Reklamácia nábytku nie je za trest

Zariaďujete novú spálňu a posteľ vám dodali v inej farbe, ako ste chceli? Kúpili ste si v obchode s nábytkom novú skriňu, ale po zložení vám začala padať na hlavu? Rovnako ako pri iných výrobkoch sa vady nábytku riešia reklamáciou.

v

Aj ostrieľaný spotrebiteľ by si však mal dať pozor na špecifiká, ktoré taká reklamácia nábytku obsahuje.

Odosielať celú skriňu kvôli jednej zásuvke? Nie!

Vady nábytku sa riešia štandardnou reklamáciou. Môžete sa však dostať do situácie, keď vám po právnej stránke reklamácia prebieha v poriadku, problematický však môže byť postup vybavovania reklamácie. V závislosti od povahy vady či nábytku sa tu ponúka niekoľko riešení.

Môže sa stať, že si kúpite veľkú skriňu, ale úchytka jednej zásuvky je chybná. V reakcii na reklamáciu po vás však predajca chce, aby ste rozmernú skriňu celú rozmontovali a zaslali mu ju na posúdenie, rovnako ako pri každej inej štandardnej reklamácii. Nemusia na vás prichádzať mdloby, nebudete ju musieť celú rozoberať. Zákon vám neukladá povinnosť odoslať predajcovi tovar so všetkými časťami, ktoré na vybavenie reklamácie nie sú potrebné. „Ak by to po vás, naopak, predajca vyžadoval, hoci to na nápravu vady nie je potrebné, išlo by o neprimeranú požiadavku zo strany predávajúceho,” vysvetľuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

Demontáž a preprava rozmerného nábytku

Čo však robiť v prípade, keď povaha vady spôsobuje, že je nepoužiteľná celá skriňa a teda sú demontáž a odoslanie predajcovi naozaj potrebné? Môžete sa dostať do situácie, keď po vás predajca požaduje, aby ste nábytok doručili, sám však dopravu zabezpečiť nechce. Nezúfajte, nemusíte zháňať veľké auto od suseda ani „sťahovákov“. Spotrebiteľ môže pri uplatnení reklamácie požadovať odstránenie vady na mieste, kde sa výrobok nachádza, alebo si s predávajúcim dohodnúť spôsob prepravy výrobku. „Po spotrebiteľovi nemožno spravodlivo požadovať, aby sám zabezpečil prepravu veci so značnou hmotnosťou a rozmermi k predajcovi,” uisťuje Eduarda Hekšová. Zabezpečenie dopravy je tak na predávajúcom. Či pošle vlastných zamestnancov, alebo objedná prepravnú službu, je už na ňom.

Avšak v niektorých prípadoch aj objednanie prepravnej služby môže byť zo strany predajcu chybným krokom. Isté typy nábytku, napríklad vstavaný nábytok, vyžadujú, aby boli namontované doma. Ak sa vada prejavila po takejto montáži, mal by predávajúci zabezpečiť demontáž chybnej veci a následnú montáž veci novej, bezchybnej. Spravidla by tak mal doraziť pracovník spôsobilý výrobok demontovať a odviezť. „Ak by však predajca aj napriek tomu objednal iba zvoz cez prepravnú službu, kupujúci má právo na úhradu nevyhnutných nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti s uplatnením reklamácie, teda okrem dopravy aj náklady vzniknuté demontážou poškodenej veci a následnou opätovnou montážou veci bez vady,“ uzatvára Eduarda Hekšová z dTestu.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.