Fén ako smrtiaci nástroj? Prvá pomoc pri úraze elektrickým prúdom

Napísal Kristína Chudá 14. november 2022

Zabudnutý a zapojený fén odložený v dosahu detí a ešte k tomu na vani? Deti sú nevyspytateľné stvorenia a nikdy neviete, čo sa im práve rodí v hlavičke. V detských rúčkach sa môže zmeniť na smrtiaci nástroj. A ak sa niečo také nedajbože stane, viete ako postupovať?

freepik_child_1122

Zdroj foto: Freepik

Najrizikovejšou skupinou pre úraz elektrickým prúdom sú práve malé deti - najmä batoľatá a deti predškolského veku. Ich zvedavosť a neopatrnosť vedie častokrát k tragédiám. Nezabezpečené zásuvky a domáce elektrické spotrebiče sú v kombinácii s nepozornosťou rodičov častou príčinou smutných udalostí. Veľmi nebezpečné tiež bývajú situácie, kedy sa možnosť kontaktu s elektrickým prúdom "stretne" s vodou - čo je v prípade domácnosti možné najmä v kúpeľni.

Keď prúd prúdi, kam nemá

Pri zásahu elektrickým prúdom zvyčajne dochádza k poruchám srdcového rytmu, alebo dokonca k zástave srdca. V mieste, kde prúd do tela vstúpil, a tiež tam, kde z tela "odchádza", môže zanechať aj veľmi vážne popáleniny. Zasiahnuté potom bohužiaľ môžu byť aj vnútorné orgány. Závažnosť dôsledkov sa vždy odvíja od intenzity a napätia elektrického prúdu a pochopiteľne aj od dĺžky kontaktu s jeho zdrojom. Rolu však hrá aj smer priechodu prúdu telom a veľkosť tepla, ktoré uvoľní. Dieťa zasiahnuté prúdom zvyčajne zakričí, potom padá a stráca vedomie.

Aké sú príznaky úrazu elektrickým prúdom? 

Príznaky úrazu elektrickým prúdom závisia od jeho závažnosti. Medzi potenciálne príznaky úrazu elektrickým prúdom patria:

-        strata vedomia

-        svalové kŕče

-        necitlivosť alebo mravčenie

-        problémy s dýchaním

-        bolesť hlavy

-        problémy so zrakom alebo sluchom

-        popáleniny

-        záchvaty

-        nepravidelný srdcový rytmus

Úraz elektrickým prúdom môže tiež spôsobiť syndróm kompartment. To sa stane, keď poškodenie svalov spôsobí opuch končatín. To zase môže stlačiť tepny, čo vedie k vážnym zdravotným problémom. Kompartment syndróm nemusí byť ihneď viditeľný. Takže po šoku dávajte pozor na rúčky a nôžky svojich ratolestí.

Ako na prvú pomoc?

Zásada číslo jedna? Keď poskytujeme prvú pomoc, vždy myslite na svoju bezpečnosť! Zranení už nikomu nepomôžete. Okamžite prístroj vypnite, poprípade vyhoďte istič (...ak viete, kde ich máte a ako ich vyhodiť). V prípade, že to z nejakého dôvodu nie je možné, použite na odstránenie zdroja nejaký nevodivý predmet (drevený, plastový, látkový, gumený pod.). Do jeho vypojenie sa postihnutého nedotýkajte! Ak je zranený v bezvedomí a nedýcha, okamžite začnite s resuscitáciou; umelé dýchanie a masáž srdca. Pozor, už v tejto chvíli by mal niekto ďalší volať Zdravotníckou záchrannú službu!

Ak je poranený v bezvedomí, ale dýcha (dvíha sa mu hrudníček, počujete pravidelný prúd dychu), uložte ho do tzv. Zotavovacej polohy. Do príchodu záchranárov od zraneného neodchádzajte! Neustále kontrolujte, že dýcha. Do príchodu záchranárov kontrolujte nielen základné životné funkcie, ale ak je to možné, chlaďte prípadné popáleniny.

Ak ide o poranenie spôsobené vysokým napätím, okamžite volajte záchranárov! K dieťaťu, ktoré je stále pod vplyvom vysokého napätia sa bohužiaľ nedá bezpečne priblížiť (pre zachraňujúceho začína "bezpečná zóna" približne 23 m od zdroja), vzniknutý elektrický oblúk by vás ohrozil na živote!


https://www.webmd.com/first-aid/electric-shock-treatment

https://www.healthline.com/health/electric-shock#medical-treatment

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.