Príčiny vzniku a liečba akné

Akné je jedno z najčastejších chronických ochorení kože a najčastejšie kožné ochorenie  v adolescencii. Postihuje asi 85% ľudí vo veku 11 – 30 rokov. Môže  sa však vyskytovať aj u novorodencov, detí pred pubertou a dospelých vyššieho veku. 

zena_zrkadlo0918

Akné a dedičnosť

V prípade ak akné prekonali obaja rodičia, je tu viac ako 50% pravdepodobnosť,  že aj dieťa bude mať akné, ktoré v dospelosti väčšinou spontánne vymizne, ale môže ďalej pretrvávať aj niekoľko rokov. Sú však aj prípady, keď sa akné prvýkrát objavilo v dospelosti. Vo väčšine prípadov sa akné zhoršuje postupne, s maximom za 3 - 5 rokov od začiatku ochorenia.

Dôležité informácie o akné

Akné je multifaktoriálne ochorenie,  ktoré postihuje vlasovo – mazový  folikul s veľkou  mazovou žľazou a tenkým malým vlasom. Takéto folikuly  sa nachádzajú najmä na tvári, hornej časti hrudníka a v sternálnej oblasti.

U väčšiny pacientov začína ochorenie v puberte, kedy fyziologicky dochádza ku zvýšenej produkcii mužských pohlavných hormónov – androgénov, ktoré  stimulujú činnosť mazových  žliaz. Zmes mazu a zrohovatených buniek vedie ku tvorbe komedónov a toto prostredie je ideálne pre množenie baktérie Propionibacterium acnes, ktorá je súčasťou fyziologickej mikroflóry kože. Prejavy akné vznikajú ako imunitná odpoveď pacienta, ktorá je namierená proti tejto baktérii. Rozsah zápalu nezávisí od množstva Propionibacterium acnes, ale od imunitnej odpovede na opakovaný vstup tejto baktérie do hlbších častí kože.

Prejavy akné

Základným prejavom akné je komedón, papula a pustula. Okrem toho sa na postihnutých miestach môžu tvoriť uzly a ako následok prebehnutého ochorenia jazvy. Tvorba jaziev je bežným znakom u niektorých pacientov, ale včasná terapia ich výskyt výrazne znižuje. Podľa toho, ktoré prejavy prevládajú, sa rozlišujú rôzne typy akné: Acne comedonica, Acne papulopustulosa, Acne conglobata a iné.

Liečba akné

Podľa medzinárodných odporúčaní v liečbe akné sa v súčasnosti neodporúča monoterapia, t.j. liečba iba jednou účinnou látkou. Odporúča sa používať prípravky s viacerými účinnými látkami, ktoré ovplyvňujú čo najviac príčin vzniku akné: poruchu rohovatenia, Propionibacterium acnes,  zápal a  zvýšené množstvo mazu.

Základom liečby akné sú antibiotiká.  Najvýhodnejšie a najúčinnejšie je použitie antibiotika v lokálnej forme nakoľko pacienti, ktorí majú vyššiu tvorbu mazu /viac než 2.5 mg /cm 2 /min /, reagujú na liečbu celkovým antibiotikom veľmi slabo. U lokálne aplikovaných antibiotík sú koncentrácie lieku v koži omnoho vyššie než aké sa v koži dosiahnu pri celkovo podávaných antibiotikách.

Lokálna liečba akné

V lokálnej liečbe akné sa z antibiotík najčastejšie používa erytromycín, ktorý znižuje množstvo Propionibacterium acnes vo vlasovo-mazovom folikule. Má  protizápalový účinok a zároveň potláča  uvoľnenie enzýmov z Propionibacterium acnes, čím znižuje koncentráciu  prozápalových voľných mastných kyselín na povrchu kože.

•v lokálnej liečbe, ktorá je pre pacienta najprijateľnejšia, sa preto kombinujú  antibiotiká,  látky znižujúce množstvo mazu ako je zinok a keratolytiká

•najčastejšie sa používa erytromycin, jedinečná kombinácia erytromycínu so zinkom v liečbe akné sa ukázala byť veľmi užitočná a je dvojnásobným útokom proti akné

Je potrebné dodržať odporúčanú liečebnú schému a prípravok aplikovať až do úplného zlepšenia kožného nálezu, minimálne však 3 mesiace. Rovnako je nevyhnutné zaistiť dobrú spoluprácu pacienta, aby si prípravok aplikoval presne podľa návodu. Aj dobre spolupracujúci pacient si veľmi často dáva menej prípravku na okrajové partie postihnutých miest, kde sa potom nedosiahne potrebná koncentrácia antibiotika. Výhodou je, keď má prípravok praktický aplikátor.

Záver

Podľa štatistiky iba 10% pacientov s akné sa so svojím problémom obráti na kožného lekára. 20% pacientov konzultuje s kozmetičkou, 30% si kúpi voľne predajný prípravok podľa reklamy a 40% nerobí nič. Pritom cielená kombinovaná terapia je úspešná a väčšina pacientov udáva v priebehu 6 mesiacov zlepšenie o 80%. Liečba akné si vyžaduje nielen správny výber účinnej terapie, ale aj spoluprácu a trpezlivosť pacienta.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.