Ako si vybrať vchodové dvere do bytu, či do domu?

Vchodové dvere sú nielen vstupnou „bránou“ do vášho príbytku, ale zároveň aj základným bezpečnostným prvkom, ktorý zabraňuje, aby sa k vám ktokoľvek nepovolaný dostal. Sú teda dôležitou súčasťou každej domácnosti.

shutterstock_door_w_22

V otázke bezpečnosti je často najideálnejšia stredná cesta

Ako si však správne dvere vybrať? V prvom rade treba určiť, či ide o dvere do bytu, alebo do domu. Pri dverách do domu je potrebné vybrať materiál, ktorý odolá poveternostným vplyvom, vhod môžu prísť aj lepšie termoizolačné vlastnosti, či svetlík ak chcete do svojej vstupnej haly dostať viac prirodzeného svetla.

Nasleduje bezpečnosť. Na tú sa zvyčajne ľudia zameriavajú najviac. Poznáme 6 tried bezpečnostných dverí označených od 1 (najnižšia) po 6 (najvyššia). Triedy 5 a 6 sa na obydlia zvyčajne nepoužívajú, ide už o zabezpečenie trezorového typu. Naopak, triedy 1 a 2 predstavujú len základné zabezpečenie a tak sú najlepšou voľbou triedy 3 a 4.

V prípade, že chcete ušetriť, vyberte si triedu 3, ich zabezpečenie bude dostatočne vysoké. Avšak pozor! V závislosti od toho, čo sa vo vašej domácnosti nachádza, môžu niektoré poisťovne vyžadovať dvere triedy bezpečnosti 4. Pre zvýšenie bezpečnosti sa používa aj istiaci bod do podlahy, ktorý zásadným spôsobom sťažuje prekonanie zabezpečenia v podobe vašich vchodových dverí.

Aj dvere už môžu byť smart

Bežnou vecou sa stávajú aj odolné protipožiarne dvere s protipožiarnou odolnosťou aspoň 30 minút. Oceníte aj zvukovú odolnosť, takže ak vás trápi hluk, ktorý sa k vám dostáva cez zatvorené dvere, správny výber dverí vám v tomto smere pomôže.

Keďže moderné smart technológie prenikajú do rôznych oblastí našich životov a už dávno nepoznáme len inteligentné telefóny, môžete mať aj smart dvere s digitálnym priezorníkom, ktorý dokáže komunikovať s vašim smartfónom. Môžete tak mať vstup do vašej domácnosti pod dohľadom aj ak nebudete doma.

Na záver nezabudnite, že na bezpečnosť vplýva aj kovanie, vložka, či rôzne doplnky pre zvýšenie bezpečnosti. A ak vám ide aj o dizajn, máme pre vás dobrú správu. V súčasnosti je trh tak bohatý, že si určite vyberiete.

Zdroj obrázka: Autor: Prostock-studio / Shutterstock.com

1041 komentárov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.