Malá zmena každodennej rutiny môže pomôcť v boji proti stresu

Budíček - 6:00, raňajky - 6:30, odchod do práce – 7:00 a začiatok kolobehu pracovného dňa sa môže začať. Vyhnúť sa hustej premávke, stihnúť prvé pracovné stretnutie, niekoľko hodín sa plnohodnotne sústrediť, vyzdvihnúť deti, nájsť v obchode všetko čo je na zozname...

freepik_work_life_balance

... prichystať večeru, postarať sa o záhradu, zašportovať si, vyvenčiť psa a všetko sa to môže začať odznova. Rýchle tempo dnešnej spoločnosti a tlak stihnúť každý bod na TO – DO liste môže byť niekedy omnoho náročnejšie a stresujúcejšie, ako si v tej chvíli uvedomujeme. Ako sa popasovať so zvýšenou mierou stresu a správne nastaviť zdravý životný štýl v dynamickom 21. storočí? Odborník radí, ako ventilovať tlak z nárokov dnešného moderného sveta pomocou work and life balance, vyváženej životosprávy a správneho pitného režimu.

Takmer všetci sme denno-denne vystavení rôznym zložitejším až stresovým situáciám.  Pre človeka je mierne alebo krátkodobé vystavenie stresu prirodzené a dokonca pozitívne. Ak je však telo vystavené stresu dlhodobo, pretrvávajúce napätie môže viesť k vyčerpaniu a odzrkadliť sa na rôznych zdravotných ťažkostiach ako je únava, vyčerpanosť, zvýšená nervozita, ale aj bolesti hlavy, či svalové kŕče. V tejto rýchlej dobe preto potrebujeme nájsť správny životný balans viac, ako inokedy.

Základný predpoklad zvládania stresu = životná rovnováha

Vedomá a aktívna starostlivosť o naše fyzické a psychické zdravie, ktorej súčasťou je správna životospráva, je základným predpokladom zvládania stresu a kritických situácii. Rozumné prerozdelenie svojho času a energie medzi pracovným a osobným životom je pre každého človeka individuálne. Nie je žiadna príručka, ktorá by hovorila, koľko času máme venovať jednej alebo druhej oblasti. V dlhodobom ale aj krátkodobom meradle je však potrebné tento balans hľadať a optimalizovať. „Kariéra, zarábanie peňazí a celkovo socioekonomický status sú v živote človeka veľmi dôležité, no práve tieto ciele vieme dosahovať najlepšie pri dobrom zdraví a v psychickej pohode. Na to sa ale často pod tlakom okolností zabúda a pracovným povinnostiam dávame prednosť pred osobným životom a  zdravím. Keď to robíme dlhodobo, je veľká pravdepodobnosť, že nás toto naše nasadenie dobehne v podobe zhoršeného fyzického či psychického zdravia.  Je preto dôležité myslieť na zdravú životosprávu, ktorej súčasťou nie sú len spánok a pohyb, ale aj plnohodnotná výživa a veľmi dôležitý – pravidelný pitný režim vrátane správneho príjmu vitamínov a minerálov,“ hovorí výživový poradca, well-being coach a zakladateľ projektu wHealth, Maroš Krivosudský.

