Návrh dizajnu v odraze minulosti

Za tých 80 rokov existencie IKEA sme si užili veľa zábavy. Navrhli sme nejeden bláznivý výrobok. Ale aj nejednu jednoduchú vec. Zažili sme úspechy aj pády. A zo všetkého sme sa poučili, zlepšovali sa a napredovali.Kolekcia Nytillverkad je zložením úcty nášmu jedinečnému prístupu k dizajnu...

... ktorý je postavený na jednoduchosti, funkčnosti a vždy aj štipke hravosti. Toto je druhá vlna výrobkov, ktoré sa začnú predávať v októbri 2023. Vitajte v budúcnosti. Opäť.

Odvážne vtedy, odvážne aj dnes

V októbri prinesieme späť vzory a výrobky od dizajnérov ako Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen a Inez Svensson.
Táto ďalšia vlna výrobkov z kolekcie Nytillverkad, ktoré sme z hľadiska materiálov a konštrukcie upravili tak, aby spĺňali požiadavky súčasnosti, je oslavou pestrofarebnej a energickej atmosféry konca 70-tych a začiatku 80-tych rokov.

Jeden či všetky? Rozhodnutie je na vás.

Novú pestrofarebnú kolekciu môžete len opatrne ochutnať alebo sa na ňu vrhnúť. Táto vlna výrobkov vám umožní oboje, takže si prídete na svoje, či budete chcieť mať doma všetky alebo len jeden.
Ohurujte kreslom ako umeleckým dielom z ocele. Alebo výrazne oživte svoju obývaciu izbu pestrofarebnými vzormi na poťahoch vankúšov a na látkach.
Pre túto vlnu výrobkov sú typické sýte a kontrastné farby, výrazné vzory a jednoduché a čisté tvary. Doslova nabádajú, aby ste prostredníctvom nich vyjadrili svoj štýl.

Iba pár či radšej plná izba labiek?

Tento vzor pripomínajúci zvieracie labky, ktorého autorom je Sven Fristedt, je absolútne neprehliadnuteľný a vôbec sa za to nehanbí. Ak ste konzervatívnejší, oživte pohovku farebnými poťahmi na vankúše SVEDJENÄVA, a ak sa nebojíte, rozbaľte to vo veľkom na stenách s látkami*.
Tento vzor sa prvýkrát objavil v katalógu IKEA pod názvom ALFI na modro-zelenej a hnedo-béžovej posteľnej prikrývke v roku 1971. Teraz sa vracia pod názvom SVEDJENÄVA a je trochu zmenšený a vo farbách z roku 1972.
Po prvýkrát za 50 rokov svojej existencie je tento vzor dostupný aj na látke s 3-metrovou dĺžkou. Tak popustite uzdu fantázii a nechajte sa ním uniesť!

*Na európskych trhoch sa látka SVEDJENÄVA vyrába zo 100 % recyklovaných materiálov.

Geniálny nápad

Dizajnérska dvojica súrodencov Knuta a Marianne Hagbergovcov si na návšteve u dodávateľa, kde sa vyrábal nábytok z ocele, všimla množstvo kovového šrotu, ktorý pri výrobe vznikal. Rozhodli sa využiť ho a premeniť na súpravu jednoduchých svietnikov valcovitého, teda cylindrického tvaru. Tieto svietniky predstavila v roku 1982 IKEA pod výstižným názvom CYLINDER.
Súpravu troch svietnikov odvtedy IKEA oživila už viackrát. V kolekcii Nytillverkad prichádzajú pod názvom TUVKORNELL so širšou základňou a väčšou hmotnosťou, vďaka ktorej sú stabilnejšie. A, samozrejme, aj vo farbe jesene: oranžovej.

