Naozaj sú šance na vymoženie pohľadávky tak malé ako sa hovorí?

Súdne vymáhanie pohľadávok, to je niečo, čomu sa každý veriteľ snaží vyhnúť, ale realita je taká, že to nie je nič nezvyčajné. Zároveň u nás panuje všeobecne rozšírené presvedčenie, že súdna vymožiteľnosť peňažných pohľadávok je veľmi nízka.

shutterstok_law_22

Veritelia často volia nesprávny postup

Toto presvedčenie je však mylné. Je totižto často založené na nevedomosti veriteľov o rôznych právnych inštitútoch, ktoré môžu na efektívne vymáhanie pohľadávok v zmysle právneho poriadku využiť.

Veritelia tak často postupujú nesprávne už len tým, že na svojich dlžníkov podávajú trestné oznámenia pre trestný čin podvodu, poškodzovania veriteľa a podobne. Prevažná väčšina takýchto sporov je však občianskoprávnych a je potrebné ich riešiť v civilnom konaní, napríklad podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu, či odporovacou žalobou.

S odbornou právnou pomocou budete vedieť ako postupovať a zvýšite šancu na vymoženie

Ak chcete zvýšiť svoju šancu na úspešné vymáhanie pohľadávky, v prvom rade by ste sa mali obrátiť na spoľahlivú advokátsku kanceláriu zo Zvolena. Právna pomoc sa vám v tomto prípade zaručene hodí. V prvom rade vám bude skúsený advokát vedieť povedať aké sú približné šance na úspešné vymoženie pohľadávky, aby ste sa zbytočne nedostali do súdneho sporu, v ktorom nič nezískate a ešte budete musieť platiť súdne trovy.

Pravdepodobnosť vymoženia pohľadávky totižto závisí od mnohých kritérií. Ide najmä o kvalitu pohľadávky veriteľa, úrovne evidencie dokladov preukazujúcich existenciu pohľadávky a prípadného aspektu inštitútu premlčania.

Aj v prípade absencie dôslednej evidencie o pohľadávke alebo pri premlčaní pohľadávky je však možné úspešné vymoženie pohľadávky. Ako sme však už spomenuli, je potrebné k tomu pristupovať odborne a teda s adekvátnou právnou pomocou.

Zdroj obrázka: Autor: Korawat photo shoot / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.