Polievka je grunt!

Napísal „Cat & Cook“ 30. január 2018

Ako hovorievali už naše staré mamy, dobrá polievka je základ. Skôr nesmela na stole chýbať pri žiadnom obede a aj dnes by mala byť súčasťou vyváženého jedálnička. V sychravom počasí výborne zahreje, dodá telu množstvo prospešných živín a navyše doplní tekutiny. 

 Aj preto je skvelou voľbou pri liečení nachladenia. Ďalšou výhodou je nižší glykemický index, ktorý oceníte pri chudnutí. Zo širokého spektra receptov si každý vyberie svoj obľúbený, my sa pozrieme nielen na chutné recepty, ale aj triky, ktorými polievku povznesiete na vyššiu úroveň.

Zahusťovanie

Pokiaľ nechcete polievku zahusťovať múkou alebo zápraškou, ponúka sa zdravšia varianta. V polievke môžete rozvariť zemiak alebo len hŕstku húb, ktoré ju urobia sýtejšou. Ďalšou možnosťou je pridať rozmixovanú zeleninu, ryžu alebo vajce. Hustú polievku získame aj pridaním smotany.

Smotanová polievka

Vznikne krémová polievka zo zeleniny, ktorá je hitom zimy. Okrem typických krémových polievok zo zeleniny (napr. tekvicová) môžete skúsiť hubovú alebo strukovinovú krémovú. Výbornou kombináciou je spojenie chutí mrkve a šampiónov alebo fazule so smotanou. Smotanu môžete nahradiť kokosovým krémom, výsledkom bude exotickejšia chuť a menej kalórií na tanieri.

Ako na mixovanú polievku

Krémová a tak akurát hustá polievka nie je výsledkom len správne zvolených ingrediencií, ale aj postupu pri varení. Pokiaľ zvládnete zásady mixovania, nič vám nebude stáť v ceste za výtvorom luxusnej polievky. Pokiaľ budete polievku mixovať tyčovým mixérom, mixujte po menších dávkach a dávajte pozor, aby nebola príliš horúca a neoparila vás. Vyplatí sa nechať ju na chvíľu vychladnúť. Pri stolnom mixéry si overte, či je nádoba mixéru prispôsobená k práci s horúcimi surovinami. Niektoré stolné mixéry majú dokonca špeciálny program ohrevu, kedy mixér mixuje a zároveň ohrieva (napr. KitchenAid Blender Power Plus), polievka je tak hotová len za 5 minút a to dokonca aj z mrazenej zeleniny. Rozmixovaná a ozdobená polievka potom bude vypadať krásne na tanieri, zasýti a zahreje.

BROKOLICOVÁ POLIEVKA S ORECHMI A KOZÍM SÝROM

Ingrediencie:
1 veľká brokolica
6 malých koliesok kozieho syru
1 veľká hrsť pekanových orechov (alebo iných, podľa chuti)
olivový olej
morská soľ
čerstvo namletý čierne korenie

Postup:

Vo veľkom hrnci dajte variť osolenú vodu. Brokolicu nakrájajte a rozdeľte na jednotlivé ružičky a varte vo vode 3–4 minuty. Najväčší kúsok sa musí dať ľahko rozkrojiť, ale pritom klásť ľahký odpor. Rýchlo sceďte, ale vodu uschovajte pre ďalšie použitie.
Brokolicu vložte do stolného mixéru a zalejte brokolicovým vývarom približne do polovici. Zvlášť u polievky je dôležité rýchle, dôkladné a konzistentné mixovanie. Polievku mixujte do hladka, dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Ďalej nevarte!
Do tanierov rozdeľte kozí syr a orechy, a každý zalejte štedrou naberačkou polievky. Dozdobte olivovým olejom a prípadne korením.

Recept pripravil šéfkuchár Marek Pavala, zdroj: blog.kitchenaid.cz

GRATINOVANÁ FRANCÚZSKA CIBULAČKA

Ingrediencie:

Polievka:
Bouqet garni (zelená časť póru, bobkový list, 2 vetvičky tymianu, 2 vetvičky plocholistého petržlenu)
1,5 kg cibule
120 g masla
1,5 l hovädzieho alebo iného vývaru
3 lyžice hladkej múky
150 ml bieleho vína
lyžička soli
pol lyžičky korenie

Gratinovanie:
Biele pečivo (francúzska bageta alebo maslový chlieb)
100 g syra Gruyère alebo Comté

Ideálne vybavenie:
Hrniec so silným dnom
Plochá vareška
Kuchynská šnúrka
Rúra s grilom

Postup:

Pripravte si bouqet garni. Je to zväzok korenia a bylín, ktorý dokáže perfektne preniesť chuť do pripravovaného pokrmu. Potrebujete zelenú časť póru (10 cm), bobkový list, 2 vetvičky tymianu, 2 vetvičky plocholistého petržlenu a šnúrku. Do listu póru zabaľte bylinky a bobkový list, a opatrne previažte šnúrkou. Dajte stranou.
Olúpanú cibuľu prekrojte na polovice a nakrájajte na rovnako veľké prúžky. Na strednom ohni si v liatinovom hrnci KitchenAid rozohrejte maslo, pridajte cibuľu a pomaly restujte asi 10 minút. Potom prikryte pokrievkou a duste ďalších 10 minút (občas premiešajte, cibuľa sa začne prichytávať). Zložte pokrievku a za častého miešania nechajte cibuľu skaramelizovať do tmavo hnedej farby. Bude to trvať asi 25 minút.
Dajte si ohriať vývar. Hnedú cibuľu zaprášte múkou, miešajte ešte minútku a podlejte vínom. Vhoďte bouqet garni a počkajte, až kým sa víno celkom nevyvarí (keď pričuchnete a neucítite alkohol, je to v poriadku). Podlejte horúcim vývarom, pridajte soľ, korenie a nechajte pomaly variť z polovice zakryté 45 – 60 minút. Po tejto dobe máte hotovo, prípadne si polievku dochuťte soľou a čerstvo mletým korením.
Pečivo si nakrájajte a v hriankovači alebo v rúre ho opečte (je nutné, aby pečivo malo kôrku, pretože inak by sa v polievke hneď rozmočilo). Rozpáľte si gril v rúre na maximum. Cibuľovú polievku nalejte do žiaruvzdorných keramických misiek ľahko pod okraj, poklaďte svetlým pečivom a bohato zasypte nahrubo nastrúhaným syrom. Takto pripravené misky vložte na plech tesne pod gril zapnutý na najvyšší stupeň. Keď bude syr chytať hnedú farbu a vytvorí sa na ňom vrstva, je čas polievku vybrať a podávať!
Pokiaľ nemáte žiaruvzdorné misky, môžete skúsiť druhú variantu: Pečivo bohato zasypte nahrubo nastrúhaným syrom a na plechu vložte tesne pod gril zapnutý na najvyšší stupeň. Keď bude syr chytať hnedú farbu a vytvorí sa na ňom vrstva, je čas pečivo vybrať a podávať priamo na polievke.

Recept pripravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“, zdroj: blog.kitchenaid.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.