Iná farba či tvar generického lieku neznamená nižšiu kvalitu

Určite ste už boli v situácii, keď vám lekár predpísal konkrétny liek, ale lekáreň ho práve nemala na sklade. V takomto prípade vám zrejme lekárnik navrhol náhradu predpísaného lieku s rovnakou účinnou látkou, tzv. generický liek.

tabletky_lieky1200x800

Generiká sú často dostupnejšou alternatívou originálnych liekov, no napriek tomu mnohí pacienti nad ich voľbou váhajú. Pritom sú rovnako účinné a bezpečné ako tie originálne.

Generické lieky denne užíva až 56 % slovenských pacientov. Využívajú sa predovšetkým na liečbu kardiovaskulárnych ochorení, hypertenzie, cukrovky, psychických, neurologických, gastrointestinálnych ochorení a alergií. Aktuálne až 6 z 10 predpísaných balení sú generické lieky. Napriek tomu na ne veľká časť populácie stále nazerá skepticky. Lekári aj farmaceuti upozorňujú, že na to nie je dôvod.

Generické lieky sú rovnako bezpečné a účinné ako originály

Generický liek je liek s rovnakou účinnou látkou v rovnakom množstve ako originálny liek, predáva sa však pod iným názvom a môže pochádzať od iného výrobcu. Užíva sa v rovnakých dávkach a je rovnako bezpečný aj účinný ako originálny liek. Nemusí byť vždy jeho presnou kópiou, líšiť sa môže vo výrobných procesoch alebo obsahom pomocných látok. Na základe platnej legislatívy však musí mať ekvivalentnú kvalitu, bezpečnosť aj účinnosť ako originál.

Na trh prichádza až po vypršaní patentu pôvodného lieku, ktorým je pôvodný liek na určitú dobu chránený. „Keď originálnemu lieku skončí patent, môžu aj ostatní výrobcovia začať s výrobou liekov, ktoré obsahujú rovnakú účinnú látku ako originál. Tak sa tieto lieky dostanú do obehu vo forme ich lacnejších alternatív. Ale čo sa týka kvality, sú to rovnocenné ekvivalenty originálnych liekov. Môžu sa líšiť obsahom pomocných látok, farbou či balením, ale v zásade ide o lieky s rovnakou účinnosťou, s rovnakým bezpečnostným profilom a sú používané vo významne väčšom množstve ako originálne lieky vo všetkých krajinách EÚ aj vo svete. Viacero spoločností má vo svojom portfóliu aj originálne lieky, aj ich ekvivalenty,” vysvetľuje Mojmír Krutý, generálny manažér farmaceutickej spoločnosti Zentiva Slovensko, ktorá je jedným z lídrov značkových a generických liekov v Európe.

Generické lieky tak prispievajú k stabilite a efektivite zdravotného systému, keďže predstavujú až 70 % všetkých liekov vydaných na predpis v EÚ a odčerpávajú iba 30 % výdavkov na lieky na predpis.

Pri výbere zaváži obsah pomocných látok

Pri výrobe generických liekov sa musí zachovať rovnaká účinná látka ako pri výrobe originálu a navyše v rovnakom množstve. V čom sa generiká môžu od originálnych liekov odlišovať, sú pomocné látky. Tie nemajú terapeutický účinok, spravidla tvoria väčšinový podiel lieku, umožňujú jeho výrobu alebo prípravu, dávajú mu tvar, chránia ho pred rozpadom pri skladovaní, uľahčujú jeho podávanie alebo zlepšujú jeho kvalitu či stabilitu.  

„U niektorých pacientov sa môže prejaviť alergia alebo intolerancia na niektorú z pomocných látok, a to môže byť rozhodujúce pri výbere lieku. V prípade rôzneho zloženia pomocných látok medzi originálnym liekom a jeho generickou náhradou môže prípadná alergia či intolerancia na tieto zložky určovať preferenciu konkrétnej formy daného lieku. Aj preto je dôležité sledovať obsah pomocných látok, napríklad v príbalovom letáku,“ vysvetľuje prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.  

Nedôvera v generické lieky je zbytočná

Nedôvera v generické lieky spočíva aj v tom, že pacienti nemajú dostatočné informácie. Pacient dôveruje pri výbere lieku a nastavení liečby lekárovi, lekárnikovi zase pri výdaji lieku. „Lekári aj lekárnici by mali informovať pacientov o možnosti výberu lieku s rovnakou účinnou látkou, ako má originál. Lekárnik má dostatočné informácie o tom, aby pacientovi pomohol pri výbere správneho lieku,” vysvetľuje Karin Marček Malenovská, vedkyňa a doktorka farmácie, známa na sociálnych sieťach aj ako @karin_science. Úloha lekárnika a lekára a ich vzájomná spolupráca je preto v poskytovaní informácií o liekoch pacientom nenahraditeľná.

Mýty o generikách

1. Generiká majú vyššie riziko vedľajších účinkov

Generické lieky nespôsobujú viac vedľajších účinkov ako originálne lieky. Obsahujú rovnaké aktívne zložky ako originály a musia splniť rovnako prísne štandardy kvality, účinnosti a bezpečnosti stanovené regulačným úradom. Ak sa vyskytnú nejaké vedľajšie účinky, sú zvyčajne rovnaké ako pri užívaní originálnych liekov a závisia od reakcie konkrétneho pacienta na liek.

2. Generiká vyzerajú inak ako originálne lieky, preto nemôžu mať rovnaké zložky

Keďže sú originálne lieky zvyčajne chránené pôvodným výrobcom a ochrannou známkou, generiká nemôžu vyzerať rovnako. Mávajú preto odlišný tvar, veľkosť, príchuť či farbu, môžu tiež obsahovať rôzne neaktívne zložky. Vlastnosti a účinok lieku sú rovnaké.

3. Nástup účinku generík je dlhší ako u originálnych liekov

Účinná látka a jej sila sú v oboch liekoch rovnaké, preto by sa ich účinok mal dostaviť v rovnakom čase. Ak sa vyskytne nejaký rozdiel v rýchlosti nástupu účinku, môže to byť spôsobené len malými obmenami v zložení pomocných látok, technológiou výroby, individualitami organizmu pacienta či spôsobom podania.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.