Divoká jazda hormónov alebo inak baby-blues

Napísal Kristína Chudá 25. apríl 2024

Iste by si každá z vás priala, aby pôrod bol povznášajúcim zážitkom, po ktorom vás zavalí obrovská sila materskej lásky a budete si užívať neutíchajúceho šťastie z voňavého bábätka. Bohužiaľ hormóny mnohým mamičkám prichystajú úplne iný zážitok a to ťažko definovateľný splín.

freepik_baby_blues_24

Novopečenú mamičku to často vystraší. Ide o popôrodnú depresiu? Slovko depresia sa v 21. storočí skloňuje veľmi často. S týmto módnym slovkom označuje každý svoj smútok či pocit beznádeje. Baby-blues, teda popôrodný splín, je javom fyziologickým. Je to smútok po pôrode a je zviazaný s budúcnosťou, teda s neznámym svetom, ktorý sa s príchodom novej bytosti otvára. Splín, ktorý sa dostaví pár hodín či dní po pôrode súvisí s „divokou jazdou hormónov“ v tele ženy, mamy. Tie iracionálne strachy o svojich drobcov ktoré neviete ovládnuť, večné otázky či budete dobrá mama, neustále sledujete ten maličký hrudníček ako dýcha a v hlave vám stále hlodá myšlienka a strach, že sa nebudete vedieť postarať s svojho drobčeka. Tieto pocity zvyčajne spontánne odznejú počas niekoľkých týždňov a nie sú považované za problém duševného zdravia.

Horšie je to s popôrodnou depresiou. Toto už je jav patologický. Popôrodná depresia sa ohlasuje až po niekoľkých týždňoch alebo dokonca po mesiaci. Zatiaľ čo „baby-blues“  odznie, depresia sa môže vliecť týždne, mesiace, niekedy aj roky. Depresia máva často korene v minulosti. Ak v nej zostali nejaké nevyriešené problémy, práve teraz všetko vychádza na povrch. Problémom je, že novopečená mama o svojich pocitoch mlčí. A práve partner ženy a otec dieťaťa ako najbližšia osoba hrá v tejto situácii zásadnú úlohu. Ak je dostatočne všímavý, tak môže výrazne pomôcť, bohužiaľ, v opačnom prípade aj uškodiť. Popôrodná depresia je totiž začarovaný kruh, z ktorého sa matka sama nedostane. A čím hlbšie sa do nej prepadá, tým nebezpečnejšie sú jej prejavy.

Hormonálny masaker

Asi tri dni po pôrode prichádza v tele ženy k výraznej hormonálnej zmene. Tehotenské hormóny si už svoje „odpracovali“ a striedajú ich iné, spojené s tvorbou materského mlieka. Je to skutočný hormonálny masaker, ktorý sa podpíše na psychike a prejaví sa prudkými zmenami nálad, rozbúrenými emóciami. Žena v tom období prekonáva veľkú fyzickú premenu a cíti ešte dozvuky pôrodu. Každá žena prežíva tento stav inak, s inou intenzitou. Niektorú prepadne splín len na niekoľko hodín, napríklad keď jej muž alebo matka odídu z pôrodnice, iná ticho trpí aj niekoľko dní. Skrývať pocity smútku však nepomáha. Tiež časté nejasnosti, čo vlastne je popôrodný splín a čo depresia, môžu túto situáciu skomplikovať a stáva sa z nej strašiak. Pokiaľ si novopečená mamička uvedomí, že stav smútku po pôrode je normálny a skoro prejde, tak sa s ním lepšie vyrovnáva. Navyše vzťah matka – novorodenec funguje na princípe spojených nádob. Pokiaľ má mamička nejaké problémy, prejaví sa to aj u dieťaťa.

Ako prekonať „baby-blues“?

Rozprávajte sa o všetkých, aj smiešnych veciach, ktoré vás znepokojujú. Je dôležité si uvedomiť, že vaše obavy nie sú opodstatnené. Diskutujte o svojich obavách so zdravotnou sestrou alebo ošetrujúcim lekárom. No nevynechajte zo svojich pocitov ani vášho partnera, ani rodinu.

A ešte jeden dôležitý detail. Každá jedna z vás, ktorá číta tento článok, je úžasná žena, o nedlho budete skvelou a milujúcou mamou. Váš pôrod nie je filmovým pôrodom, ale tým skutočným a preto, ak na pôrodnej sále to nebude vyzerať ako v romantickom filme a vy nebudete plakať len od šťastia, ale aj od tej strašnej bolesti, je to úplne normálne! Ste len človek, no zároveň ste žena a mama a tie zvládnu všetko na svete.

Zdroj foto: Freepik


https://www.todaysparent.com/baby/postpartum-care/how-to-break-the-cycle-of-postpartum-anxiety/

https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/feeling-depressed-after-birth/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.