Hrdinky, ktoré sa zapísali do histórie

Predstavujeme vám romány, v ktorých výnimočné hrdinky dokazujú svoj silný charakter. Aj keď každá žila v inom storočí, spája ich odvaha, nezávislosť a sila.

První herečka

V češtine vychádza v auguste vo Vydavateľstve SLOVART titul C. W. Gortnera o skutočne výraznej ženskej postave. Francúzka Sarah Bernhardtová (1844 − 1923) mala komplikovaný život. Bola jednou z prvých celebrít, medzinárodne uznávanou hviezdou. Svoj zložitý životný príbeh rozpráva v knihe samotná Sarah. Dievča vychovávané v kláštore, najstaršia dcéra kurtizány židovského pôvodu, tá, ktorá dobyla film aj divadlo – taká bola „božská Sarah“. Súčasťou jej životného príbehu sú vzlety, pády a intrigy na divadelných doskách i v zákulisí, ale aj zložité rodinné, milostné a priateľské vzťahy. V nich figuruje aj mnoho slávnych osobností - Alexandre Dumas, Victor Hugo, George Sandová, Oscar Wilde alebo budúci britský panovník Eduard VII. K dosiahnutiu statusu skutočnej celebrity pomohol Sarah aj Félix Nadar, jeden z prvých veľkých fotografov, a, samozrejme, Alfons Mucha, ktorý ju, Gortnerovými slovami, „učinil svojimi plagátmi nesmrteľnou“.

O autorovi:

C. W. Gortner je americký spisovateľ historických románov. Vyštudoval New College v Kalifornii, spočiatku pôsobil v oblasti módy a zdravotníctva, od roku 2012 sa venuje výlučne písaniu. Jeho knihy boli preložené do vyše 20 jazykov. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli jeho tituly Romanovská cárovná a Vatikánska princezná.

slovart_women_821

Skrotenie kráľovnej

Ďalší román úspešnej autorky historických románov – Philippy Gregory je už na pultoch kníhkupectiev. Príbeh zobrazuje Katarínu Parrovú, tridsaťročnú vdovu, ktorú si vezme za manželku Henrich VIII., muž, ktorý pochoval už štyri ženy. Napriek jej obavám z nebezpečenstva, ktoré má za chrbtom, sa venuje štúdiu. Na vtedajšie pomery má Katarína široký rozhľad a dokonca vydá ako prvá žena v Anglicku knihu pod vlastným menom. Púšťa sa aj do nebezpečných tém – ako tajná protestantka chce presadiť náboženskú reformu. Jej zanietenie je výnimočné, no neslávne známy kráľ chorľavie a je čoraz nevyspytateľnejší a nebezpečnejší.

„Fascinujúce... Gregoryovej literárny portrét starnúceho kráľa a jeho múdrej a citlivej mladej manželky poteší všetkých nadšencov anglických dejín.“

Publishers Weekly

O autorke:

Philippa Gregory je známa autorka historických románov.  V súčasnosti pôsobí ako spisovateľka v slobodnom povolaní a ako redaktorka spolupracuje s viacerými časopismi, novinami a televíziou. Preslávila sa najmä vďaka historickým románom o Plantagenetovcoch a Tudorovcoch: Katarína Aragónska. Večná princezná, Druhá Boleynová, Dedičstvo Boleynovcov, Tri sestry, tri kráľovné, ako aj samostatný príbeh o Jacquette Luxemburskej, Pani riek. Knihy do slovenčiny preložili Otakar Kořínek a Štefan Greňa.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.