Čaj o piatej a pútavé príbehy teplých nápojov z celého sveta

Vychutnajte si rozmanitosť teplých nápojov, ktoré vás príjemne zahrejú v nepriaznivých mrazivých dňoch. Ich pôvod siaha až ďaleko do histórie a viažu sa k nim rôzne zaujímavé príbehy. K chutnému nápoju pridávame aj zaujímavé recepty.

freepik_cup_of_tea_24

Každý nápoj prináša jedinečné chute, vône a spôsoby prípravy, odrážajúci rôznorodosť kultúr a tradícií. Vydajte sa na cestu časom naprieč kontinentami vďaka šálke dobrého čaju, punču alebo grogu.

Zahrejte sa nápojom bohov

Horúca čokoláda v sebe skrýva históriu siahajúcu až do doby dávneho Mexika. Mayovia tam zhruba okolo roku 1500 pr. n. l. začali vyrábať tzv. „horkú vodu“ tým, že zmiešali drvené kakaové bôby s vodou, kukuričnou múkou a chilli papričkami. Tento recept sa zachoval až k Aztékom, ktorí horúcu čokoládu považovali za známku bohatstva a začali ju prezívať „nápoj bohov“. Vtedy bola čokoláda konzumovaná v horkej podobe s korením, ako je chilli, škorica alebo vanilka. S príchodom španielskych dobyvateľov sa recept dostal do Európy, kde sa stal favoritom medzi šľachtou. Postupne sa začali pridávať cukor a smotana, čo zmiernilo jej pôvodne horkú chuť. Dnes sa k nej najčastejšie dostaneme v podobe kakaového prášku, ktorý zmiešame s horúcou vodou či mliekom. Pre bohatší nápoj a zaujímavejšie chute pridajte kúsok kvalitnej čokolády, karamel alebo sa inšpirujte u Aztékov škoricou, vanilkou s chilli papričkami. Pre tých, ktorí chcú experimentovať o niečo viac, pridajte mätu či levanduľu.

Čajová tradícia pochádzajúca z rozmaru anglickej vojvodkyne

Tradíciu pitia čierneho čaju, konkrétne tzv. „čaj o piatej“ je spojený s Anglickom. Tento zvyk pochádza z roku 1840, kedy bolo medzi smotánkou obvyklé servírovať len ľahký obed a večerať až okolo ôsmej hodiny. Vojvodkyňa Anna z Bedfordu premýšľala, ako zaplniť dlhý popoludňajší čas, pri ktorom často pociťovala pocit hladu a prišla s nápadom servírovať v túto dobu čaj doplnený ľahkým občerstvením. Neskoršie začala k tomuto príjemnému popoludňajšiemu zvyku pozývať aj svoje priateľky a ponuku rozšírila o rôzne sendviče a sušienky. Vrcholom celého stretnutia však zostával čaj, ktorý ostatným dámam rozlievala sama pani domu. Z týchto stretnutí sa čoskoro stala módna záležitosť obľúbená medzi ľuďmi z vyššej spoločnosti. Nemusíte mať svoju vlastnú „Tea Lady“, ako sa v tejto dobe vravelo hosteskám, ktorých úlohou bolo čaj s občerstvením roznášať, aby ste si svoju popoludňajšiu šálku čaju vychutnali. S čiernym čajom Lipton English Teatime si vychutnáte typickú chuť anglického „čaju o piatej“ aj u vás doma. Vyvážená zmes ponúka jemný a osviežujúci chuťový zážitok, ideálny pre chvíľku relaxu.

Rozmanitosť punča nepozná hraníc

Nápoj, ktorý má korene až v ďalekej Indii a vďaka britským kolonistom sa v 17. storočí rozšíril po celom svete je punč. Jeho hindský názov panča predstavuje päť ingrediencií, z ktorých sa tento nápoj pôvodne tvoril - alkohol, citrusové šťavy, cukor, voda či čaj a korenie. Dnes sa jeho receptúra naprieč kontinentami líši. V Nemecku je robený zo zmesi niekoľkých ovocných štiav a liehoviny či vína. V Mexiku sa nazýva bláznivou vodou a vlastne niet divu, pretože základ tvorí fermentovaná cukrová trstina spoločne s tequillou, alebo mezcalom. Doplnená je tzv. aqua fresca, čo je nealkoholický nápoj z ovocia, vody a obilnín. U nás je typické punč pripravovať z čaju, červeného alebo bieleho vína, panáka alkoholu, ovocia, korenia a cukru.

