Čo o zdraví prezradí farba nechtov?

Napísal Kristína Chudá 29. apríl 2024

Pozreli ste sa niekedy pozorne na svoje nechty? Vedeli ste o tom, že ich podoba, tvar i sfarbenie kože pod nimi vás môžu účinne varovať pred rôznymi chorobami, napríklad aj pred rakovinou?

zdrave_nechty18

Pokiaľ na svojich nechtoch pozorujete niečo „zvláštne“, radšej venujte pár minút prečítaniu nasledujúcich riadkov.

Ako by mal vlastne vyzerať zdravý necht?

Na nechte by nemali byť žiadne ryhy ani vyvýšeniny. Skrátka by mal byť úplne hladký. Pri koreni nechtu môžete pozorovať polkruhovú bielu plochu. Zdravé nechty tiež musia byť lesklé a majú ružové lôžko. Obklopuje ich nechtová koža, ktorá ich chráni. Nechty môžu byť skutočne ukazovateľom rôznych zdravotných problémov, ako sú pľúcne ochorenia, žltačka, ale napríklad aj spomínaná rakovina.

Zápal pľúc môže ich rast úplne zastaviť. Rast našich nechtov ovplyvňuje mnoho faktorov, jedným z nich je aj stres a už spomínané choroby. Všeobecne potom nechty rastú rýchlejšie mladým ľuďom. Svoju úlohu ale zohráva aj počasie. Rýchlejšie nám porastú v teplých mesiacoch, ale napríklad aj v tehotenstve.

Pozor by sme si ale mali dať na biele škvrny s tmavými okrajmi. Môže totiž ísť o príznak žltačky. Samozrejme žltačku nespoznáte len z nechtov. Budete mať zažívacie problémy, pocítite bolesti kĺbov, brucha a budete sa cítiť veľmi unavení. Na nechtoch sa môžu objavovať aj takzvané bodkovité dierky, ktoré môžu byť príznakom lupienky.

Modré nechty znamenajú nedostatok kyslíka

Niektorí pacienti môžu mať aj mŕtvolne namodralé nechty. To je väčšinou znakom komplikácií s pľúcami. V tele skrátka nemáme dostatok kyslíka. V prípade, že na svojich nechtoch vidíte spomínanú farbu, mali by ste pre istotu vyhľadať lekára. Fajčiari zase zvyčajne majú žltkasté nechty. Táto farba môže byť ale aj príznakom takzvanej hubovitej infekcie, ktorá by sa rozhodne mala odborne liečiť. A ako k nej prídeme? Jednoducho. Stačí napríklad chodiť bosí v rôznych umyvárňach či bazénoch.

Zošednuté nechty značia nedostatok železa

Tiež ste si určite všimli, že niektorí ľudia majú nechty zošednuté. To môže vypovedať o nedostatku železa v tele. Šedé nechty sa tiež najčastejšie objavujú u starších ľudí. Nesmieme si ale pliesť šedú farbu s hnedou či čiernou. Posledné dve menované môžu totiž signalizovať výskyt takzvaného melanómu, teda rakoviny kože.

Čo znamenajú drážky na nechtoch?

Možno že aj na vašich nechtoch vidíte ryhy a drážky. Výskyt pozdĺžnych drážok je obvykle spojený so zlou funkciou zažívacieho traktu. Príčinou ale môžu byť aj rôzne úrazy, naopak vodorovné drážky môžu byť príznakom vážnejších komplikácií. Môžu sa totiž objaviť u pacientov trpiacich týfom či šarlachom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.