Trápia vás opakované zápaly a nachladnutia aj počas jari?

Poradíme vám ako sa s nimi vysporiadať. Opakované zápaly a nachladnutia vám môžu znepríjemňovať život aj na jar. Vitamíny, probiotiká a enzýmy v kombinácií so zdravou životosprávou posilnia vašu imunitu a dostanú vás opäť na nohy.

w_red_cup_0324

Nedostatok živín po zime prispieva k horšiemu zdravotnému stavu

V jarných týždňoch môžete pociťovať únavu, pretože vaše telo po zime trpí nedostatkom dôležitých živín. Špeciálne na konci zimy máme tendenciu trpieť nedostatkom slnečného svetla a naša strava sa stáva chudobnou na vitamíny a ďalšie látky. Náhle zmeny teplôt môžu byť pre telo náročné a viesť k oslabeniu imunity. Ak sa k tomu pridá nevhodná životospráva a stres, vznikne kombinácia, ktorá imunitnému systému ešte viac uškodí. Vaše telo potom oveľa ťažšie odoláva náporu vírusov, baktérií a iných mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobovať rôzne chronické nádchy či dokonca zápaly dýchacích ciest.

Najohrozenejšou skupinou sú malé deti

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) aktuálny počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) presiahol 41 tisíc, čo je takmer o 3 tisíc prípadov viac ako začiatkom roka. Trend ARO je za posledné týždne klesavý, pričom vrchol bol evidovaný začiatkom februára, kedy počet prípadov presiahol 70 tisíc. Najcitlivejšie na ochorenia je dieťa do 5 rokov. „Imunita sa u neho ešte len vyvíja a má inú bakteriálnu flóru ako dospelý človek. Potrebuje čas, aby v kolektíve získalo istú mieru odolnosti voči určitým patogénom,” vysvetľuje zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu detí a mládeže Jana Hamade.

Vitamíny, probiotiká a enzýmy: Recept na silnú imunitu!

Pomoc pri posilňovaní a udržiavaní odolnosti imunitného systému môžu poskytnúť vitamíny, probiotiká a enzýmy. „Obranyschopnosť organizmu, vrátane detského, možno počas chrípkovej sezóny podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si z nej druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu,“ ozrejmujú odborníci z ÚVZ.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré prirodzene obývajú črevá, pričom pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru. Tá pôsobí na sliznicu čreva, ktorá je významnou zložkou imunitného systému. Rôzne enzýmy, ktorých máme v tele viac ako tri tisícky, hrajú taktiež dôležitú úlohu. Ide o bielkoviny, ktoré urýchľujú a regulujú biochemické procesy v organizme. Enzýmy sa používali pri lokálnej liečbe už v dávnych časoch, hoci ľudia vtedy nemali povedomie, že to, čo lieči najmä v tropickom ovocí, sú práve enzýmy. Bez enzýmov by podľa odborníkov život nebol možný. Niektoré z týchto enzýmov riadia správne fungovanie imunitného systému. V obdobiach, keď je organizmus oslabený a nedokáže efektívne zvládnuť silné zápaly, môžeme podporiť jeho činnosť dodatočným prísunom týchto enzýmov zvonku. Tým posilníme oslabenú imunitu a predídeme častým opakovaniam ochorení.

Návrat tradičného lieku

Liek Wobenzym patrí k najstarším účinným liekom, ktorý sa dodnes používa na celom svete. Max Wolf sa od 50. rokov minulého storočia v USA systematicky venoval výskumu enzýmov pre liečebné účely a položil základy novej liečebnej metódy – systémovej enzýmoterapie. Táto metóda využíva pôsobenie zmesí vybraných proteolytických (bielkoviny štiepiace) enzýmov na celý organizmus. Prvá enzýmová zmes, označovaná počiatočnými slabikami jeho mena a mena jeho spolupracovníčky Heleny Benitezovej, bola nazvaná WoBe-enzýmy a krátko nato premenovaná na Wobenzym.

Poznáte z minulosti účinky tradičného lieku Wobenzym, najznámejšieho predstaviteľa systémovej enzýmoterapie? S rovnako kvalitným zložením a vedecky podloženými účinkami ohlasuje osvedčený enzýmový liek na zápaly, opuchy a poruchy imunity svoj návrat späť do lekární. Kamenných, aj internetových. Liek Wobenzym pôsobí proti zápalu a optimalizuje funkciu imunitného systému. Skracuje čas hojenia po zraneniach a operáciách (artroskopické zákroky, stomatochirurgia, ORL operácie). Urýchľuje hojenie opuchov, podvrtnutí a vstrebávanie krvných podliatin. Podporuje liečbu opakovaných urologických a gynekologických zápalov. Je vhodný aj ako podporná liečba pri recidivujúcich zápaloch dýchacích ciest vírusového aj bakteriálneho pôvodu. Preverená zmes enzýmov rastlinného, bakteriálneho a živočíšneho pôvodu je uchovávaná v podobe gastrorezistentných tabliet. Obalová vrstva chráni tabletu pred jej degradáciou vplyvom pôsobenia kyslého pH v žalúdku, preto sa pri užívaní nesmie rozhrýzť, drviť alebo deliť. O správnom užívaní sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Viac informácií hľadajte na www.wobenzym.sk

wobenzym_0324

* Wobenzym je registrovaný liek v oblasti systémovej enzýmoterapie. Wobenzym je liek na vnútorné použitie. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov.

Nepodceňujte zdravú životosprávu

Rovnako dôležité je poskytnúť telu čo najviac slnečného svetla a podporovať pohyb, aj keď to môže byť náročné. To platí najmä v prípade, že sme sa v zime nedostatočne pohybovali a naše telo nie je zvyknuté na svalovú aktivitu. Odporúča sa aspoň 20-minútová prechádzka na čerstvom vzduchu niekoľkokrát týždenne. Podľa štúdie, ktorú uvidela Lekárska fakulta Harvardskej univerzity, ľudia, ktorí sa prechádzali aspoň 20 minút denne, minimálne 5 dní v týždni, mali o 43 % menej „sick days“ ako tí, ktorí cvičili raz týždenne alebo sa nevenovali žiadnej aktivite. Vaše telo sa posilní a dostane do formy. Navyše pri pohybe sa uvoľňujú endorfíny, známe ako „hormóny šťastia". Ďalej dbajte na kvalitný spánok, pričom dôležité je dodržiavanie pravidelného režimu. Udržiavaním pravidelnosti si vytvoríte zdravé návyky a predídete problémom so zaspávaním. Odborníci odporúčajú spávať približne 7-9 hodín spánku.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.