Čo robiť, keď ....

... nemôžete zaspať, prípadne keď v noci nemôžete pokračovať v spánku, bolí  vás krk , chrbát  - myslíme tým časté bolesti krčnej chrbtice alebo máte studené končatiny? Dočítate sa v nasledujúcom článku.

zdravie_doktorka_17

Nespavosť

Nespavosť môže mať niekoľko príčin. Z odborného hľadiska sa delí na krátkodobú a chronickú nespavosť. Príčinou krátkodobej nespavostibývajú stresové životné situácie a pretrváva približne mesiac. Po odstránení príčin, krátkodobá nespavosť zaniká.

O chronickej nespavosti sa hovorí v prípade, ak obtiaže so spaním pretrvávajú vyše troch mesiacov. Častým typom chronickej nespavosti je naučená (psychofyziologická) nespavosť, ktorá sa „vypestovala“ z iných príčin pri zaspávaní. V človeku podvedome drieme strach z toho, že nezaspí a trpí úzkosťou a nervozitou v čase ukladania na spánok. Dôsledkom takéhoto stavu býva únava, vynechávanie pamäti, náladovosť a zhoršená koncentrácia.

Pre dobrý spánok je nevyhnutná vnútorná pohoda, vhodné okolnosti a prostredie. Pred spaním je potrebná znížená psychická a fyzická aktivita. Pri nespavosti záleží aj na vlastnej vôli, ako veľmi túži zaspať, vek a zdravie. Ak sú dodržané všetky podmienky na správny spánok a nespavosť pretrváva, treba navštíviť odborníka, ktorý môže predpísať hypnotiká tretej generácie, ktoré nie sú návykové.

Bolesti chrbtice

Myslíme tým časté bolesti krčnej chrbtice, ktoré postihujú ľudí, ktorý sedia so zaobleným chrbtom a s hlavou predsunutou dopredu. Ak intenzita bolesti je neznesiteľná, je nevyhnutné navštíviť lekára. Praktický lekár či neurológ vám určí klinickú diagnózu a vylúči organické príčiny vzniku bolesti. Väčšinou sa pristupuje k uvoľneniu blokov v krčnej chrbtici. V rámci rehabilitácie krčnej chrbtice sú k dispozícii rôzne metódy. Postihnuté miesto sa zahrieva alebo ochladzuje, elektroliečba, laserterapia, akupunktúra a vodoliečba. V rámci medikamentov lekári neodporúčajú podporné prostriedky, pretože žiadny univerzálny liek na liečbu bolesti neexistuje.
Dôležitá je úprava pracovného prostredia (ergonometria) a správne sedenie, aby sa bolesti a problémy s krčnou chrbticou nevrátili.

Studené končatiny

Poznáme niekoľko príčin, ktoré spôsobujú studené ruky či nohy. Príčinou môžu byť neurovegetatívne vplyvy, zužovanie a uzatváranie hlavných tepien končatín ako aj psychická nestabilita. Nervy ovládajú cievy a cievy sa v chlade stiahnu, aby zadržali teplo, a telo chladne. V takomto prípade si masírujte kožu rukou i nohou, aby bola vláčna. Suchá pokožka je citlivá, má menšiu obranyschopnosť a horšie sa bráni teplotným zmenám. Pri dlhotrvajúcich problémoch navštívte lekára, ktorý stanoví klinickú diagnózu, a tá určí či sú potrebné aj lieky na odstránenie obtiaží. V akútnejších prípadoch sa pristupuje aj k operačným zákrokom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.