Fakty o vzácnej pupočníkovej krvi

Napísal Kristína Chudá 26. júl 2023

Pupočnou šnúrou alebo pupočníkom sa od matky k dieťaťu dostáva okysličená krv a všetky potrebné živiny – bielkoviny, tuky a vitamíny. Zároveň sú pupočníkom späť do placenty odvádzané odpadové látky a odkysličená krv.

freepik_pregnant_woman

O možnosti odberu a následného uchovávania pupočníkovej krvi pri pôrode novorodenca ste určite počuli. Pupočníková krv môže slúžiť ako alternatíva kostnej drene a možno ju liečiť rôzne druhy vážnych ochorení. Ponuka bánk pupočníkovej krvi je u nás pomerne široká, avšak aj tak je dobré si zistiť pred odberom čo najviac informácií.

Čo to je vlastne pupočníková krv? Čím sa líši od normálnej krvi?

Pod týmto názvom sa skrýva krv obsiahnutá v placente a pupočnej šnúre. Pupočníková krv zabezpečuje výmenu živín a kyslíka medzi matkou a plodom a zároveň chráni plod pred potenciálne škodlivými látkami. Jedná sa o krv, ktorá sa nemieša s krvou matky a obsahuje rôzne typy kmeňových buniek.

Ako pre matku, tak i dieťa je odber bezpečný a úplne bezbolestný. Pri akokoľvek dobre naplánovanom odbere pupočníkovej krvi však mamička musí byť pripravená aj na to, že sa odber nepodarí. Predovšetkým sa môže jednať o vzniknutej komplikácie po pôrode, kedy nie je na odber čas a lekár sa musí sústrediť na zdravie rodičky a novorodenca.

Ak sa rozhodnete pre odber pupočníkovej krvi, môžete si vybrať, či ju využijete v budúcnosti pre svoje vlastné účely a uschováte si ju v banke pupočníkovej krvi alebo ju môžete darovať a nechať zapísať do medzinárodného registra.

Banky pupočníkovej krvi

V prípade, že si rodička želajú uschovať pupočníkovú krv pre vlastné účely, musia sa pripraviť na nemalý poplatok. Cena v jednotlivých bankách sa môže líšiť, napriek tomu by mamička mala počítať s tým, že za odber zaplatí okolo 700€ a treba počítať s ročnými poplatkami za skladovanie odobratých kmeňových buniek a tu sa cena pohybuje okolo 70€ ročne. Bunky sa skladujú obvykle po dobu dvadsiatich rokov. Banky zvyčajne pred uplynutím lehoty kontaktujú vlastníka, aby sa o budúcnosti vlastnej krvi rozhodol sám. Z medicínskeho aj právneho hľadiska sa má totiž za to, že pupočníková krv je tkanivo, a patrí dieťaťu. Z toho vyplývajú všetky dôsledky z aplikácie zákona o rodine.

Prečo práve pupočníková krv?

Kmeňové bunky z pupočníkovej krvi možno využiť nielen pre potrebu vlastného dieťaťa, ale aj medzi súrodencami, rovnako ako pre úplne cudzieho človeka, napríklad v rámci darcovstva. Na čo sa pupočníková krv môže použiť? K regenerácii orgánov a tkanív, k liečbe detskej mozgovej obrny, taktiež sa môže použiť na liečbu stavov po mŕtvici a autoimunitných procesov.

Na záver treba spomenúť, že hoci prianím každého rodiča, ktorý sa pre odber pupočníkovej krvi rozhodne, je jej nevyužitie, berie to väčšina z nich ako akúsi "poistku" pre prípad, že by ich dieťa v budúcnosti ochorelo. Práve pupočníková krv im dodáva istotu, že pre svoje dieťa urobili maximum.

Čo by ste mali vedieť o pupočníkovej krvi

Odobratie pupočníkovej šnúry je bezbolestné ako pre dieťa, tak pre mamu. Všetko trvá menej ako 5 minút. Zatiaľ čo novopečení rodičia sú zaneprázdnení bábätkom, lekársky tím odoberá pupočníkovú krv vášho dieťaťa na okamžite ju uskladnení. Kmeňové krvné bunky sa používajú na liečbu viacerých vážnych chorôb. Transplantáty kmeňových buniek sú v súčasnosti štandardnou terapiou pre pacientov s ochoreniami kostnej drene. Na celom svete sa uskutočnilo viac ako 35 000 transplantácií kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Tento typ transplantácie sa považuje za rutinný postup. Pupočníková krv môže byť uložená viac ako 20 rokov a je taká „poistka“ pre celú rodinu. Pupočníková krv vášho dieťaťa je plná život zachraňujúcich kmeňových buniek, ktoré by mohli zachrániť život. Ak si nevyberiete banku alebo darujete pupočníkovú krv svojho dieťaťa, stane sa medicínskym odpadom, ktorý sa zlikviduje.

Zdroj foto: Freepik


https://www.americordblood.com/blog/3-straight-facts-about-cord-blood-viacord-viacell-and-cord-blood-registry-wont/

https://www.cordblood.com/benefits-cord-blood/umbilical-cord-blood-banking

https://www.cordblood.com/benefits-cord-blood

https://cellsforlife.com/10-things-you-need-to-know-about-cord-blood-banking/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.