6 spôsobov ako predísť digitálnej únave očí - päťminutová kontrola

Napísal KM Alensa 22. október 2023

Ak pri vašej práci trávite dlhý čas pred obrazovkou počítača, urobte si túto päťminutovú kontrolu. Predídete tak digitálnemu namáhaniu očí, chránite svoje zdravie a súčasne optimalizujete svoju produktivitu na pracovisku.

freepik_blue_light_comp

Starostlivosť nielen Slovákov ale aj celosvetovo o svoje oči za posledné obdobie zaostáva. Približne 285 miliónov ľudí na svete trpí problémom so slabým zrakom alebo dokonca slepotou. Čo je však zaujímavé je to, že asi 80 % týchto prípadov sa dá predísť prevenciou. „Apelujeme na verejnosť, aby nezanedbávala zrakové zdravie a včas sa objednali na preventívnu prehliadku u svojho očného lekára. Dôležité je sledovať aj seniorov v rodine. Ak napríklad hovoria, že im už očný lekár nemá dať aké okuliare, ešte vždy je spôsob, ako sa môžu vrátiť k čítaniu kníh, časopisov či lúšteniu krížoviek. Spoločne dokážeme vybrať vhodnú optickú pomôcku, ktorých je v súčasnosti naozaj dostatok,“ konštatuje Tatiana Winterová, riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Aj jednoduché zmeny pomôžu znížiť digitálne namáhanie očí:

1. POUŽÍVAJTE OKULIARE - Ak máte okuliare, používajte ich pri práci, čítaní, alebo pozeraní do obrazovky počítača, mobilu či televízora. Súčasne sa uistite, že ich používate správne.

2. ČASTO ŽMURKAJTE - Častým žmurkaním zvlhčujete povrch oka. Ak je to potrebné, používajte očné kvapky.

3. UPRAVTE SI VLASTNOSTI MONITORA - Zvážte nastavenie jasu, kontrastu, farebnej teploty a veľkosti textu. Výrazne tak viete uľaviť svojim očiam.

4. SPRÁVNE OSVETLENIE - Umiestnite obrazovku svojho počítača tak, aby ste sa vyhli oslneniu, používajte antireflexné vrstvy.

5. NASTAVTE OBRAZOVKU POČÍTAČA - Monitor je mierne pod úrovňou očí. Odporúčané umiestnenie je 15-20 stupňov. Obrazovka počí- tača je od očí vzdialená 50-66 cm.

6. ROBTE SI PRESTÁVKY - Dodržujte pravidlo 20-20-20. Každých 20 minút sa pozrite na objekt vzdialený 20 metrov
od vás na aspoň 20 sekúnd.

PÄŤMINUTOVÁ KONTROLA

ÁNO/NIE - Moja stolička podopiera celé moje telo a nohy mám primerane opreté na podlahe.

ÁNO/NIE - Monitor je mierne pod úrovňou očí, čo pomáha mojim očiam pozerať sa smerom nadol. Odporúčané umiestnenie je 15-20 stupňov pod úrovňou očí.

ÁNO/NIE - Obrazovka počítača je od očí vzdialená 50-66 cm.

ÁNO/NIE - Monitor sa môže nakláňať a otáčať a má vstavané filtre proti odleskom.

ÁNO/NIE - Moja obrazovka je umiestnená mimo oslnenia z akéhokoľvek osvetlenia alebo okna.

ÁNO/NIE -  Obrazovka je bez prachu.

ÁNO/NIE -  Veľkosť písma je dostatočne veľká, aby som sa nemusel ohýbať a približovať sa k monitoru obrazovky.

Medzinárodný deň zraku vznikol v roku 1990 s cieľom poukazovať na riziká, ochorenia očí a ich možnú prevenciu. Tento deň si význam zraku pripomínajú vo viac ako 150 krajinách na celom svete. Celosvetovo sa organizuje viac ako 800 najrôznejších lokálnych podujatí s cieľom zvýšiť starostlivosť ľudí o svoj zrak. „Mnohí z nás si neuvedomujú, že zrak nie je len o krátko či ďalekozrakosti. Existuje celý rad ochorení, ktoré výrazne môžu narušiť vašu schopnosť vidieť. Je potrebné si uvedomiť, že na Slovensku žije približne 80 000  nevidiacich a slabozrakých. Nejde pritom o nízke číslo. Nepodceňujte svoj zrak a dajte si ho vyšetriť  odborníkom,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov. Prevencia je totiž najlacnejšia a najjednoduchšia cesta ako sa vyvarovať akýmkoľvek problémom s očami. K pravidelným kontrolám motivujú neraz aj samotní predajcovia. Napríklad e-shop alensa.sk za nahranie aktuálneho receptu ponúka svojmu zákazníkovi bonus vo výške 6 eur. 

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.