Prvé „Hviezdne dievčatá“ v histórii

Lietala si svoj sen. Odmietli ju ako pilotku, nevzdala sa a vymyslela ženám novú pracovnú pozíciu. Stala sa prvou letuškou na svete. Predstavte si, sú krásne dvadsiate roky dvadsiateho storočia, sadnete do lietadla a čakáte na príjemnú letušku.

ellen_church_wikimedia

Omyl! Na palube lietadiel sa v pozícii steward sa v tej dobe objavovali len muži. Prvým stewardom na svete bol Nemec Heinrich Kubis, keď v roku 1912 prvý krát vzlietol nad oblaky. Hlavnou náplňou jeho práce bolo starať sa o komfort, pohodlie a bezpečnosť pasažierov. Keď v roku 1937 zachvátili v New Jersey svetoznámu vzducholoď Hindenburg plamene, nabádal pasažierov a posádku k výskoku z horiaceho stroja. Týmto svojím konaním a hrdinským činom zachránil nejeden ľudský život, vrátane toho svojho. Dokonca sa mu túto katastrofu podarilo prežiť bez zranení a sám potom pomáhal pri vyšetrovaní celosvetovo známej nehody.

O osemnásť rokov neskôr, dňa 15. mája 1930, absolvovala svoj prvý let. Dovtedy bola práca v oblakoch výlučne mužskou záležitosťou. No dievčina menom Ellen Church pochádzajúca z Iowy to všetko zmenila. Pôvodne vôbec nechcela byť letuškou, jej životným snom bolo stať sa pilotkou. Vyštudovala ošetrovateľstvo, absolvovala letecký výcvik, no ešte skôr než sa pokúsila uchádzať o pozíciu pilotky, pracovala ako zdravotná sestra v nemocnici v San Franciscu.

Ellen Church - prvá letuška

Keď mala Ellen dvadsaťpäť rokov, nastal ten čas plnenia si snov. O miesto pilota žiadala Stevena Stimpsona, manažéra pracujúceho pre Boeing Air Transport (BAT) v San Franciscu. Ako žena však bola odmietnutá, no vzdať sa nebolo v jej pláne. Keď ju odmietol ako pilotku, ponúkla mu nový rozmer v oblasti letectva. Vymyslela pracovnú pozíciu pre všetky krásne dievčatá na celom svete. Ako zdravotná sestra sa ponúkla, že pri letoch dohliadne na zdravie pasažierov a bude sa snažiť odbúrať strach verejnosti z lietania. Tento skvelý nápad sa Stevenovi páčil a s Ellen spustil projekt Sky Girls, predstavujúci vtedajšie letušky. Spoločnosť BAT vytrvalej Ellen dala trojmesačnú skúšobnú dobu, najala ju ako prvú letušku v histórii a poverila ju, aby našla ďalšie dievčatá, ktoré chceli lietať v oblakoch. No museli spĺňať isté a veľmi prísne kritéria. Museli byť slobodné, registrované zdravotné sestry a pozor, nie staršie ako dvadsaťpäť rokov. Ich výška nemohla byť viac ako 163 centimetrov kvôli nízkym stropom a vážiť mohli najviac 52 kilogramov. Okrem starostlivosti cestujúcich, patrilo do náplne práce tiež kontrolovanie leteniek, ukladanie batožiny, poskytovanie občerstvenia, pomoc pri tankovaní paliva, tlačenie lietadla do hangáru a aj jeho vnútorná údržba. Plat bol 125 dolárov na mesiac, čo bolo v tej dobe považované za veľmi slušný zárobok. Ellen zohnala ďalších sedem odvážnych, krásnych a pracovitých dievčat a spolu s pilotom a štrnástimi pasažiermi nastúpili dňa 15. mája 1930 na svoj prvý „letuškovský“ let. Bol zo San Francisca do Chicaga s trinástimi medzipristátiami a trval viac ako dvadsať hodín.

So Sky Girls, teda s „hviezdnymi dievčatami“, sa začala písať história žien pracujúcich na palubách lietadiel. Ellenina myšlienka sa tak stala realitou a všetky letecké spoločnosti šli podľa vzoru Boeingu a začali prijímať aj letušky. Sky Girls bol skutočný hit a v roku 1936 letušky úplne nahradili stewardov. Aerolínie ich z tejto pracovnej pozície úplne vylúčili.

Lietanie v tej dobe nebolo ani zďaleka tak pohodlné, ako dnes. V kabíne bol obrovský hluk vychádzajúci z motora lietadla a ľudia dostávali pri príchode do lietadla štuple do uší. Sedačky boli tvrdé a nepohodlné. Letušky sa starali o občerstvenie, nosili ľuďom desiaty a pri tom neboli považované za súčasť elitnej skupiny tak, ako predtým muži. Naopak museli pracovať dlhé hodiny a boli podpriemerne platené.

A aký mali letušky outfit? Rokmi sa menil a zmeny to boli ozaj výrazné. Kým spočiatku boli ženy viac zahalené a uniformy boli s armádnymi prvkami, po druhej svetovej vojne prišli na rad pestrejšie farby a kratšie sukne, prípadne šortky. Niektoré letecké spoločnosti túto zmenu vzali až príliš vážne a jednou z podmienok prijatia do zamestnania bolo nosenie ultrakrátkych šortiek a kožených čižiem v zmysle ich motta „sex sells seats“.

