Pozor na plesňové infekcie

Výskyt plesňových infekcií sa v populácii európskych krajín pohybuje v intervale medzi 20 až 50%. Tieto ochorenia patria medzi najčastejšie kožné problémy. Rizikovým faktorom výskytu mykóz nôh je aj bežné nosenie uzatvorenej, nepriedušnej obuvi, ponožiek a pančúch z umelých, nesavých materiálov. 

nohy_0820

Často sme nútení stráviť dlhé hodiny v uzavretých topánkach a všetci vieme, čo nás čaká po príchode domov, keď nohy vyslobodíme...
K vniknutiu infekcie do kože prispieva pobyt a práca v horúcom a sparnom prostredí, ale aj zvýšený sklon k poteniu. Podobne pôsobia na pokožku alkalické mydlá - pri ich častom používaní poškodzujú rohovú vrstvu kože, čím ju robia priepustnejšou pre plesne.

Rizikový je aj dlhodobý pobyt vo vode, ktorý mení prirodzenú kožnú rezistenciu a ľahko dochádza k macerácii medziprstových priestorov. Práve tie sú na plesne najvnímavejšie.
Načastejšie je postihnutá koža medzi štvrtým prstom a malíčkom a nechtové platničky. Preto sú jedinci, navštevujúci verejné kúpele, spoločné sprchy, umývarne, plavárne a športové zariadenia ďalšou rizikovou skupinou. Túto skutočnosť potvrdzujú plesňové kultúry, ktoré vyrastajú zo sterov z podláh športových zariadení, z uterákov, drevených roštov, ale aj z kobercov v hoteloch.
Nakaziť sa však dá aj na pieskovej pláži. Piesok môže byť kontaminovaný ľuďmi alebo zvieratami.

V rámci prevencie by sme mali dodržiavať nasledovné:

– Nohy udržiavajte čisté a suché, nezabúdajte na vysušenie medziprstových priestorov. Po umytí a vysušení nôh ich ošetrite vhodným zmäkčujúcim krémom. Používajte špeciálnu kozmetiku. Na potivé nohy sa odporúča nielen deodorant, ale aj balzam na nohy, ktorý reguluje tvorbu potu.

– Ponožky si vymieňajte denne (v prípade potreby aj viackrát za deň) za nové a vyprané. Uprednostnite priedušné materiály (vlna, bavlna).

– Obuv noste len svoju, zásadne ju nikomu nepožičiavajte. Platí to aj pre domáce prezuvky. Uzavreté topánky noste čo najkratšie. Obuv striedajte a dezinfikujte. Ak trpíte nadmerným potením, používajte pred každým obutím antiperspirant, alebo deodorant na nohy.

– Nepoužívajte spoločné uteráky.

– V saunách, kúpeľoch, spoločných sprchách a športových zariadeniach nechoďte bosí, použite svoju obuv.

– V domácej kupeľni nepoužívajte textilné predložky, drevené a umelohmotné rošty – sú ideálne pre šírenie plesní.

– Nástroje, ktoré používate na ošetrenie nôh (pemza, pilníky, nožničky) po použití vyčistite a vydezinfikujte. V prípade, že navštevujete pedikérku, presvedčte sa, či svoje nástroje sterilizuje.

– Pravidelne kontrolujte nohy a prsty. Ak máte podozrenie, že nohy sú napadnuté plesňou, vyhľadajte lekára. Poškodené nechty si nelakujte. Môžete tým brániť odparovaniu vlhkosti, ktorá sa potom hromadí pod jeho povrchom a stáva sa vhodným prostredím pre ďalšie šírenie mykóz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.