Taká pohodlná a dômyselne navrhnutá, že až ťažko uveriť, že je to stolička

Stoličku HOLMSJÖ sme prvýkrát predstavili v katalógu IKEA v roku 1963 ako DOLE. Bola súčasťou série reprezentatívnych pohodlných stoličiek do obývacej izby, ktoré sa predávali pod názvom OLE, DOLE a DOFF.
Vynovená verzia HOLMSJÖ má široké sedadlo s vankúšom vyplneným polyesterom (57 % materiálu je recyklovaného), na ktorom vám bude pohodlne aj pri dlhšom sedení. A keďže má nožičky z masívneho bukového dreva s viditeľnými čapovo-dlabovými spojmi, bude pri tom sedení ešte aj krásne vyzerať.

Zoznámte sa s dizajnérom: Niels Gammelgaard

Dizajnér výrobkov v industriálnom štýle Niels Gammelgaard a zakladateľ IKEA Ingvar Kamprad sa prvýkrát stretli v Dánsku v roku 1975. Niels chcel, aby IKEA začala predávať jeho nábytok, no Ingvar saho opýtal, či si namiesto toho netrúfne navrhnúť nový typ kovovo-plastovej stoličky. Niels si trúfol a o 14 dní neskôr predstavil svoj prvý model stoličky FOLKE.
Takto začala spolupráca, ktorá nakoniec trvala tri desaťročia a priniesla viac než 50 výrobkov vrátane obľúbených, dobre známych kúskov ako TED, JÄRPEN, GUIDE a MOMENT.

„Ingvar bol fascinujúci človek. Ten jeho nápad, že výrobky s pekným dizajnom by mali byť cenovo dostupné pre všetkých, ma fakt oslovil,“ spomína Niels.
V marci 2023 dostal Niels medailu Thorwalda Bindesbølla, ktorú udeľuje Kráľovská dánska akadémia výtvarných umení. V ocenení jeho práce sa spomína aj spolupráca s IKEA a jeho úsilie navrhovať „nadčasový nábytok pre bežných ľudí“.

Malý, robustný a ľahko skladovateľný

Príručný stolík JÄRLÅSA na kolieskach predstavila IKEA vo svojom katalógu v roku 1984 pod názvom HOFF. Niels Gammelgaard použil vrchnú dosku z obľúbeného stola TED, vďaka čomu sa mu podarilo navrhnúť jednoduchý a štýlový príručný stolík na kolieskach, ktorý nestál veľa peňazí.

Pôvodne bol navrhnutý s pántmi, ktoré ho umožňovali zložiť. Vynovená verzia stolíka JÄRLÅSA má však namiesto nich dve poličky s konštrukciou využívajúcou kovovú tyčku a odstrániteľné krídlové matice, aby sa pri skladaní nikto nezranil. Stále sa teda dá zložiť, ibaže tentoraz premyslenejšie. A vďaka novým výstužným profilom spĺňa táto vynovená verzia aj požiadavky na nosnosť, takže stolík unesie až 100 kg.
Tohto malého pojazdného pomocníka oceníte napríklad pri podávaní nápojov alebo presúvaní knižiek. A keď si svoju úlohu splní, jednoducho ho poskladáte a necháte čarovne zmiznúť napríklad v šatníku.

Plochá ako list, guľatá ako lopta

Túto guľatú závesnú lampu navrhol Bent Gantzel-Boysen a prvýkrát sa objavila v katalógu IKEA v roku 1979 pod názvom CIRKEL.
Teraz sa vracia ako tienidlo závesnej lampy HAVSFJÄDER. Vybaľte toto naplocho zabalené tienidlo závesnej lampy a sledujte, ako naberá svoj tvar a začína rozptyľovať do miestnosti tlmené, dekoratívne svetlo. A môžete si k nemu vybrať súpravu káblov, aká sa vám páči, aby bolo podľa vašich predstáv.

Zoznámte sa s dizajnérom: Bent Gantzel-Boysen

Bent Gantzel-Boysen (1930 – 2008) sa pôvodne venoval elektromechanike a inžinierstvu. Od roku 1956 pracoval
u dánskeho výrobcu svietidiel Louis Poulsen a v 70. rokoch už bol vedúcim dizajnérskeho tímu spoločnosti. V tomto období navrhol veľmi oceňovanú lampu LamPetit, ktorá býva často nesprávne uvádzaná ako dizajn Vernera Pantona, jeho kolegu.

