7 krát, prečo chodiť Barefoot

Napísal Kristína Chudá 07. október 2022

Ľudská noha je výnimočná. V čom? Je zložená z mnohých väzov, šliach, kostí či svalov. Ľudské nohy sú dokonale schopné niesť celé telo a chodidlá sa vedia prispôsobiť zemskému povrchu. 

freepik_barefoot_22

Ďalšou skutočnosťou je, že domorodé kmene, ktorým ako bežecké "topánky" stačil kus pneumatiky vyrezaný podľa tvaru nohy a napriek tomu denne zabehli takmer na boso aj desiatky kilometrov. A zaujímavosťou je, že v žiadnom archeologickom objave či vykopávke týchto ľudí neboli zaznamenané žiadne známky poškodenia nôh.

Štúdie Daniela Liebermana, profesora ľudskej evolučnej biológie na Harvardskej univerzite naznačujú, že bežci, ktorí chodia či behajú naboso alebo používajú minimálnu obuv, spotrebujú menej energie. Totižto, aj keď sa to nezdá, niektoré topánky sú skutočne ťažké.

Barefoot čiže bosá chôdza zažíva v poslednej dobe veľký boom. Kúzlo chôdze bez topánok objavuje čoraz viac ľudí a jej priaznivé účinky na sebe pocítite naozaj rýchlo. Bosé chodenie neznamená chodiť úplne bez topánok, aj keď aj to je samozrejme možné. Podľa „bosonožcov“ sú funkčné topánky také, ktoré v podstate slúžia len ako ochranný obal pre chodidlo, aby sa neporanilo. Tieto topánky sú len akousi druhou kožou a nebráni chodidlu v jeho prirodzenom pohybe, pri ktorom sa do akcie zapoja svaly, kĺby a úpony nielen samotného chodidla, ​​ale aj celých nôh.

Kým prvé "bosé" topánky čiže barefoots pripomínali čosi ako spevnené ponožky, s každým prstom oddeleným, postupne sa k nim pridali aj klasické Barefoot, ktoré vyzerajú ako normálna obuv, ale ich podrážka je naozaj extrémne tenká.

Zdravý životný štýl mamičky aplikujú nie len na sebe, ale aj na svojich ratolestiach. A od chôdze v bosých topánkach je už len krôčik k úplnej chôdzi naboso. Na tom, že tento spôsob pohybu je našim nohám a celému telu naozaj prospešný, sa zhodujú fyzioterapeuti.

Ako je to u detí?

Chôdza naboso pomáha dieťaťu s obratnosťou, pretože sú schopné používať prsty na nohách. Barefoot pomáha tiež k správnemu držaniu a k rovnováhe tela, pretože ich mozgy dostávajú viac „správ“ prostredníctvom svojich senzorických systémov. Pod nohami sa nachádzajú aj reflexologické zóny, ktoré pri stimulácii pomáhajú udržiavať vaše deti zdravé, čo zase zlepšuje ich imunitný systém. Topánky držia chodidlá tak pevne, že chodidlo sa stáva pasívnym a stráca schopnosť pružnosti.

Kacie Flegal, špecialistka v pediatrii, písala o optimálnom vývoji mozgu a nervového systému u bábätiek a batoliat, pričom uviedla, že bosá chôdza má obrovské výhody pre dieťa. „Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako motivovať proprioceptívny a vestibulárny systém, je nechať naše deti chodiť naboso a to v maximálnej možnej miere.“

Samozrejme, že kde sú prívrženci sú aj odporcovia. Veľká časť ortopédov zastáva názor, že detské chodidlo potrebuje pevnú oporu, ktorú mu dodá jedine kvalitná vystužená topánka, pokojne aj s ortopedickou stielkou. Tvrdí, že sa už u trojročných detí stretávajú s takzvanou plochou nohou. Naopak fyzioterapeuti a zástancovia chôdze naboso oponujú, že pevná topánka je to najhoršie, čo môžeme detské nohe urobiť.

Bosá chôdza jednoducho telu svedčí, ale sa musí prevádzkovať správne, podľa určitých pravidiel. Pokiaľ má byť bosá chôdza užitočná, vyrazte do lesa, na lúku či na piesok. Chôdza po mäkkom machu, ihličia, tráve alebo morskej pláži urobí nohám naozaj dobre.

Behanie či chodenie v Barefoot vás úplne zmení, zrazu začnete prirodzene používať došľap cez prednú časť nohy a zapájať prsty, ktoré v klasických topánkach zaháľajú. Pre telo je to spočiatku šok. Odborníci radia chodiť prvých niekoľko týždňov v bosých topánkach menšie trasy. Hneď ako si na to zvyknete, užijete si nasledujúce výhody behu s bosými topánkami alebo behu naboso. Prinášame vám

7 krát, prečo to skúsiť.

1. Vďaka tomu sa budete cítiť lepšie a v súlade s prostredím.

2. Chodenie naboso si vyžaduje prácu navyše a zvyšujú sa nároky na chodidlá, srdce a pľúca, čo vedie k zvýšenému spáleniu kalórií.

3. Chodenie naboso zlepšuje rovnováhu, zvyšuje sa pružnosť a posilňujú sa lýtkové svaly a Achillové šľachy.

4. Vďaka bosým chodidlám môžete aj bežať rýchlejšie, pretože vo väčšej miere aktivuje malé svaly bedier, nôh a členkov.

5. Chôdza naboso vám pomôže vyvinúť flexibilnejšie, pohodlnejšie a prirodzenejšie tempo a chôdze, pretože celé vaše telo je rovné.

6. Aktivuje svaly, ktoré sú zodpovedné za rovnováhu a koordináciu.

7. Keď si zvyknete na holé chodidlá, postupne začnete prebúdzať inak spiace svaly nôh. Týmto spôsobom môžete výrazne zlepšiť okysličenie krvi, krvný obeh, imunitné reakcie a dokonca znížiť pravdepodobnosť vzniku kŕčových žíl.

Nech sa rozhodnete akokoľvek, všetkého veľa škodí. Ak máte možnosť, nechajte dieťa chodiť čo najviac bosé - samozrejme po vhodnom povrchu.

Zdroj foto: Freepik.com


https://www.feelboosted.com/benefits-of-barefoot-running/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.