Grog k nám doplával v 18. storočí

Pri cestovaní medzi kontinentami po mori si námorníci často dopriavali čistý rum ako súčasť denného prídelu. Mal za úlohu ich zahriať a uvoľniť v chladných zimných dňoch. Stal sa ale obľúbeným spoločníkom do takej miery, že to prinášalo viac škody než úžitku, a posádka bola často opitá a nedisciplinovaná. Príbeh z roku 1740 pojednáva o posádke Royal Navy, kde anglický viceadmirál Edward Vernon prišiel s inovatívnym riešením a zriedil rum horúcou vodou. Vzhľadom k tomu, že Vernon nosieval pršiplášť vyrobený z grogénu, dostal prezývku "Old Grog", ktorá sa preniesla aj na samotný nápoj. Tak vznikol Grog - teplý nápoj s rumom, ktorý si postupne našiel cestu i k civilistom. Od 19. storočia bol pod týmto názvom známy aj v Nemecku, odkedy sa rozšírili ďalej do celého sveta.

1_haribo_lipton_24

Medveď Focaccia

ČO POTREBUJETE:

● 5 g čerstvého droždia
● 75 ml vlažnej vody
● 1 štipka cukru
● 125 g múky (typ 550)
● 3 lyžice olivového oleje
● 2 štipky soli
● 2 paradajky
● 1 hrsť bazalkových listov
● 1 strúčik cesnaku
● 1 lyžica strúhaného parmezánu
● sol´ a korenie na dochutenie
● Forma na pečenie v tvare zlatých medveďov

POSTUP:

V miske zmiešajte droždie s vlažnou vodou a štipkou cukru, kým sa nerozpustí. Pridajte múku a prikryté cesto nechajte 10 minút odpočívať.
Potom pridajte olivový olej a soľ a všetko spracujte rukami do hladka. Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
Predhrejte rúru na 220 °C na hornom a dolnom ohreve. Formu potrite tenkou vrstvou olivového oleja a posypte trochou morskej soli. Cesto opäť dobre vypracujte, vložte ho do formy a dobre ho pritlačte. Cesto nechajte ešte 10 minút kysnúť. Potom prstami urobte do cesta malé priehlbiny, povrch pokvapkajte olivovým olejom a posypte morskou soľou. Formu vložte do rúry a medvedíka focacciu pečte 25 minút.
Medzitým umyte paradajky, rozštvrťte ich, odstráňte stopky a zvyšok nakrájajte na malé kúsky. Bazalku umyte, osušte a nahrubo nastrúhajte. Olúpte strúčik cesnaku a rozdrvte ho najemno. Všetko zmiešajte s parmezánom a 2 lyžicami olivového oleja v miske a dochuťte soľou a korením.
Ešte teplé medvede focaccia vyberte z formy a podávajte s paradajkami.

Orieškové sušienky (15 kúskov)

ČO POTREBUJETE:

● 135 g surových para orechov
● 250 g surových mandlí
● 80 g najemno nastrúhaného sušeného kokosu
● 175 g sušených sliviek
● 85 g sušených marhúľ
● 30 g surových slnečnicových semien
● najemno nastrúhaná kôra z 1 citrónu
● 2 PL jablčnej šťavy

P O S T U P:

Rozohrejte rúru na 150°C. Všetky suroviny vložíte do mixéru a spracujete, aby sa zmes spojila. Ak je treba, pridajte ešte jablšnú šťavu. Zmes rozdeľte na 15 dielov a vytvarujte z nich guličky. Dáte ich na plech vyložený papierom na pečenie a sploštíte na hrúbku 5 mm. Pečiete 15 minút a necháte vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

Čaj o piatej s English Teatime

S Lipton English Teatime si doprajete typickú chuť anglického popoludňajšieho čaju. Táto vyvážená zmes ponúka jemnú a osviežujúcu chuť, ideálnu pre chvíľku relaxu. Doprajte si anglickú tradíciu čaju o piatej u vás doma. Naviac sa nemusíte báť zbytočných plastov, Lipton nebalí svoje krabičky do igelitu a používa rastlinné, kompostovateľné čajové vrecúška.

2_lipton_24

Čierny čaj s esenciou bergamotu

Lipton Earl Grey je klasická zmes čierneho čaju s esenciou bergamotu, ktorá dodáva charakteristickú jemnú a osviežujúcu chuť s ľahkou citrusovou arómou. Zaobstarajte si veľké balenie obsahujúce 92 vrecúšok a budete mať istotu, že vám tento výborný čajový nápoj s nádychom exotického dobrodružstva vydrží dlhšie než obyčajná klasika. Naviac sa nemusíte báť zbytočných plastov, Lipton nebalí svoje krabičky do igelitu a používa rastlinné, kompostovateľné čajové vrecúška.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.