Fytoterapia...

...je forma liečby, ktorá využíva liečivé rastliny a ich silu v sušenej alebo upravovanej podobe. V Číne je napríklad alternatívou k západnej medicíne. Bylinárstvo respektíve využitie liečivých rastlín v medicíne je staré ako ľudstvo samé. 

lubovnik_bodkovany

Nástupom nových syntetických liekov začiatkom 20.storočia sa na čas dostala fytoterapia do úzadia, ale posledných 20. rokov vplyvom ekologického myslenia sa „znovuzrodila“. Európa je bohatá na liečivé rastliny, rastie ich asi 1000 druhov. V ľudovom liečiteľstve sa ich používa asi 800, v európskej oficiálnej medicíne viac ako 300 (aj s cudzokrajnými) a v našej asi 150. Lieky z bylín sú možné dostať v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, prípadne majú niektoré lekárne vyhradený aj takýto sortiment.

V "západnom svete" termín fytoterapeut je väčšinou vyštudovaný klasický lekár, ktorý sa zaoberá hlavne liečbou rastlín. Vo Francúzsku, je možne nadobudnúť odbor fytoterapeuta aj postgraduálnym štúdiom a v Nemecku je to alternatívne lekárstvo s licenciou na prírodnú liečbu. N Slovensku bol prijatý zákon o právnej zodpovednosti bylinkárov, liečiteľov, fytoterapeutov za ich liečebné metódy.

Fytoterapeut

- používa výhradne prírodne zdroje vo forme tinktúr, krémov, olejov, práškov, kapsúl alebo sušených rastlín
- trpezlivo počúva a kladie otázky, aby odhalil dôležité príznaky, berie ho ako jednotlivca s jeho individuálnymi slabosťami a potrebami
- používa osvedčené diagnostické postupy - meranie pulzu, kontrolu jazyka a sietnice, skúšanie reflexov a pod.
- medzi jednoduché klinické skúšky môže patriť analýza moču alebo zisťovanie hladiny hemoglobínu z kvapky krvi
- zaujíma sa o pacientovu anamnézu, o súčasné ochorenie, výskyt chorôb v rodine, alergie, spôsob stravovania a života, stresy
- upozorňuje na jedlá, ktorým sa treba vyhnúť alebo ktorých treba jesť viac, odporúča relaxačné cvičenia alebo Bachove liečivé prípravky z kvetov, ktoré pomáhajú emocionálnym faktorom ovplyvňovať citovú rovnováhu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.