Neurózy

Neurózy sú ľahšou formou psychického ochorenia a prejavujú sa predovšetkým pocitom nespokojnosti, úzkosti, nešťastia a rôznymi telesnými príznakmi. Každý človek má z niečoho strach alebo úzkosť ...

mentyal_health20

... ak však tento strach či úzkosť prerastie do stavu, že ho nevie ovládnuť hovoríme o fóbii.

Fóbia je neurotické ochorenie, ktorá sa sťahuje k nejakej príčine. Takýto človek si uvedomuje svoj neprimeraný pocit (strach, úzkosť), ale nevie ho prekonať a preto sa takým situáciám vyhýba.

Všetky tieto ochorenia sa dajú liečiť dvojakým spôsobom. Príznaky sa zvládajú liekovou liečbou proti úzkosti a na upokojenie a prostredníctvom psychoterapie na zmenu návykov a správania.

Strach a úzkosť pacienta trpiaceho na jednu z fóbii sa prejavuje: nevoľnosťou, bolesťami v hrudníku, pocitom zadusenia, točením hlavy, panikou a až strachom zo smrti. Častou fóbiou býva vo veľkomestách strach z veľkého otvoreného priestoru, verejných miest, dopravných prostriedkov a pod. Vtedy hovoríme agorafóbii. Na druhej strane strach z uzavretého priestoru je  klaustrofóbia. Sociálna fóbia je spojená s úzkosťou kontaktu s inými ľuďmi. Známe sú fóbie zo zvierat, hmyzu, pavúkov, lekárov a aj chorôb.

Obsedantno-kompulzívna porucha (OKP) je psychické ochorenie, ktoré má niekoľko príčin a je liečiteľné. Pacienti trpiaci OKP majú nutkavé predstavy, myšlienky alebo konanie, ktoré vyvolávajú pocit úzkosti a nepohody. Ide napríklad o predstavy o nakazení sa zo špiny, predstavy o nezhasnutých elektrospotrebičoch,  nezamknutom byte a pod. Tieto nutkavé konania (časté umývanie rúk, neustála kontrola uzamknutých dverí...) sú často opakujúce a nevedia ich vytlačiť z mysle.

Somatoformné poruchy patria v rámci obyvateľstva k najčastejším psychickým poruchám a ženy sú postihované častejšie než muži. Sú spojené so strachom alebo depresiou. Táto porucha sa prejavuje príznakmi ochorenia niektorého telesného orgánu, ktorý je v skutočnosti zdravý. Pacient neustále vyžaduje vyšetrenia i napriek negatívnym výsledkom. Postihnutých trápia bolesti, nutkanie na zvracanie, nevoľnosť a pod. Z najznámejších somatogénnych porúch je hypochondria.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.