Sliny prezradia váš zdravotný potenciál

Napísal Michaela Conzarová 13. september 2022

Veda napreduje míľovými krokmi. Zdravotníctvo nie je výnimkou. Na Slovensko prichádza so zaujímavým projektom mladá genetička Michaela Šišková. Vyštudovala Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor genetika a dnes sa venuje naplno svojej firme DNA ERA.

vyskum dna 1200x800

Slovensko patrí celosvetovo medzi krajiny s najčastejším výskytom rakoviny hrubého čreva. Štatistiky uvádzajú, že keď je ochorenie podchytené včas, v prvom štádiu sa až 92% pacientov vylieči (niektoré zdroje uvádzajú, že až 99%). Avšak keď príde pacient neskoro a je mu rakovina hrubého čreva diagnostikovaná v poslednom štádiu, len 12% pacientov bude o päť rokov ešte žiť. Navyše je užitočné vedieť, či sa dané ochorenie týka aj detí a ako možno minimalizovať riziko a ostať zdravý.

Analýza DNA dokáže odhaliť nielen mieru genetického rizika  onkologických ochorení.  Podrobná správa z analýzy hodnotí genetické riziko viac ako 50 ochorení (srdcovo-cievne, trávenie, dýchanie, infekcie a mnoho ďalších). Okrem toho je v nej každé ochorenie podrobne vysvetlené. Správa informuje, čo dané ochorenie znamená, ako často sa vyskytuje v populácii, aká je genetika za ním, ale napríklad aj to, čo robiť v rámci prevencie.

Zaujímavou časťou správy po testovaní je sekcia zameraná na šport a výživu. Práve tu sa človek dozvie, koľko kávy je pre neho osobne znesiteľné a aké množstvo je už pre jeho telo toxické. DNA zohráva úlohu pri štruktúre svalových vlákien a môže ovplyvniť väčšiu predispozíciu na silové alebo vytrvalostné športy.

femme: Prečo ste sa rozhodli pre tento vedecký smer? Zaujímalo vás to už odmalička?
Michaela Šišková: Genetika bola do istej miery pre mňa skôr náhoda. Na strednej škole som cítila, že chcem pomáhať, veľmi ma to ťahalo k onkológii a mojim cieľom bolo dostať sa na medicínu. Neúspešné prijímacie pohovory na medicínu a rok na Prírodovedeckej fakulte ma presvedčili, že vo vedeckej sfére viem byť ešte o niečo bližšie k onkológii a k výskumu. Ostala som teda na PRIF UK, katedra genetiky ponúkala pre mňa najzaujímavejší program, preto som sa rozhodla pokračovať týmto smerom. Zaujímavou časťou štúdia bola stáž v laboratóriu. Tri roky som teda pracovala v laboratóriu na Oddelení nádorovej biológie SAV pod vedením naozaj úžasnej školiteľky RNDr. Miriam Zaťovičovej, CSc. Bol to veľmi príjemný čas a veľa som sa toho naučila.

femme: Čo všetko sa dá pomocou DNA zistiť?
Michaela Šišková: Analýzou DNA sa dnes vieme pozrieť napríklad na náš pôvod, kde naši predkovia, žili, kde sú naše korene. Avšak možno zásadnejšou časťou je, že vieme zistiť, aké sú naše predispozície na rôzne ochorenia. Genetické riziko má byť pre nás akýsi výstražný palec hore, aby sme danej oblasti venovali zvýšenú pozornosť. Rozhodne to nie je diagnostika, rozprávame vždy len o miere rizika. DNA je úplne fascinujúca a verím tomu, že bude tvoriť aj základ moderného zdravotníctva.

femme: Dá sa predpovedať onkologické ochorenie?
Michaela Šišková: Sledovaním jednotlivých miest v DNA môžeme stanoviť aj mieru genetického rizika onkologických ochorení. Pri väčšine sledovaných ochorení vieme povedať, či má človek výrazne zvýšené riziko v porovnaní s priemerom populácie.

