Ako si poradiť s rekonštrukciou kúpeľne

Každodenná sprcha či relaxačný kúpeľ vás príjemne osvieži a naladí na celý deň. Vo vynovenej kúpeľni je to úplne iný zážitok. Keď vám tie staré, ošarpané kachličky už lezú na nervy, umývadlo horko-ťažko drží pripevnené na stene a kohútiky nie a nie prestať kvapkať - možno je načase urobiť kompletnú rekonštrukciu kúpeľne.

kupelna_1220

Netušíte, ako postupovať? Zrejme budete potrebovať pomoc odborníkov. Postupy a vizuálnu stránku si však musíte z veľkej časti premyslieť samy.

Naplánujte si rozsah rekonštrukcie

Na začiatku sa treba rozhodnúť, aké zásahy treba urobiť vo vašej kúpeľni. Je veľký rozdiel rekonštruovať len kachličky, vymeniť vaňu a umývadlo, alebo búrať steny a zväčšiť celú miestnosť.

Niektoré panelákové kúpeľne ukrývajú nevyužitý priestor v bytovom jadre. Jeho búranie je náročná práca plná prachu a hluku, no za väčšiu kúpeľňu to stojí. Spojením kúpeľne s WC vznikne veľký priestor, toto riešenie je však vhodné v rodinných domoch s dvoma kúpeľňami a toaletami.

vodomer20

Za zváženie tiež stojí výmena potrubí. Ak by to staré po pár rokoch vypovedalo službu, určite by vám bolo ľúto zasahovať do vašej krásnej novej kúpeľne. Taktiež si skontrolujte, či vám vyhovuje umiestnenie elektrických zástrčiek a svetiel, alebo budú potrebné aj elektroinštalačné práce.

Potom treba zohľadniť všetkých členov domácnosti, doterajšie fungovanie kúpeľne a zmeny, ktoré by ju urobili praktickejšou pre každého.

Položte si tieto otázky:

●      Koľko ľudí bude používať kúpeľňu? Majú nejaké špeciálne potreby?

●      Potrebujete vaňu? Ak neholdujete dlhým kúpeľom, možno bude pre vás lepšie vymeniť vaňu za sprchový kút.

●      A čo vetranie? Ak sa kúpeľňa dostatočne nevetrá, vznikajú plesne.

●      Vyhovuje vám spôsob ohrievania vody? Bojler či kotol si po rokoch používania tiež vyžadujú výmenu.

Výber obkladov a dlažby do novej kúpeľne

kupelna_2_1220

Toto je tá najpríjemnejšia časť rekonštrukcie. Predstavte si vašu kúpeľňu snov. Obklady a dlažby do kúpeľne sú dostupné v krásnych dizajnoch, vďaka ktorým sa budete cítiť ako v kúpeľoch pri každom sprchovaní.

Popustite uzdu fantázii a predstavte si ten luxusný pocit tepla, čistoty a pohodlia v kúpeľni, ktorá je obložená napodobeninou mramoru či dreva. Preferujete drobné, mozaikové kachličky, alebo radšej veľké obklady s vintage vzorom?

Rohová vaňa s masážnymi tryskami, alebo jednoduchý sprchový kút? Nezabudnite, že dlažba a obklady do kúpeľne musia ladiť s ostatným zariadením. Poraďte sa s architektom a nechajte si spraviť 3D vizualizáciu.

Výmena kachličiek svojpomocne

rekonstrukcia_kupelna_2_1220

Ktoré práce zveríte firme a do ktorých sa pustíte vlastnými silami, záleží od vašich skúseností a zručností. Výmena potrubí, zásahy do umakartového jadra, búranie si rozhodne vyžadujú odborný prístup.

Výmenu kachličiek a umývadla možno zvládnete aj sami, no tiež k nej treba pristupovať zvlášť precízne. Veľmi dôležitá je hydroizolácia - náter, ktorý pod dlažbou a kachličkami zabráni vlhnutiu.

Presný postup odstránenia a podkládky dlažby a obkladov do kúpeľne si budete musieť podrobne naštudovať. Pozrite si viacero video návodov, poraďte sa s niekým, kto už kúpeľňu rekonštruoval.

Šetriť sa neoplatí

rekonstrukcia_kupelna1220

Svojpomocným lepením kachličiek možno ušetríte pár stoviek eur. Rekonštrukcia kúpeľne však aj tak nie je lacná záležitosť. Cena rekonštrukcií začína približne na 2500 €, môže byť však niekoľkonásobne vyššia.

Pri výbere firiem na inštalatérske práce by cena nemala byť rozhodujúca. Rekonštrukcie môžu robiť aj pochybní remeselníci, ktorí krátko po dokončení prác ukončia svoje podnikanie.

relax_woman20

Radšej si firmy dôkladne preverte, aby ste mali istotu, že vaša krásna nová kúpeľňa bude aj praktická, bezpečná a poslúži vám pekných pár rokov bez porúch.

Zdroje obrázkov: freepik.com


Ďalšie zdroje:

https://urobsisam.zoznam.sk/dom/rekonstrukcia-bytu/prakticke-rady-pri-rekonstrukcii-kupelne

https://www.youtube.com/watch?v=zIUEDPBqPcM

https://urobsisam.zoznam.sk/dom/rekonstrukcia-bytu/ako-na-rekonstrukciu-kupelne

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.