Kúpa novej tlačiarne - kedy sa oplatí cartridge a kedy zase toner?

Nedávno ste sa rozhodli nahradiť tlačiareň tou novou. Uvažujete, či siahnuť po atramentových náplniach alebo dáte prednosť tonerovej kazete? Prečítajte si rozdiely, podľa ktorých vás nasmerujeme.

shutterstock_andrey_popov

V tej najnevhodnejšej chvíli vám odišla tlačiareň. Viditeľné signály ste zanedbávali a verili ste, že ešte nejaký ten čas vydrží. Nepomohli vám ani varovania a teraz nutne potrebujete vytlačiť kvantá dokumentov. Urgentne potrebujete novú a rozmýšľate, či ostať pri zaužívanej klasike alebo vyskúšate zmenu. Tu je niekoľko rozdielov, podľa čoho sa rozhodnete, či bude pre vás pravá atramentová alebo laserová tlačiareň.

Nízka cena vs. častá výmena náplne

Pre atramentové tlačiarne je typické, že ich možno zohnať v pomerne nízkej cene. Tieto typy sú zárukou vysokej kvality tlače a sú vhodnou alternatívou na tlač fotografií. V porovnaní s laserovou tlačiarňou sa pred tlačou nevyžaduje zdĺhavé zahriatie a svoje dokumenty môžete mať v rukách okamžite. Čo sa farebných náplní týka, treba rátať s tým, že sa cartridge míňajú pomerne nerovnomerne. Ak si totiž zvolíte taký typ tlačiarne, ktorý disponuje čiernou a farebnou náplňou, v prípade, že vám dojde modrá farba a červenej so žltou bude dostatok, musíte aj tak nahrádzať celú náplň. V konečnej fáze platí, že čím častejšie sa tlačiareň používa, tým je nárast atramentu vyšší.

Vyššia cena vs. rýchlosť a funkčnosť

Za najväčšie výhody laserovej tlačiarne sa považuje najmä jej rýchlosť. Kým pri tej atramentovej sa behom minúty dopracujete k štyrom stranám, pri laserovej ide o takmer pätnásťnásobok! Aj táto pozitívna stránka sa však výrazne podieľa na vyššej obstarávacej cene. Pri náplniach zase platí, že ich životnosť je oveľa väčšia v porovnaní s tými atramentovými. Navyše, ak miniete jednu z farebných náplní, nemusíte nahradiť všetky ako pri niektorých typoch atramentových tlačiarní.

Jedným z hlavných rozdielov je technológia tlače, no každý typ tlačiarne - či už atramentová alebo laserová má svoje pre a proti. Pokiaľ siahnete po tej laserovej, máte možnosť nájsť originálne náplne, ale aj lacné tonery, ktoré sú s nimi v otázke kvality naozaj porovnateľnou verziou. Kým atramentová tlačiareň je vhodná na tlač fotografií, laserová si zasa perfektne poradí s tlačou veľkého množstva strán.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.