Poradíme vám s výberom elektrickej zubnej kefky

V ústnej dutine sa vyskytuje množstvo rôznych baktérií, a preto je pravidelné umývanie zubov nevyhnutné z estetického, ale najmä zo zdravotného hľadiska. Ochorenie chrupu alebo ďasien totiž neovplyvňuje len našu ústnu dutinu, ale trpí ním celý náš organizmus.

dtest_p_neubert_23

Ako na ešte krajšie a zdravšie zuby?

Každodenné čistenie chrupu nám môžu uľahčiť aj elektrické zubné kefky, na ktoré si posvietila nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest a do laboratória na otestovanie poslala 11 modelov.

Elektrické zubné kefky sa aktuálne tešia veľkej obľube, keďže oproti klasickým zubným kefkám urobia časť práce za nás. Kefku stačí položiť do úst, zapnúť a jemne ňou prechádzať po zuboch. Pre všetkých prívržencov „klasiky“ však dobrou správou určite je, že odborníci neuprednostňujú ani jeden typ kefiek a správne vyčistenie zubov viete dosiahnuť aj s manuálnou kefkou. Dlhodobé vedecké výskumy však ukazujú, že pri používaní elektrických kefiek sa darí udržiavať zuby zdravšie.

Základnou úlohou všetkých kefiek je, aby nás zbavili zubného povlaku, ktorý sa vo forme tenkej vrstvy permanentne vytvára na našich zuboch. Ak povlak nedostatočne odstránime, premení sa na zubný kameň, s ktorým nám môže pomôcť už len dentálny hygienik. Pri testovaní toho, ako dobre si jednotlivé modely elektrických zubných kefiek dokážu poradiť so zubným povlakom, si laboratórni experti prizvali 20 dobrovoľníkov. „Testujúce osoby si čistili zuby dve minúty, minimálne po 8 hodinách od predchádzajúceho čistenia a hodinu od posledného jedla či pitia. Následne sa pomocou porovnania indexu povlaku pred čistením aj po ňom zisťovalo, ako účinne je daný model schopný nežiaduci zubný povlak odstraňovať,“ hovorí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. V tomto smere najlepšie obstála kefka Philips Sonicare Prestige 9900 HX9992/11, ktorej sa podarilo odstrániť až 91 % povlaku. Ak vás zaujíma, ako v tomto teste dopadli ostatné modely, na webe dTest nájdete celý prehľad testovaných výrobkov.

Mnohých spotrebiteľov pri zvažovaní kúpy elektrickej zubnej kefky odrádza, že ide o elektrický spotrebič, ktorý je potrebné nabíjať. Predovšetkým v období letných dovoleniek a výletov sa nám môže ďalšia nabíjačka v batožine javiť ako príťaž. Preto je určite vhodné si pred zaobstaraním elektrickej zubnej kefky preveriť jej výdrž batérie. Výsledky testovania v nezávislom laboratóriu ukázali, že výdrž batérie sa pri výrobkoch značne líši. Zatiaľ čo niektoré modely dokázali byť v prevádzke viac ako tri hodiny, iné testované výrobky vydržali len približne 45 minút. Okrem toho sa odborníci pozreli aj na dĺžku nabíjania, a teda koľko času jednotlivé kefky potrebovali, aby boli plne nabité. V tomto ohľade sa výsledky tiež líšili. Najviac trpezlivosti budete potrebovať pri výrobku Philips Sonicare 3100 Series HX3671/14, ktorý potrebuje byť v nabíjačke až viac ako 22 hodín.

Bez ohľadu na to, pre ktorý model sa rozhodnete, je stále potrebné myslieť na to, že tieto zubné kefky plnia svoju funkciu iba v prípade, že používate správnu techniku čistenia. Kefku by ste mali držať pod uhlom 45 stupňov a každý zub čistiť miernym tlakom ideálne tri až päť sekúnd. Niektoré elektrické zubné kefky sú vybavené aj senzorom tlaku, ktorý vás upozorní, ak príliš tlačíte

Zdroj foto: Petr Neubert

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.