Jesenná harmónia na tanieri

Kulinárske umenie sa od gazdinky ku gazdinke v ich kuchyniach rôzni. Jeseň ich ale predsa len v niečom spája. Typickou potravinou pre toto obdobie je, ako inak, tekvica. V Lidli nájdete viacero druhov, no obľúbenosti sa teší práve hokkaido.

freepik_autumn_fruit_pumpkin_23

Tekvica sa pýši sa mnohými minerálnymi látkami a prínosná je i tým, že pomáha s močovými problémami. Tekvica si nájde uplatnenie prakticky hocikde. V rizote, v polievke, v cestovinách, v koláči, alebo namiesto popcornu k celovečernému filmu. Z klasického druhu môžete vyrezať strašidlo a dotvoriť si pravú jesennú atmosféru.

Cestoviny fusilli s morčacím mäsom a tekvicou
Pripravil Marcel Ihnačák v Kuchyni Lidla

Ak hľadáte diétne jedlo, máte vyhraté, pretože táto dobrota obsahuje veľa vody. Vedeli ste, že patrí do kategórie ovocia? K jej výhodám patrí aj fakt, že nie je veľmi náročná na pestovanie. Azda i preto ju nájdeme naprieč viacerými kontinentami. Indiáni využívali tento dar prírody na všakovaké spôsoby. Okrem toho, že až na stonku, ju dokázali celú skonzumovať, patrila aj ku kuchynskému náčiniu. Stačilo, aby z nej vybrali dužinu a zvyšok poslúžil ako miska, prípadne naberačka.

Strúhaný tekvicový koláč
Pripravila Veronika Bušová v Kuchyni Lidla

Plod môže obsahovať bezmála aj 500 semienok. Ich konzumácia bez tepelnej úpravy pomáha so žalúdočnými a srdcovými ťažkosťami, no chutné sú aj opražené na panvici (ako snack), prípadne ako doplnok k polievkam. Tekutá jesenná harmónia zahreje a dodá telu prospešné výživné látky. Ako si ju pripraviť? Klasické varenie hokkaido polievky sa nezaobíde, okrem hokkaida, ani bez mrkvy. Sekundantov v podobe cesnaku a cibule nakrájate na drobné kúsky a na troche olivového oleja restujete v hrnci, k tomuto mixu pridáte vývar, uvaríte domäkka a v úplnom finále rozmixujete. Doladíte podľa svojich chuťových pohárikov. Pre náročné jazýčky je tu obľúbený štajerský olej značky Vita D`or, ktorý nájdete v regáloch Lidla a polievka vďaka nemu bude nielen chutná, ale aj o čosi efektnejšia. Dozjedenia.

BIO Tekvica hokkaido, Lidl, 2,19 €

Vita D`or, Štajerský tekvicový olej, Lidl, 5,99 €

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.