Chcete byť o plus bližšie k cieľu? Pozor na pitný režim

Ak pracujete na vlastnom well – beingu a chcete sa udržať v top kondícii v každej situácii, je veľmi dôležité dbať na správne nastavený pitný režim. Dostatočný príjem tekutín je dôležitý z pohľadu výživy a celkového zdravia organizmu, keďže voda ovplyvňuje všetky životne dôležité telesné funkcie. Naše telo preto vie reagovať veľmi rýchlo, a keď tento príjem tekutín zanedbáme, prejaví sa to takmer okamžite. Často sme ale bohužiaľ zaneprázdnení a na pocity smädu nereagujeme, čo sa prejaví na výraznejšej dehydratácii. „Je preto dobré vytvoriť si  systém, ktorý nám pomôže nezanedbávať príjem tekutín. Vlastných pravidiel si vieme vytvoriť mnoho, jedno ale odporúčam všetkým – začať hydratáciou každý deň, teda ako prvú vec sa napiť dostatočného množstva, aspoň 200 – 300 ml vody. Ďalším pravidlom môže byť pitie 30 minút pred každým jedlom. Keďže je dôležité piť pravidelne počas dňa, nie nárazovo, nič nepokazíme, ak si pohár či fľašu minerálnej vody položíme na náš pracovný stôl, prípadne, ak veľa cestujeme autom, miesto na fľašu si nájdeme aj tam. Piť by sme mali každých 15 – 20 minút  pred, počas a po väčšej fyzickej aktivite, hovorí Maroš Krivosudský. Ak pracujete na vlastnom well-beingu nezabúdajte okrem pitného režimu aj na pravidelný príjem vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú pre správne fungovanie organizmu rovnako dôležité.

Rozlúčte sa s napätím a stresom

Vitamíny a minerálne látky sú pre naše telo absolútne nenahraditeľné a bez ich dostatočného množstva nedokážeme plnohodnotne fungovať. „Jedným z najvýznamnejších minerálov v ľudskom organizme je horčík. Nachádza sa v každej bunke, ktorá ho potrebuje na svoje fungovanie. Je nevyhnutný na správne fungovanie svalov, či nervového systému a pomáha aj k správnemu fungovaniu psychiky. Najvhodnejším spôsobom, ako dopriať organizmu dostatok magnézia je jeho pravidelný príjem v malých dávkach, počas celého dňa. Denná referenčná hodnota príjmu horčíka by mala byť 375 mg / l. Aj preto by pravidelné pitie minerálnych vôd s dostatočným množstvom magnézia malo byť súčasťou vášho každodenného pitného režimu.“ dodáva Maroš.

Prírodná stredne mineralizovaná voda Magnesia obsahuje značný pomer horčíka a zároveň nízky obsah sodíka, čo je ideálna kombinácia pre každodenný zdravý životný štýl. Jednotka medzi prírodnými minerálnymi vodami na Slovensku vám pomôže v boji proti stresu, aj vďaka novinke MAGNESIA PLUS ANTISTRESS. Ochutená prírodná minerálna voda je obohatená o vitamíny skupiny B, selén a výťažky z medovky, ktoré vášmu organizmu pomôžu dopriať si zaslúžený oddych a relax bez napätia a stresu. Vitamíny B1 a B6, ktoré sa nachádzajú v minerálnej vode pomáhajú k normálnej psychickej činnosti a normálnej funkcii nervovej sústavy. Selén chráni bunky pred oxidačným stresom a vitamín B5 pomáha k normálnej mentálnej činnosti. Okrem toho je Magnesia PLUS bez konzervačných látok, farbív a umelých sladidiel. O skvelú ovocnú a osviežujúcu chuť obohatenú o prospešné látky sa postarajú výťažky z manga a medovky, ktoré vaše chuťové poháriky zaručene potešia aj v týchto letných mesiacoch. Tomu, že je Magnesia PLUS obľúbeným nápojom svedčí aj získané ocenenie Najlepšia novinka v súťaži Voľba spotrebiteľa 2023 v kategórii balené vody.

Najlepšou cestou v boji proti stresu je správne nastavený work – life balance. Pohyb, vyvážený jedálniček, relaxácia organizmu, pravidelný pitný režim a dostatočný príjem potrebných vitamínov a minerálnych látok. Doprajte si zdravý život a buďte o plus bližšie k cieľu.

magnesia_anti_stres_823

O minerálnej vode Magnesia

Magnesia je prírodná stredne mineralizovaná voda so značným obsahom horčíku a nízkym obsahom sodíku. Pramení v Slavkovskom lese a čerpá sa z prírodného zdroja z hĺbky 100 metrov. Je vhodná na pravidelnú konzumáciu bez obmedzenia. V ponuke je v prírodnej neperlivej, jemne perlivej i perlivej verzii. Obľúbené sú aj ochutené varianty radu Magnesia Red.

Viac na www.magnesia.cz.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.