Vitamíny, ktoré vám pomôžu udržať si mladosť

Napísal Kristína Chudá 08. august 2022

Nie nadarmo sa vraví, že sme tým, čo jeme. Strava, ktorú konzumujeme, má totiž obrovský vplyv nielen na kvalitu nášho života, ale aj to, ako vyzeráme.

vitaminy_822

Vitamín C

Vitamín C sa nachádza vo vysokých hladinách v epidermis (vonkajšia vrstva pokožky), ako aj v dermis (vnútorná vrstva pokožky). Jeho protirakovinové (antioxidačné) vlastnosti a jeho úloha v produkcii kolagénu pomáhajú udržiavať vašu pokožku zdravú. To je dôvod, prečo je vitamín C jednou z kľúčových zložiek nachádzajúcich sa v mnohých produktoch starostlivosti o pleť proti starnutiu.

Céčko je teda najznámejší vitamín. Neplní len dôležitú úlohu v obranyschopnosti nášho imunitného systému, ale aj v kozmetickom priemysle. Céčko totiž chráni pokožku pred pôsobením voľných radikálov a teda aj pred predčasným starnutím. Skvelý je tiež ako prevencia proti pigmentovým škvrnám a zároveň pomáha pri tvorbe kolagénových vlákien. Dosť veľa účinkov, čo poviete?

Vitamín C by ste však nemali používať len na tvár, ale zároveň sa postarať o to, aby bol neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička. Tak, ako pôsobí zvonku, totiž dokáže zázraky aj zvnútra. Doprajte si teraz cez leto najmä ovocie ako kiwi či pomaranče. Ak ste viac zeleninový typ, siahnite po brokolici, paradajkách či klasických zemiakoch.

Vitamín E

Rovnako ako vitamín C, aj vitamín E je antioxidant. Jeho hlavnou funkciou v starostlivosti o pokožku je ochrana pred poškodením slnkom. Vitamín E absorbuje škodlivé ultrafialové svetlo zo slnka, z prílišného slnenia sa. Fotoprotekcia znamená schopnosť tela minimalizovať škody spôsobené ultrafialovým žiarením. To môže pomôcť predchádzať vzniku tmavých škvŕn a vrások.

Aj keď je vitamín E k dispozícii v mnohých výrobkoch, problémom je, že akékoľvek účinky sa minimalizujú pri pobyte na slnku. Väčšina dospelých potrebuje asi 15 mg vitamínu E denne. Príjem môžete zvýšiť:

-        orechmi, mandľami, lieskovými orieškami a slnečnicovými semienkami.

-        užívajte doplnok stravy, vitamín E.

Vitamín A

Vitamín, ktorý sa často značí ako protivráskový - a veru niet sa čomu čudovať. Jeho konzistencia sa používa vo viacerých anti-aging prípravkoch, ktoré pomáhajú zmierniť nástup vrások. Najznámejší z nich je jednoznačne retinol, ktorý nesmie chýbať v kozmetickej taštičke žiadnej ženy po 30-tke.

Nielen táto konzistencia však dokáže telu pomôcť, ale aj jeho prírodná forma. Vitamín A totiž podporuje nielenže imunitný systém, ale zároveň obnovuje tkanivá a spevňuje pokožku. Doprajte si ho najmä cez ovocie, v ktorom má bohaté zastúpenie. Vitamín A nájdete v plodoch ako broskyne, mangá, marhule, zo zeleniny zase v paprike a mrkve.


https://www.healthline.com/health/4-best-vitamins-for-skin#vitamin-c

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.