerzálne, dajú sa renovovať, a sú považované za jedno z najvhodnejších riešení aj pre alergikov. Aj tu ale platí, že pri ich ošetrovaní a renovácii vyberajte nátery bez obsahu VOC. „Pri správnom ošetrení sa na drevenej podlahe nebudú zachytávať mikroorganizmy, ako sú roztoče. Prach, či iné nečistoty sa dajú veľmi jednoducho odstrániť pravidelným čistením,“ hovorí odborník. Okrem zdravotného hľadiska predstavujú drevené podlahy aj riešenie s veľmi nízkym environmentálnym dopadom, avšak iba v tom prípade, ak majú PEFC certifikát. „Tento medzinárodný certifikát podporuje trvalo udržateľné a zodpovedné lesníctvo ale aj kontrolované ďalšie spracovanie dreva. To zaručuje, že lesy budú zachované aj pre budúce generácie. Kúpou takéhoto produktu si vyberáte produkt vyrobený z prírodného obnoviteľného zdroja. V predajniach Hornbach kladie veľký dôraz na trvalú udržateľnosť a preto u nás nájdete drevené produkty zásadne s týmto certifikátom,“ vysvetľuje Richard Klička.

  • Prírodné linoleum

Podlaha je vyrobená zo 100% prírodných surovín, a vyznačuje sa dobrou elasticitou, tepelnoizolačnými vlastnosťami a mimoriadne širokým výberom farieb a dekorov. Nestráca vzor ani po zošľapaní. Vďaka prírodnému pôvodu ide o podlahu vhodnú pre astmatikov a alergikov, a je zároveň vynikajúcou ekologickou voľbou podlahovej krytiny. Pred kladením podlahy je ale dôležité nechať materiál prispôsobiť sa podmienkam v miestnosti, aspoň na 24 hodín.

  • Korok

Korok je všestranný materiál, ktorý akoby príroda stvorila pre podlahy. „Korková podlaha je jednou z najudržateľnejších podlahových krytín, aké si v súčasnosti môžete vybrať. Je teplá, elastická, odolná voči prachu a nečistotám. Je príjemná pri chôdzi, čo ocenia ľudia s problémami pohybového aparátu. Pretože je podlaha mäkšia, výborne pohlcuje vibrácie, a tým šetrí chrbticu a kĺby. Korok je zároveň nenasiakavý, vďaka čomu je odolný proti plesniam. Rovnako ako drevené podlaha, si bude ale vyžadovať údržbu povrchového náteru,“ vysvetľuje Richard Klička.

  • Laminát a vinyl (PVC)

Obe dlažby sú vhodné pre domácnosti alergikov. Vinyl sa dokonca používa aj v zdravotníckych zariadeniach, pretože je k dispozícii aj so špeciálnou hypoalergénnou a antibakteriálnou úpravou, ktorá je doložená certifikátom o neškodnosti. Tieto podlahové krytiny nezachytávajú alergény, a vo všeobecnosti sa veľmi jednoducho čistia. Najväčším rizikom pri syntetických podlahách bolo použitie lepidiel. Väčšina podláh sa ale skladá systémom klik, čím sa eliminuje potreba použitia lepidiel.

Stavte na kvalitné a zdravé farby na stenu

Počuli ste už o ekologických a bio farbách? Ide o netoxické alternatívy, ktoré obsahujú veľmi nízke alebo žiadne percento prchavých organických zlúčenín (VOC), vďaka čomu zlepšujú kvalitu ovzdušia v interiéri. Vyrábajú sa z ekologicky šetrných alebo organických materiálov, ako sú napríklad citrusy, laky, balzam, mliečne proteíny či draselné vodné sklo. „Ich použitie je rovnaké ako pri tradičných interiérových farbách, s tým rozdielom, že nemajú žiadny zápach a majú dezinfekčný účinok. Predovšetkým farby vyrobené z bio surovín ocenia ľudia s dýchacími ťažkosťami alebo alergiami. Okrem pozitívneho vplyvu na zdravie obyvateľov domu sú ekologické a bio farby zároveň šetrné k životnému prostrediu, čím sa minimalizuje ich uhlíková stopa,“ vysvetľuje Monika Linghartová, odborníčka z oddelenia farby, laky v projektových marketoch Hornbach.

Ak sa obávate, že takéto alternatívne farby budú mať nižšiu kvalitu krytia, obavy nie sú na mieste. „Ekologické a bio farby sú v súčasnosti preferovanou voľbou, odhliadnuc od toho, či máte alebo nemáte alergie. Ide jednoducho o zdravú možnosť, ako vymaľovať váš interiér tak, aby bol okamžite obývateľný. Eko a bio farby sa nanášajú rovnakým spôsobom ako iné interiérové farby, a to predovšetkým pomocou valčeka,“ hovorí odborníčka z Hornbachu.

Môžu byť nábytok a bytové doplnky problémom?

Bytové textílie, ako napríklad koberce, závesy, záclony či čalúnený nábytok môžu pre silných alergikov predstavovať relatívne veľký problém, a to predovšetkým vtedy, ak nie sú frekventovane čistené. Na eliminovanie týchto alergénov nemusí ale časté upratovanie stačiť. Predovšetkým profesionálne čistenie čalúneného nábytku môže byť z dlhodobého hľadiska finančne náročné. „V prípade silných alergikov by bolo vhodné zvážiť výmenu nábytku, buď za kožený alebo napríklad drevený. Napríklad paletové pohovky sú v súčasnosti mimoriadne atraktívne. Ich výhoda spočíva nielen v možnosti vyskladania pohovky, aká sa vám hodí, ale tiež možnosti jednoduchšej údržby. Prach sa v nich totiž neusádza tak, ako v klasických pohovkách. Matrace v klasických pohovkách je síce možné vyčistiť, veľké množstvo roztočov a prachu sa ale nachádza v samotnom tele pohovky. Paletové kreslá či pohovky viete utrieť mokrou handrou, a matrace poriadne vyprášiť na čerstvom vzduchu,“ dodáva Richard Klička.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zdroj foto: HORNBACH

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.