Dizajn od Starcka

Rok 2024 je výročím pre Philippe Starcka, je to práve sedemdesiatpäť rokov od jeho narodenia a 56 rokov odkedy začal tvoriť.  Zaraďujeme ho medzi najväčších a najznámejších  súčasných dizajnérov  a popri dizajnérskej práci, sa venuje jeho spoločnosť aj vyhľadávaniu talentov na školách.

1_p_starck

Medzi jeho dominantnú  tvorbu patria hlavne nábytok, ale jeho všestrannosť  zasiahla aj módu, techniku, architektúru a interiér. Preslávil sa používaním nových materiálov a neobvyklými riešeniami.  Spolupracuje s veľkými značkami a vytvára aj pod vlastnou značkou. V roku 1984 sa Philippe Starck stáva veľmi známy a vyhľadávaným dizajnérom. Spoločne s Géraldom  Mialetom sa rozhodnú sa vytvoriť nový dizajnový dom XO. Od roku 1985 venuje XO všetku svoju energiu propagácii nábytku rôznych autorov, dizajnérov a umelcov. Všetky tieto výtvory sú teraz súčasťou stálych zbierok najväčších svetových múzeí moderného a dekoratívneho umenia. Jeho tvorba vychádza z jednoduchosti geometrie, staré pretvára do moderného vzhľadu a často využíva metalické farby. 

V nábytkovej tvorbe spolupracuje už vyše 30 rokov s talianskou spoločnosťou Kartell, pre ktorú vytvoril známe stoličky Eros, Louis Ghost a Bubble Chair. Ďalšími svetoznámymi spoločnosťami, ktorým navrhuje sú napríklad Flos, Vitra, Driade, ktoré nájdete v ponuke aj v našej obchodnej sieti.

2_p_starck

V rámci produktového dizajnu treba spomenúť vodovodnú batériu pre Axis Hansgrohe, nové stolové lampy v tvare zbraní pre Fosil či legendárny odšťavovač pre spoločnosť Alessi.

3_p_starck

Z technických dizajnérskych kúskov potešia napríklad vlastné kolekcie náramkových hodiniek, elektrické zubné kefky či počítačova myš S+ARCK, ktorú vytvoril pre Microsoft . V roku 2008 vytvoril wireless speaker pre IPhone a IPod pod názvom Parrot Zikmu. A však vrcholom minimalistického návrhu je koncept motocykla Voxan Super Naked XV.

4_p_starck

V roku 2018 Starck spolupracoval s Axiom Space a vytvoril interiér modulu bývania Medzinárodnej vesmírnej stanice. Pohodlný a luxusný obytný priestor prispôsobený stavu beztiaže, so stenami so semišovou textúrou, veľkými oknami, vďaka ktorým oceníte výhľad, a všetkými technológiami potrebnými na to, aby ste zostali v spojení.

V roku 2019 bola verejnosti predstavená takzvaná AI stolička. Starck spolupracoval s odborníkmi z 3D softvérovej spoločnosti Autodesk a vytvoril návrh stoličky pomocou umelej inteligencie.

5_p_starck

Interiérová tvorba je najmarkantnejšia v spolupráci s hotelmi Yoo, ktorým navrhuje luxusné interiéry v Kanade a v Nemecku. Prejavom nezvyčajnej architektúry je projekt pre Coop Himmelb(l)au v Holandsku, ktorý pripomína kozmickú stanicu alebo Pinkberry, francúzska reštaurácia v Los Angeles v Kalifornii. Na juhozápade Francúzska Philippe Starck vytvoril hotel Lily of the Valley na Francúzskej riviére a v roku 2020 otvoril La Réserve Eden au Lac Zurich.


 Zdroj foto:

1) Phillippe Starck 2011, (c)jikatu - https://www.flickr.com
2) (c) Kartell
3) (c)Axis Hansgrohe, (c)Alessi
5) AI Chair, (c)Kartell

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.