Neuveriteľné prírodné divy sveta

Viete, že na zemeguli sa nachádzajú rôzne prírodné oblasti, ktoré sa podobajú skôr na územia z inej planéty?  Niektoré z nich sa nachádzajú v nehostinných  oblastiach, iné vo vodách a hlbinách zeme, či na vrcholoch majestátnych hôr...

v

Mimozemské jazero v Britskej Kolumbii – SPOTTED LAKE

V Kanade môžete na vlastné oči vidieť „fľakaté jazierko“, ktoré meria na dĺžku 700 metrov a na šírku 250 metrov. Špecifické tône sa na jazere vytvárajú počas letného obdobia, kedy sa z jazera odparuje voda. V tomto období turisti radi navštevujú toto miesto, pretože sa medzi tôňami môžu prechádzať a vnímajú prenádherné prírodné scenérie.

1_spotted_like

Rozprávkový Obrov chodník  – GIANT CAUSEWAY

Legendárny chodník sa nachádza v grófstve Antrim v Severnom Írsku. Mnohí z nás ho poznajú zo slávneho filmového spracovania knihy o mladom kúzelníkovi Harry Potterovi. Toto územie a samotný chodník vznikol vulkanickou činnosťou pred 50 miliónmi rokov. Dôsledkom sopečnej erupcie vzniklo 40 000 stĺpcov čadiča, poväčšine šesťuholníkového pôdorysu.  Z odkrytých stĺpov, ten najvyšší meria dvanásť metrov.

2_giant_istock

Najnižšie položená sopka  - Vulkán Dallol

Nachádza sa v Etiópii v púšti Danakil. Vulkán Dallol je najnižšie položenou sopkou na planéte a jej vrchol sa nachádza 48 metrov pod úrovňou morskej hladiny. Typické mimozemské okolie, ktoré vzniklo po erupcii sopky v roku 1926, patrí medzi tie novšie. V jej blízkom okolí sa nachádzajú podivné útvary jazierok, niektoré z nich obsahujú nebezpečné chemické zlúčeniny ako je kyselina chlórovodiková.

3_dallol_istock

Čínske Dúhové pohorie – Čan-jie Tan-sia

Lokalizujete ho v provincii Kan-su v Číne. Dúhový hrebeň sa nachádza v prírodnom Parku. Jeho rozloha je neveľká, približne 250 metrov štvorcových, ale jeho vek je úctyhodný.

4_china_shutterstock

Vrstvy a terén pohoria je výsledkom kombinácie rôzne do červena sfarbeného pieskovca a minerálov, ktoré boli vytlačené pohybom tektonických dosiek na povrch pri formovaní pohoria a obrúsené vodou pred viac než 24 miliónmi rokov. Podobné úkazy môžeme vidieť v Kanade v Britskej Kolumbii na kanadskom Dúhovom pohorí, ktoré však nie je také farebné.


 Zdroj foto:

1. - iStock: SPOTTED LAKE
2. -  iStock: GIANT CAUSEWAY
3. - Pexels: Vulkán Dallol 
4. - Shutterstock: Čan-jie Tan-sia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.