Koncom 70. rokov založil Bent vlastnú firmu a v období od 1979 do 1987 navrhoval osvetlenie pre IKEA. Jeho prvým výtvorom bola závesná lampa CIRKEL, ktorá teraz ožíva pod názvom HAVSFJÄDER. Ďalším z jeho dobre známych výrobkov je závesná lampa DUETT, ktorú tvorí šesť kovových plátov v tvare tienidla.
Bent Gantzel-Boysen bol skromný a nepotrpel si na žiadne ocenenia ani ceremónie. Až taký skromný, že niektorí možno na neho a jeho dedičstvo už aj zabudli. V katalógoch IKEA má však jeho meno hrdé miesto vedľa žiarivých výrobkov, ktoré navrhol, keďže sme mali to šťastie, že sme sa mohli stať súčasťou jeho života.

Čo má zapadnúť, musí vyniknúť

V tejto vlne výrobkov vládnu všetkému farby. A koberec STOENSE s nízkym vlasom vo výraznej červenej farbe je čerešničkou na tejto farebnej torte. Táto klasika, ktorá sa prvýkrát objavila v katalógu v roku 1959 ako RONDO, nevyjde z módy nikdy.

Zoznámte sa s dizajnérkou: Inez Svensson

V 70-tych rokoch urobila IKEA urobila výrazný krok vpred v oblasti textílií a mnoho zákazníkov prichádzalo do obchodných domov iba kvôli ponuke látok. Na tomto úspechu sa podieľala aj dizajnérka na voľnej nohe Inez Svensson so svojimi pestrofarebnými geometrickými vzormi.

Inez v podstate ukázala cestu novej generácii textilných dizajnérov, ktorá spočívala v odvážnejšom využívaní farieb a formy. Oddelenie textílií v IKEA zároveň dostalo v tomto období veľkú tvorivú voľnosť a trúflo si ukázať celému svetu, že aj výrazné vzory môžu mať veľké predajné úspechy.
Inez je tiež spoluzakladateľkou združenia textilných dizajnérov s názvom 10-gruppen (alebo Desať švédskych dizajnérov). Cieľom združenia bolo mať svoje návrhy viac pod kontrolou, preto začalo firmám namiesto nákresov vzorov predávať hotové látky. Jeho práca zmenila celé odvetvie aj postavenie textilných dizajnérov vo Švédsku.

Keď v roku 2005 Inez umrela, svet stratil veľkú tvorivú hviezdu a ozajstnú priekopníčku.
V rámci kolekcie Nytillverkad teraz oživujeme jej veľmi známy vzor STRIX/STRAX pod názvom NICKFIBBLA.

Nerozlučné dvojičky

Tento populárny pruhovaný vzor so zrkadlovou dvojičkou vytvorila pre IKEA textilná dizajnérka Inez Svensson začiatkom 70. rokov. STRIX je oranžový s bielymi pruhmi, STRAX biely s oranžovými pruhmi.
Pruhy nakreslila rukou, čiže nemali byť dokonale rovné. Prvá várka látok však mala pruhy také krivé, že sa nedala použiť vo väčších formátoch. Preto sa použila na vankúšoch a iných drobnostiach, kde to nebolo také veľmi viditeľné. S ďalšou várkou to, našťastie, dopadlo lepšie a tento vzor sa od svojho prvého predstavenia na obale katalógu z roku 1972 vrátil už v mnohých farebných variáciách.
V novej kolekcii majú obe verzie vzoru názov NICKFIBBLA a použili sme ich na poťahoch na vankúše s rozmermi 50 x 50 cm. Oranžovo- biely vzor ponúkame aj na látke s 3-metrovou dĺžkou*.

*Na európskych trhoch sa látka NICKFIBBLA vyrába zo 100 % recyklovaných materiálov.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.