Jarné prázdniny a finančný dopad na rodinný rozpočet

Výdavky spojené s rodinnou lyžovačkou, výletmi alebo so zabezpečením programu pre deti počas jarných prázdnin bývajú porovnateľné s veľkou letnou dovolenkou. Často tomu padne za obeť časť rodinnej železnej rezervy, ktorú je potrebné potom dopĺňať.

freepikcom_saving21

Zdroj foto: Freepik

„Ideálne je mať rezervu na neočakávané výdavky až do výšky šiestich mesačných platov alebo aspoň výdavkov. Nikdy neviete, kedy vám vypovie službu chladnička, mraznička, bude potrebné dať auto do opravy alebo sa vyskytne iný výdavok. Keď z rezervy niečo miniete, mali by ste si ju postupne došetriť.  V opačnom prípade idete do rizika, že si na bežné výdavky budete musieť požičať, čo je najhoršie riešenie,“ upozorňuje Martin Škarba, odborník na osobné financie z PARTNERS GROUP SK.

Zároveň odporúča chýbajúce zdroje do rezervy okamžite doplniť. Ako na to?     

ZAPNITE ŠETRIACI MÓD

Začnite analýzou výdavkov, pozrite sa, ktoré boli naozaj zbytočné, budete sa vedieť lepšie pripraviť na ďalšie dovolenky či prázdniny. Ale nielen to. Analýza vám poskytne presný obraz o aktuálnom stave financií. Podľa nej nastavíte šetriaci mód domácnosti, prípadne zvážite, či nie je čas urobiť zmeny na zvýšenie príjmov.

PLÁNUJTE VÝDAVKY, ALE NAOZAJ VŠETKY

Príjmy nie vždy dokážete ovplyvniť, no výdavky áno. Viete, koľko vás mesačne stojí napríklad benzín alebo koľko peňazí ide na sladkosti? Pozrite sa, kam odchádzajú každý mesiac vaše peniaze, a zvážte, kde viete z výdavkov ubrať, prípadne bez čoho sa môžete mesiac alebo aj dva zaobísť. 

Tip odborníka: Roztrieďte si výdavky na fixné a také, pri ktorých dokážete ušetriť.

„Prax nám ukazuje, že rodina pri bežnej spotrebe a rozumnom plánovaní výdavkov môže ušetriť aj 200 eur mesačne, pričom je lepšie začať, keď to ešte nie je nevyhnutné. Rovnako je vhodné mať premyslené priority výdavkov pre situácie, keď z nich bude treba škrtať,“ hovorí Martin Škarba. Usporené peniaze môžu byť takto dobrý základ aj pre sporenie na letnú dovolenku alebo doplnenie rezerv. „Ak je cieľom dlhodobé zabezpečenie a ochrana majetku, odporúčam voľné zdroje presmerovať do programu dlhodobého investovania,“ dodáva odborník.

KDE HĽADAŤ VOĽNÉ PENIAZE?

Potraviny:                 Vynechajte tie, ktoré nie sú nutnou výbavou chladničky (džúsy, sladkosti a iné...).

Reštaurácie:             Veľkou položkou vo výdavkoch sú obedy v reštauráciách. Skúste si navarené jedlo priniesť z domu a zohriať na pracovisku. Možno takto zistíte, že menej jedla končí u vás doma v koši.

Drogéria:                  Ak vám vyhovuje konkrétna značka kozmetiky, ostaňte jej verní. Neplytvajte pri       testovaní neoverených noviniek.

 

Oblečenie:                Obmedzte spontánne nákupy nepotrebných vecí v akciách. Nepotrebujete 10 rovnakých a lacných tričiek.

Zábava:                    Večera alebo obed v reštaurácii, prípadne káva s priateľmi vonku nie sú možno jednorazovo veľké položky, ale ak ich je počas mesiaca viac, dokážu výdavky skutočne zdvihnúť. Pozvite priateľov na návštevu.

Auto:                        Zvykli sme si autá využívať aj na veľmi krátke vzdialenosti. Skúste niektoré jazdy zameniť za prechádzku. Prospeje to aj vášmu zdraviu.

Účty za telefón:        Využívate naozaj všetky služby, ktoré máte v rámci paušálu predplatené? Možno vám bude stačiť aj nižší objem dát a prevolaných minút.

Alkohol a cigarety:   Za krabičku cigariet dnes zaplatíte približne 4 eurá. Pri krabičke denne je to mesačne okolo 120 eur a ročne takmer 1 500 eur. Z toho by sa už prázdniny dali financovať.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.