Kedy dovoliť dieťaťu domáce zvieratko?

Takmer každý sníval vo svojom detstve o tom, že raz bude mať domáce zvieratko, s ktorým sa bude môcť hrať a starať sa o neho. Nie je tomu inak ani v dnešných časoch. Či už svojmu dieťaťu zvieratko dovolíte, alebo nie je na vás.

puppy_dog_cat19

Domáce zvieratko so sebou prináša mnoho radosti, ale aj starosti.

Prečo domáce zvieratko?

Mnohé deti túžia najmä po psíkovi, mačke, škrečkovi, alebo zajacovi. Najmenej náročný je práve zajac, alebo škrečok. Trochu viacej starostí so sebou prináša pes, alebo mačka.

Pri domácom zvieratku sa dieťa naučí zodpovednosti, nebude sa cítiť samo a častokrát sa stane, že zvieratko bude pre dieťa kamarát a príde sa mu napríklad požalovať, aké útrapy ho stretli. Pre detskú psychiku je veľký prínos, ak má nejakú bútľavú vŕbu, napríklad aj v podobe domáceho zvieratka.

Viac starostlivosti

Čím je zvieratko väčšie, tým viac starostlivosti a voľného času mu treba venovať. Menšie hlodavce potrebujú menší výbeh, vodu, krmivo a môžu ostať aj 1-2 dni samé. Pri väčších zvieratách, ako je pes, alebo mačka, je to náročnejšie. Okrem výbehu, jedla a vody potrebujú aj ľudskú spoločnosť, pohladenie, teplý pelech, alebo búdu, pravidelné venčenie, alebo vymieňanie záchoda.

Čím je dieťa staršie, tým ľahšie sa vie s takouto zodpovednosťou vysporiadať a pri správnej motivácii sa o akékoľvek zvieratko postará s radosťou.

Nie je to navždy

Hlavne menšie deti treba pripraviť na to, že zvieratko žije menej ako človek, a preto je možné, že odíde po pár rokoch. Tiež je dôležité vedieť, že zvieratko nebude navždy malé a zlaté, že vyrastie a časom už nebude toľko vládať sa hrať, alebo behať.

Ak nad zvieratkom rozmýšľate a neviete, či je vaše dieťa pripravené, skúste urobiť malý pokus. Dajte na nejaký čas dieťaťu plyšovú hračku, o ktorú sa bude musieť starať, ako o živého tvora. Bude sa hrať na to, že ho musí pravidelne kŕmiť, hrať sa s ním, poprípade s ním chodiť v pravidelných časoch von.

Ak dieťa takúto starostlivosť zvládne určitý čas a bude to robiť s radosťou, pravdepodobne je ten správny čas na domáce zvieratko.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.