Po osemnástich mesiacoch od svojho prvého letu Ellen musela s prácu letušky skončiť. Donútili ju k takémuto rozhodnutiu zranenia spôsobené autonehodou, z ktorých sa potrebovala zotaviť. No po čase sa vďaka predošlým skúsenostiam a leteckému výcviku mohla k lietaniu vrátiť. Pomáhala ako vojenská zdravotná sestra pri evakuácii a ošetrovaní zranených vojakov počas druhej svetovej vojny. Stala sa kapitánkou a za vojnové hrdinstvá v Severnej Afrike, Anglicku, Francúzsku a na Sicílii získala viacero medailí. Neskôr pracovala ako správkyňa nemocnice v Indiane, kde sa po rokoch strávených v armáde presťahovala. Jej život ukončil pád z koňa, keď mala Ellen 60 rokov.

Ako sú na tom „hviezdne dievčatá“ dnes? 

Všetci tí, ktorí už niekedy niekam leteli, zhruba viete, čo približne by vás pri tejto profesii čakalo. Okrem angličtiny, ktorá by mala byť stopercentná a slušného správania, vlastne nepotrebujete nič špeciálne.

Základom tohto najromantickejšieho povolania sú cudzie jazyky. Je potrebné vedieť minimálne po anglicky na úrovni expert. A ako sa dostať na pohovor? Pošlete životopis, vyplní anglický test cez internet a potom už len čakáte, či sa ozvú. Je dôležité to nevzdávať po prvom neúspechu, väčšinou sa to prvýkrát nepodarí. A samotný pracovný pohovor? Zvyčajne sa vás budú pýtať, či ste už boli v zahraničí sám, či si dokáže predstaviť, že žijete bez rodiny v štáte, kde ste nikdy neboli. Musíte byť veľmi prispôsobivý. To, že idete na pohovor na Slovensku neznamená, že budete žiť v Bratislave a lietať si do sveta. Letecká spoločnosť svojim zamestnancom určí "base", teda základňu, kde budú žiť a odkiaľ budú lietať. Ak vás vyberú, gratulujeme, no musíte ešte absolvovať kurz. Trvá približne šesť až osem týždňov. Ešte pred začatím treba dodať potvrdenie od špecializovaného lekára - ak má niekto problém so zrakom, príliš citlivé uši na zmenu tlaku alebo napríklad kardiologické problémy, prehliadkou by neprešiel. Na kurze sa dozviete úplne všetko, čo v praxi k práci potrebujeme. Učili by ste sa, čo sa v lietadle ako volá, k čomu to slúži, ako to používať. Čo robiť v krízových situáciách, ako je potrebné pristátie na vode alebo požiar na palube. Súčasťou je aj kurz prvej pomoci.

Pokiaľ ide o kritériá, niektoré svetové letecké spoločnosti majú na vzhľad ozaj prísne nároky. Majú niečo ako predlohu, ako by ste ako letuška mali vyzerať. A veková hranica pre túto prácu? Väčšinou túto prácu robia skôr mladší ľudia, zhruba do 45 rokov. A najstaršia letuška na svete má 82 rokov a do dôchodku sa stále ešte nechystá. Letuškou už je viac ako 60 rokov.

A ak vyzerá deň letušky?

Na letisku treba byť 45 minút pred letom na takzvaných brífingoch, kde sa preberá, koľko je pasažierov, či na palube budú malé deti alebo napríklad ľudia s handicapom, pretože tí si vyžadujú špeciálnu starostlivosť a majú na palubu prednostný vstup. Tiež sa rieši, aké je počasie, či čakať turbulencie. Než začnú nastupovať pasažieri, treba skontrolovať celú palubu, či nechýbajú hasiace prístroje, kyslíkové masky alebo záchranné vesty. Potom už pomáhať ľuďom so všetkým, čo potrebujú.

A benefity tejto práce snov?

- plat sa skladá z fixnej a variabilnej zložky, ktorá závisí od počtu letových hodín

- čistý plat od 1.200€ mesačne + provízia z predaja na palube

- u niektorých spoločností je ročný bonus v hodnote až 1.800€ na základe dochádzky a výkonnosti

- letenky za zvýhodnené ceny poskytujú počas voľna možnosť spoznávať nové miesta a iné kultúry

- možnosť rýchleho kariérneho postupu (v závislosti od pracovného výkonu)

Zdroj foto: Unknown author / Public domain via Wikimedia


Zdroj:

https://refresher.sk/33491-Odmietli-ju-ako-pilotku-vymyslela-si-vlastnu-pracovnu-poziciu-Stala-sa-prvou-letuskou-na-svete-a-zenam-tak-nasla-nove-pracovne-uplatnenie

https://technet.idnes.cz/prvni-letuska-stevardka-csa-cls-dne-/tec_technika.aspx?c=A170614_140817_tec_technika_kuz

http://www.flymag.cz/article.php?id=10497

https://www.prozeny.cz/clanek/cestovani-za-par-supu-aneb-jaky-je-zivot-let-letusky-44959

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.