Spánok

V súčasnosti čoraz viac ľudí trpí nekvalitným spánkom, ktorý riešia rôznymi liekmi, čajmi a v neposlednom raze aj návštevou centier pre poruchy spánku. Hektický život priniesol aj nové problémy či choroby a jedným z nich je aj nekvalitný spánok.

spalna_0_1220

Dotýka sa to hlavne generácie dnešných štyridsiatnikov, ktorý sú v jednom kuse v práci, pretože musia uživiť rodiny, alebo majú vytýčený taký štandard, že pracujú na úkor oddychu. Ale organizmus sa nedá dlhodobo klamať a v určitom momente vypovie poslušnosť a začne štrajkovať. Jedným z takýchto protestov je nespavosť alebo nekvalitný spánok. Hlavnou podmienkou k udržaniu duševného a telesného zdravia je dostatočný oddych a kvalitný spánok. Tí, ktorí to neakceptujú neraz končia v psychiatrických ambulanciách pre pretrvávajúce psychické problémy, neschopnosť sústrediť sa a celkovú vyčerpanosť.

Počúvajte svoje telo a naučte sa oddychovať, je najdôležitejšou a zároveň najjednoduchšou radou, ako dospieť ku kvalitnému spánku. Množstvo a intenzita oddychu ako aj spánku, je pre každého individuálna. Záleží len na jednotlivcovi, či si vyberie aktívny oddych alebo pasívny. Dôležité je len to, aby ste z neho mali radosť a cítili na tele, že vám nalial nové sily. Jedna podmienka ku kvalitnému spánku však jestvuje, je nutné aby ste sa aspoň minimálne hýbali, pretože človek nieje uspôsobený len na sedenie a vozenie sa autom. Každodenná malá prechádzka, spojená napríklad s nákupom novín alebo vynechanie výťahu, vám len prospeje. Podobne nepraktizujte svoje koníčky na úkor spánku, skúste si zadeliť dni a týždne tak, aby ste našli miesto pre prácu, oddych a spánok.

Kvalitný spánok

Podľa posledných výskumov potrebuje dospelý človek spať sedem až osem hodín denne. Kvalita spánku sa prejaví hneď po prebudení. Ak sa ráno cítite oddýchnutí a plný sily, potom patríte medzi šťastlivcov s kvalitným spánkom. Ak trpíte len krátkodobým nedostatkom spánku, nepodliehajte panike, pretože váš organizmus sa tým vie vyrovnať. Spánok prebieha v určitých štádiách a v tomto vyrovnávacom období sa predĺži hlbší spánok na úkor plytkých fáz. Toto vyrovnanie je bezproblémové do štyridsiatky, po štyridsiatom roku schopnosť tejto kompenzácie klesá. Nespavosť je rizikový faktor pre psychické ochorenia, od porúch nálad až po depresie. Na telesnom zdravý sa to tiež môže prejaviť, v podobe zvýšeného krvného tlaku a infarktu.

Nekvalitný spánok môže mať za následok nevyriešené osobné problémy alebo nezhody v práci, preto keď po vyriešení spomínaných problémov nespavosť pretrváva, vynechajte večer kofeín a alkohol, nejedzte pred spaním ťažké jedlá a poriadne vyvetrajte spálňu. V prípade, že nespavosť pretrváva dlhšie ako dva týždne po vyriešení všetkých problémov a nastolenia zdravého večerného režimu, navštívte

TIP: Používanie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sa používajú troma spôsobmi. Je to vmasírovanie do pokožky, aromaterapia, ale vnútorné použitie.  Pri masírovaní do pokožky je potrebné, aby ste spolu s esenciálnym olejom použili aj nejaký obyčajný olej, olivový, alebo kokosový. Esenciálne oleje sú väčšinou mierne dráždivé na pokožku a bežný olej tento problém odstráni. Pri aromaterapii sú veľmi vhodné aroma lampy, alebo rôzne odparovače, kam nakvapkáte pár kvapiek z vášho oleja. Na vnútorné použitie sú vhodné len tie oleje, ktoré sú tak priamo označené. Pár kvapiek si môžete dať do vody, alebo pod jazyk.

Problémy so spánkom

Relaxačná vôňa levanduľového oleja veľmi dobre zlepšuje kvalitu spánku. Stačí pokvapkať napríklad uterák, alebo vankúš na ktorom spíte. Levanduľa vám pomôže váš spánok nie len skvalitniť, ale aj predĺžiť.

Aj keď esenciálne oleje majú množstvo skvelých účinkov, treba dávať pozor na to, aby sa užívali tak, ako je to pri nich uvedené. Špeciálne dávkovanie si vyžadujú napríklad pri malých deťoch, alebo pri domácich zvieratách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.