femme: Spomínate, že predispozíciu na choroby udávate v percentách. To znamená, že ak má niekto na onkologické ochorenie 10 % rakovinu nedostane? Kedy treba ísť za lekárom pri koľkých percentách?
Michaela Šišková: Odhadované percentuálne riziko si môžete predstaviť tak, že ak má niekto riziko 10%, v priemere ochorenie dostane 1 z 10 ľudí. Ak má riziko 80%, ochorenie dostane v priemere 8 z 10 ľudí s rovnakou genetickou výbavou. Pre každé ochorenie uvádzame, či je riziko výrazne zvýšené v porovnaní so štandardným rizikom v populácii. V prípade zvýšeného rizika odporúčame navštíviť lekára.

femme: Treba opakovať toto vyšetrenie?
Michaela Šišková: Nie, analýzu DNA stačí absolvovať len raz, pretože primárna sekvencia DNA, ktorú analyzuje sa počas života nemení.

femme: Aké balíky ponúkate?
Michaela Šišková: V súčasnosti v DNA ERA máme 3 balíky (Complex - všetko v jednom, Health - žiť zdravšie a Lifestyle - žiť aktívnejšie) a ceny sa pohybujú už od 149 eur. Základný balík za 299 eur obsahuje približne 30 ochorení, medzi nimi sú najmä onkologické a srdcovo-cievne ochorenia. Kompletný balík za 299 eur momentálne ponúka viac ako 50 ochorení, plus má aj sekciu týkajúcu sa výživy a športu. Pod výživou si môžeme predstaviť napríklad to, ako rýchlo nám telo metabolizuje kofeín, čiže koľko kávy je pre moje telo zdravé a koľko je už naopak toxické. Taktiež sledujeme citlivosť na saturované tuky, celiakiu, či laktózovú intoleranciu. Prémiový balík obsahuje navyše aj konzultáciu výsledkov a hodinovú konzultáciu s našou výživovou expertkou Msc. Petronelou Paulovou, ktorá na základe dát a ďalších potrieb klienta zostaví stravovanie na mieru. Rada by som ešte zvýraznila, že vďaka tomu, že analyzujeme viac ako 650 000 miest v DNA ponúkame zadarmo aktualizáciu a dopĺňanie nových ochorení.

femme: Z čoho pozostáva test, ako sa treba pripraviť a kedy sa klient dozvie výsledky?
Michaela Šišková: Z pohľadu klienta ide o veľmi jednoduchý proces. Stačí si službu objednať cez www.dnaera.sk, následne Vám bude domov doručená skúmavka, ktorú len naplníte slinami a s už predplateným poštovným pošlete späť k nám. O zvyšok sa už postaráme my, čiže žiadna krv, ani ihly, netreba nikam chodiť, všetko prebieha z pohodlia domova. Výsledky sú následne k dispozícii do 10 týždňov.

femme: Môžu dať urobiť test aj rodičia svojim deťom?
Michaela Šišková: Áno, pokiaľ nám dá rodič/ zákonný zástupca splnomocnenie je možné urobiť analýzu DNA aj deťom.

femme: Odkedy pôsobíte na Slovensku?
Michaela Šišková: DNA ERA sme zakladali v roku 2017 rok a prvé predaje sme spustili v decembri 2018.

femme: Aký je prínos genetickej analýzy?
Michaela Šišková: Vnímame, že ľuďom na zdraví skutočne záleží a uvedomujú si, že zdravie patrí medzi to najcennejšie čo máme. Kedysi, no žiaľ aj dnes častokrát čakáme kým ochorieme a až potom ideme za lekárom, aby nás mohol začať liečiť. Genetická analýza nám otvára novú cestu, prináša poznanie, aby sme riziká odhalili ešte predtým, ako sa dostavia symptómy. Pretože to kým sme formujú nie len naše gény, no najmä prostredie, v ktorom žijeme.

Zdroj foto: DNA ERA

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.