Trendy v bývaní na jeseň 2022: čo má v interiéri prevládať?

Jeseň patrí k najfarebnejším ročným obdobiam. Listy stromov hýriace farbami v kombinácii so slnečnými lúčmi vytvárajú príjemne hrejivú atmosféru. Sychravými jesennými dňami si ju nenechajte pokaziť.

Využite všetko, čo jesenná príroda ponúka a teplo jesene preneste aj k sebe domov. Prezradíme vám, ktoré jesenné trendy v bývaní vám tento rok nesmú chýbať.

1_dovido_1122

Jeseň bez zbytočne veľkých zmien

Žiadne veľké zásahy pri vytváraní jesennej atmosféry v domácnosti robiť nepotrebujete. Sety obrazov za prijateľnú cenu príjemne oživia aj tie najnudnejšie steny. Umiestnite ich vedľa seba, pod seba alebo ich rozmiestnite tak, ako sa vám páči. Žiadne pravidlo ako na to neexistuje. Na stôl dajte ikebanu v rovnakých jesenných farbách, zapáľte sviečku, uvarte si bylinkový čaj, začítajte sa do svojej obľúbenej knihy a jesennú pohodu, ktorú sa vám podarilo vytvoriť, si vychutnávajte všetkými zmyslami.

2_dovido_1122

Najlepšou inšpiráciou je príroda

Jeseň sa spája s prírodnými prvkami. Príroda ponúka toľko možností, že by bola škoda ich všetky nevyužiť. Teplo a harmóniu do domu prináša najmä drevo. Nie nadarmo je najobľúbenejším dekoračným prvkom. Nechajte vyniknúť jeho prirodzenú štruktúru. Drevo má čo povedať aj keď ho úplne na hladko nespracujete a nezakryjete všetky jeho nedokonalosti. Práve naopak. Vyberte si originálny konferenčný stolík z masívu a nechajte drevo rozpovedať jeho vlastný príbeh.

Maliar bez štetca

Jeseň je umelec, ktorý dokáže namiešať tie najkrajšie farebné kompozície. Pri výbere doplnkov sa inšpirujte farbami opadaného lístia. Prepojte svetlejšie a teplejšie farby s tmavšími zemitými. Horčicová, tehlovo oranžová s výraznejšou vínovou na petrolejovom podklade upokojí a dodá energiu, ktorú budete v chladnejších jesenných dňoch určite potrebovať. Vankúšiky a teplé prehozy s motívom opadaného lístia vás každý deň zvábia jesenným nádychom a nezahrejú len na tele, ale aj na duši. Závesy tiež nemusia byť utkané z jednej farby. Spestrite ich farbami jesene a izba hneď bude vyzerať inak. Jesennú pohodu dotvorte kožušinami a dečkami, ktoré vyvolávajú pocit tepla. Prírodné materiály si jeseň vyslovene žiada. Lampáše, sviečky a difuzéry jesennú atmosféru znásobia. Vytvorte si teplo, ktoré bude jeseňou aj voňať.

3_dovido_1122

Drevené obloženie trochu netradične

Veľkým trendom je tento rok drevené obloženie stien v štýle wall panelling za sedacou súpravou v obývačke alebo čelom postele v spálni. Drevený obklad, ktorý stenám dodá zaujímavú textúru a hĺbku, môžete použiť na celú stenu a izbu opticky predĺžiť alebo len na jej časť. Obklad pôsobí trochu historicky, pomôže skryť všetky nerovnosti steny a izbu príjemne zútulní.

Jeseň si bez nich nedokážeme predstaviť

Aká by to bola jeseň bez dekoračných tekvíc rôznych veľkostí a farieb, šípok, žaluďov, bukvíc, gaštanov, konárikov a farebného lístia? Niektoré doplnky ani tie najnovšie trendy nevytlačia do úzadia. Vytvorte si z nich dekoračný veniec na dvere, tekvicové zátišie, či ikebanu na stôl. Vyrobte si ich sami. Je len na vás, čo do nich zakomponujete. Isté je, že vytvoríte originál, ktorý sa v žiadnej inej domácnosti nachádzať nebude.

Tkané koše z juty, svietidlo z rovnakého materiálu, tkané koberce, makramé na stenách, keramika a všetko, na čo si spomeniete, keď sa v myšlienkach prenesiete do príbytku vašich starých rodičov, k správnej jesennej atmosfére zaručene prispeje.

4_dovido_1122

Jesenné dekorácie áno, ale s citom

Spojte dekorácie najrôznejších textúr a vzorov. Využite motív opadaného lístia, zvieracie potlače ale aj geometrické tvary. Vankúšiky a závesy ozdobte strapcami. Ľahký etno nádych je tento rok viac ako vítaný. Jeseň je farebná. Jesenné doplnky sú krásne a je ich veľa. Ich výber starostlivo zvážte.  Aj v hrejivom pocite, ktorý jeseň ponúka, chcete predsa voľne dýchať.

Foto: Dovido.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.