Ako vyrobiť rúška a aký materiál použiť?

Chýba vám ešte rúško na vychádzky von alebo plánujete vyrobiť nejaké náhradné? Zvládnete to aj vy, a to nielen na šijacom stroji, ale aj v ruke, ihlou a niťou. Mimochodom, vedeli ste, že niektoré druhy rúšok je možné vyrobiť aj bez šitia? Aký materiál je najlepší z hľadiska údržby?

corona_ruska20

Rúška používané štandardne v nemocniciach sú jednorazové. Na trhu boli už pred pandémiou prateľné rúška z nanovlákien, avšak zohnať látku na rúško, ktorá zničí alebo aspoň filtruje vírusy, aby skrze neho bolo možné dýchať a aby sa dal výrobok sterilizovať vyváraním, je dosť zložité. V súčasnej dobe sa nepočíta s tým, že by vás rúško ochránilo pred ochorením. Rúška sa nosia preto, aby sa vírusy nedostali ďalej v kvapôčkach. Tým sa znižuje možnosť nakazenia ostatných osôb v blízkosti prostým výdychom alebo kýchnutím. Z dôvodu dostupnosti a jednoduchej údržby sa odporúča výroba rúšok zo stopercentnej bavlny.

Stopercentnú bavlnu je možné vyvariť, čo oceníte najmä v snahe o sterilizáciu. Nejedná sa len o prípadne vírusy. Dlho nosené rúško vlhne a stáva sa životným priestorom pre ďalšie vírusy, baktérie a dokonca plesne. Nedostatočná údržba rúška preto môže respiračné ťažkosti ešte viac zhoršiť. Zabrániť tomu môžete pravidelnou údržbou. Rúška môžete vo veľkom vyprať na vysokú teplotu (nad 60 ° C) s použitím dezinfekcie na bielizeň (alebo octu, ktorý vytvára nepriaznivé prostredie pre plesne a huby). Je tiež možné vyprať rúška ako bežnú bielizeň (koronavírus je tvorený obalom z lipidov, s ktorými si poradí bežný prací prostriedok), pre istotu krátko povariť v malom kastróliku a nechať ich vo vode do vychladnutia. V oboch prípadoch je možné rúška ešte prežehliť a zakončiť tým proces sterilizácie. To všetko zvláda stopercentná bavlna ľavou zadnou.

Čo presne budete potrebovať?

Vyberte si teda stopercentnú bavlnu, ideálne tú, ktorá je certifikovaná pre výrobu detských predmetov. Veľmi vhodná je biela látka zo stopercentnej bavlny, nie je však nutnosťou. Väčšina bavlnených látok sa dnes už ponúka s rôznymi motívmi a vzormi, teda môžete si vybrať čokoľvek od hravých zvieracích motívov až po jednoduché elegantné vzory.

Okrem látky budete potrebovať tiež viazací materiál. Ideálne je šikmý prúžok, avšak je tiež možné zohnať textilnú šnúrku z čistej bavlny, ktorá úplne zvláda vysoké teploty ako bavlnená látka. Ďalej je možné zaobstarať rôzne druhy parakordu, ktorý je však z plastu a teda nie je úplne zlučiteľný s praním pri vysokých teplotách. Mnoho ľudí tiež používa špagetovú priadzu, ktorá je však z desiatich a viac percent syntetické (lycra a polyester). Vyššie teploty síce zvládne, ale po nejakej dobe stratí svoje prirodzené vlastnosti.

Na voľnej strane poskladaného rúška je skvelé tiež zaobstarať špeciálne drôtiky, ktoré sa zasunú do miesta pri nose, aby sa látka pritlačila k nerovnostiam na tvári a tak sa stala nepriechodnou. Túto vychytávku ocenia hlavne ľudia s okiliarmi, pretože sa im skla nebudú zahmlievať.

Ako ušiť jednoduché zadrhávacie rúško?

Vezmite pruh látky; cca 20 x 25 cm. Pokiaľ chcete po stranách viac látky, nemusíte sa báť pridať dva až tri centimetre. Dlhšie strany olemujte dvakrát (preložte kraja raz a prejdite horúcou žehličkou; potom druhýkrát a olemujte cikcak stehom, aby sa látka nepárala. Kratšie strany založte na dvakrát, ale lem pripevnite k látke len ľahko po vnútorných stranách. Tieto otvorené lemy môžu slúžiť ako základňa pre prevlečenie povrázkov. Keď navlečiete povrázky o dĺžke 40 cm a navlečenú látku zhrniete k stredu povrázku, vytvorí sa vrecko, šnúrky si zaviažete na temene, alebo ak sú kratšie, za ušami.

Ako ušiť skladané rúško?

Štvorec látky cca 25 x 52 olemujte. Poskladajte ju do harmoniky tak, aby pripomínala položenie žalúzií (harmonika nie je skladaná na seba, ale rebrá idú za sebou). Cez okraje látky položte šikmý prúžok tak, aby lemoval rub aj líc zároveň a prešite preložený šikmý prúžok po celej dĺžke, samozrejme najpevnejšie v mieste kde prechádza budúce zaväzovanie rúškom. Vznikne tak rúško s pevnými povrázkami, ktoré sa dá zaviazať na temene alebo za ušami a sklady harmoniky možno roztiahnuť cez tvár ako u rúška jednorazového.

Núdzové rúško bez šitia

Ak práve nemáte žiadne čisté alebo použiteľné rúško, použite núdzovo šatku podľa popisu v nasledujúcom videu. K nemu budete potrebovať dve gumičky. Alternatívne je možné použiť utierku alebo väčšiu vreckovku, avšak majte na pamäti, že rúško tohto typu je horšie priedušné.

Jednorazové rúška z papierovej utierky

Je to jednoduché: jednu vrstvu papierové utierky poskladajte do klasickej harmoniky. Na okraje prúžku, ktorý vznikne, spojte zošívačkou na papier dve kancelárske gumičky. Tými si pruh papiera pripevníte okolo uší a následne si papier roztiahnite cez tvár. Jednorazová utierka je skôr núdzovým riešením. Myslite na to, že má síce vysokú filtračnú schopnosť, ale rýchlejšie zvlhne, preto sa neodporúča ju používať ani ako prídavný filter do bavlneného rúška.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.