Čo je potrebné zvážiť pri výbere matraca?

Zo všetkých vecí a ďalších faktorov, ktoré vplývajú na kvalitu nášho spánku, má najvýraznejší vplyv zrejme matrac. Keď si ľahnete na matrac, ktorý vám nevyhovuje, hneď to pocítite. A predstavte si, že sa na takom matraci snažíte zaspať.

shutterstock_w_materasso_22

Na začiatok potrebujete správne rozmery

 Výber matraca je tak veľmi dôležitý a mali by ste k tejto úlohe pristupovať s ohľadom na každý detail. Ak neviete, čo všetko je pri výbere matraca dôležité, zhrnieme vám to najpodstatnejšie, na čo je potrebné brať ohľad.

Prvoradé sú rozmery matraca. Tie sa pochopiteľne určujú podľa rozmerov postele. Napríklad nové matrace 80x200 sú pre jednolôžkové postele 80x200 alebo pre manželské postele 160x200. Mimochodom, keď už spomíname manželské postele, čo myslíte, je lepšie vybrať si jeden veľký matrac, alebo dva samostatné?

V drvivej väčšine prípadov je lepšou voľbou výber dvoch samostatných matracov. Má to viacero dôvodov a jeden sa týka aj toho, čo nasleduje ďalej pri výbere toho ideálneho matraca pre vás. Poďme si to teda rozobrať.

Čo brať do úvahy, aby ste našli ideálny matrac?

 Keď teda máte rozmery matraca a v prípade manželskej postele ste sa rozhodli, či chcete jeden veľký, alebo dva samostatné matrace, treba si ešte z ponuky matracov v danom rozmere vybrať taký, ktorého vlastnosti budú zodpovedať vašim požiadavkám. A práve to je ten spomínaný dôvod aj kvôli ktorému sú lepšou voľbou dva samostatné matrace pre manželskú posteľ.

S najväčšou pravdepodobnosťou totiž bude ideálny matrac pre vás iný, než ten ideálny pre vášho partnera. Na výber ideálneho matraca majú v prvom rade vplyv faktory, ktoré ovplyvňujú jeho ideálnu tvrdosť. To sú vaša hmotnosť, najčastejšia spánková poloha (ak máte nejakú ustálenú) a taktiež aj vaša subjektívna preferencia tvrdosti matraca.

Ďalej je ešte výber matraca individuálny v prípade určitých špeciálnych potrieb kvôli zdravotnému stavu. Takzvané zdravotné matrace sa delia na viac druhov, najčastejšie sa využívajú ortopedické pre ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbtice a antibakteriálne pre ľudí, ktorí sa aj v zime nadmerne potia a vlhkosť v matraci by mohla predstavovať živnú pôdu pre rôzne baktérie.

Zdroj obrázka: Autor: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.