Ako zvládate úzkosť a problémy so spánkom?

Napísal Martin Stanko 20. december 2023

Veľa ľudí si myslí, že keď sa cítia zle, majú depresiu. Alebo zažívajú stres a povedia, že majú úzkosť. Úzkosť je prirodzená reakcia na stres – napríklad prvý deň v novej práci alebo pred skúškou – vtedy je normálne pociťovať úzkosť.

insonnia_1200x795

Treba ju však odlišovať od úzkostnej poruchy, pri ktorej úzkosť trvá príliš dlho, je veľmi intenzívna a výrazne ovplyvňuje kvalitu života. Takéto úzkostné poruchy trápia zhruba každého štvrtého človeka na Slovensku a zahŕňajú široké spektrum prejavov. Nezriedka sa objavujú spoločne s problémami so spánkom.

Pribúdajú noví a vracajú sa liečení

Zažívali sme náročné dva roky – najskôr pandémia, potom vojnový konflikt, teraz zdražovanie – sú to silné stresujúce faktory. Ľudia potrebujú v živote pocit bezpečia a istoty, finančného zabezpečenia, a hlavne kontakt s blízkymi, ktorý nám bol počas pandémie odopretý. Ambulancie sa doslova zaplnili pacientmi, ktorí sa predtým psychiatricky neliečili. Ale aj tými, ktorí prekonali covid – štatisticky sa zistilo, že každý piaty človek po prekonaní covidu má psychické následky. U mladších ľudí ide skôr o úzkostné poruchy, pri starších o poruchy pamäte a pozornosti.

Aj telesné prejavy

Príznaky úzkostnej poruchy sú nielen psychického charakteru, často bývajú prítomné aj telesné prejavy – búšenie srdca, zvieranie na hrudi, neschopnosť nadýchnuť sa, pocit na omdletie, bolesti. Práve telesné prejavy väčšinou privedú pacientov k obvodnému lekárovi, stretávajú sa s tým najmä u mužov.

Pri liečbe úzkostných porúch využívame anxiolytiká, a tiež antidepresíva. Najčastejšie predpisovanými liekmi proti úzkosti sú benzodiazepínové anxiolytiká. Odborníci však varujú pred vysokým rizikom vytvorenia závislosti, ktorej je ťažšie sa zbaviť so stúpajúcim vekom. 

Vypnite aspoň v noci

Ak vnútorné napätie pociťujeme aj v noci, môže to ovplyvniť kvalitu spánku. Vhodným riešením je zdravý životný štýl, pravidelný oddych a relax. Pomoc môže priniesť aj prírodný liek s výťažkom z levandule lekárskej. Jej pozitívne účinky sú známe a poznali ich už naše staré mamy. Upokojuje nervovú sústavu, zmierňuje pocit napätia, vnútorný nepokoj, a zároveň pomáha k pokojnému spánku. Nespavosť totiž býva častým súbežným problémom psychických ťažkostí. V takých prípadoch môže byť nápomocný rastlinný liek Lavekan so štandardizovaným extraktom z levanduľovej silice. Ide o prvé voľno predajné rastlinné anxiolytikum, teda liek na liečbu dočasných úzkostných stavov. Je bezpečný a nenávykový, dobre pôsobí pri úzkostných stavoch a ich telesných prejavoch, a na rozdiel od benzodiazepínov je bez utlmujúceho efektu. Môže sa kombinovať aj s inými liečivami – rastlinné prípravky majú minimum interakcií s inými liekmi. Rovnako ako pri užívaní akýchkoľvek liekov sa však poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom a starostlivo si prečítajte príbalový leták. Ak sa ani po mesiaci kontinuálneho užívania príznaky úzkostných stavov nezmiernia, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc. www.lavekan.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.