Odďaľujete si text alebo naň neviete zaostriť?

Napísal Michal Krajčír 25. september 2023

Nejde o klasickú očnú vadu, ale skôr o dôsledok starnutia, tvrdia odborníci.  Prvé príznaky sa objavujú už medzi 40. až 45. rokom života a postupujú až do 65. roku veku, kedy sa stav ustáli a už nezhoršuje.

woman_comp_0923

Stáva sa to aj tým najlepším z nás. Je to síce mrzuté, ale nie je to žiadnym tajomstvom – ako starneme, časti nášho tela sa opotrebovávajú a nefungujú tak, ako kedysi. A tak každého zastihne deň, kedy si nejakú vec bude musieť oddialiť od očí, aby na ňu lepšie zaostril. Tejto vekom podmienenej zmene zraku sa hovorí presbyopia, laicky vetchozrakosť.

Vzhľadom k tomu, že zníženie schopnosti videnia na blízko s pribúdajúcim vekom postihuje prakticky všetkých ľudí, nejedná sa o klasickú očnú vadu, ale skôr o dôsledok starnutia organizmu. Príčinou sú postupné zmeny v štruktúre tkanív očnej šošovky,” vysvetľuje Martin Slaný, optometrista a odborný garant siete očných optík FOKUS a dodáva: “Prvé príznaky sa objavujú medzi 40. až 45. rokom a postupujú cca do 65 rokov veku, kedy sa stav ustáli a už sa nezhoršuje. Túto vadu pritom nie je možné liečiť, iba korigovať.

S presbyopiou úzko súvisí tiež stav očnej šošovky. Práve tá je zodpovedná za akomodáciu, s ktorou má oko problém (akomodáciu oka si môžete predstaviť ako funkciu „zoom“ v zmysle zaostrovania, teda schopnosť vidieť ostro rôzne vzdialené predmety). V štruktúre šošovky sa časom usadzujú bielkovinové látky, ktoré znižujú jej pružnosť, a teda aj schopnosť akomodácie. O zaostrovanie sa potom musí postarať dioptrická pomôcka.

V začiatkoch, ak vidíte dobre do diaľky, vám postačia klasické okuliare na blízko, tzv. čítacie okuliare,” hovorí Martin Slaný a zároveň upozorňuje, že by ste si mali dať pozor na okuliare zo supermarketov a drogérií, ktoré môžu poslúžiť iba na krátke prechodné obdobie, keď si svoje okuliare zabudnete a potrebujete rýchle riešenie. “Tieto okuliare však nie sú vhodné na dlhodobé používanie, môžete si nimi poškodiť zrak,” dodáva Slaný.

V prípade, že nevidíte správne na blízko ani na diaľku, a nechcete so sebou nosiť viaceré okuliare, ktoré si prehadzujete podľa potreby, pohodlným riešením sú v tomto prípade multifokálne (progresívne) okuliare, ktoré riešia zaostrenie na viac vzdialeností. Upravujú dioptrie na diaľku, na strednú vzdialenosť (je dôležitá napríklad pri práci na PC a pri šoférovaní), ale aj na čítanie. “Tento typ okuliarov si väčšina ľudí zvolí vo chvíli, keď im na zaostrenie nepomôže ani oddialenie predmetu do diaľky, čo väčšinou prichádza, ak je čítacia dioptria alebo adícia väčšia ako 1,5 dioptrie,” vysvetľuje Martin Slaný.

Multifokálne okuliare sú zároveň vhodnou korekciou pri každodenných činnostiach, pokiaľ ale dlhšiu dobu zaostrujete zrak na určitú vzdialenosť, napr. ak trávite 3 a viac hodín denne prácou pohľadom do monitora, ste vášnivý majster, jazdíte na motorke alebo na bicykli, správny očný optik vám odporučí pre tieto situácie okuliarové šošovky, ktoré budú zodpovedať práve vášmu zameraniu a vašej činnosti tak, aby bol váš pohľad na svet jasnejší a vaše oči zostali svieže.

Je preto dôležité ak pociťujete diskomfort pri videní navštíviť odborníka, resp. špecialistu, ktorý pomôže nájsť najoptimálnejšie riešenie problému so zrakom. Zdravie sa nedá totiž zovšeobecňovať, preto je potrebné zvoliť ku každému individuálny prístup, správne zmerať zrak a určiť správnu očnú korekciu,” vysvetľuje Martin Slaný z očnej optiky FOKUS a uzatvára: “Na začiatku môžu vzniknúť obavy, že si na nové okuliare nezvyknete. S profesionálne vybranými okuliarmi sa doba návyku na nové okuliare výrazne skráti, alebo nie je vôbec potrebná. Zákazníkovi navyše vysvetlíme všetky možné vlastnosti a dáme mu odporúčania, ako okuliare používať. Napríklad, že je nevyhnutné s multifokálnymi okuliarmi skloniť hlavu pri chôdzi zo schodov či ľahko pootočiť hlavu, pri pohľade do spätného zrkadla pri šoférovaní, a pod.”

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.