Radostná a optimistická Viva magenta!

Tak ako každý rok, aj tento, vybrali odborníci z inštitútu Pantone Color Institute farbu, ktorá bude prevládať celý rok v móde aj interiérovom dizajne. Tak ako Very Peri, aj farba na rok 2023, pochádza z červených odtieňov. Je ňou Viva Magenta, odtieň číslo 18-1750!

Odtieň Viva Magenta je plný energie, pre niektorých možno až príliš výrazný. Niečo medzi červenou a fialovou, podľa niektorých vnímaný aj ako odtieň ružovej. Podľa Pantone však nejde o agresívnu, ale asertívnu farbu. Odráža radosť a optimizmus, ktorý tak veľmi potrebujeme. Silná a posilňujúca farba, ktorá podnecuje experimentovanie a pomáha budovať vnútornú silu.

Inšpiráciou bola príroda

„V dobe technológií sa snažíme čerpať inšpiráciu z prírody a toho, čo je skutočné. PANTONE Viva Magenta pochádza z červenej rodiny a je inšpirovaná červenou košenilou (karmín), jedným z najvzácnejších farbív z rodiny prírodných farbív a zároveň  jedným z najsilnejších a najjasnejších, aké svet poznal,“ hovorí výkonná riaditeľka Pantone Color Institut, Leatrice Eiseman. Farbivo košenila sa získava z tiel červca nopálového, sajúceho šťavu nopálu, druhu kaktusu opuntia v Peru a na Kanárskych ostrovoch. Červený pigment sa získava z vysušených samičiek. Najväčšiu koncentráciu majú gravidné samičky.

Postačí aj detail 

Farbu roka 2023 môžete nosiť na sebe, či už v monochromatickom looku od hlavy po päty alebo len prostredníctvom doplnkov (kabelka, rukavice, čiapka a podobne). „Viva Magenta však krásne vynikne aj u vás doma. Tým, že ide o farbu s energiou, pýta sa do „aktívnych“ miestností, ako je kuchyňa, jedáleň, obývačka či kúpeľna. Nebojte sa jej však ani v spálni. Ak ste veľmi odvážni a nebojíte sa experimentovania, môžete ju využiť aj ako farbu stien. Úplne však postačí ako akcent v podobe doplnkov, ako sú vankúše, uteráky, koberec či jednotlivé kusové nábytky. Túto výraznú farbu doplňte len neutrálnymi odtieňmi, ako sú biela, krémová alebo sivá. So zlatou vytvorí dokonalý luxusný efekt,“ radí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu. 

Zdroj foto: Matějovský

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.