Potrebujú deti slnečné okuliare?

Napísal Michal Krajčír 09. jún 2023

Do pol roka veku nie, neskôr je lepšie zrak chrániť, radí odborník. Je potrebné deťom chrániť zrak slnečnými okuliarmi? Ak áno, odkedy? Tieto otázky si kladie mnoho rodičov, ktorí váhajú, či deťom zaobstarať slnečné okuliare alebo im postačí šiltovka či klobúčik a pobyt v tieni.

pexels_children_summer_23

Slnečné okuliare pre deti rozhodne nie sú len módnym výstrelkom, ale pomôcka, ktorá chráni detský zrak pred ostrými slnečnými lúčmi a škodlivým UV žiarením. Bez nich môžu byť deti vystavené vážnejším zdravotným rizikám, pretože sa zrak dieťaťa vyvíja až do ôsmich rokov veku, tvrdí odborník.

Rodičia by mali myslieť na to, že detský zrak je na UV žiarenie oveľa citlivejší ako zrak dospelých ľudí, čo môže viesť nielen k popáleniu pokožky, ale najmä k zápalu rohovky alebo spojiviek. Ak tieto nepríjemnosti nastanú, dieťa sa môže sťažovať na ostrú bolesť očí či slzenie, prípadne nie je schopné ani otvoriť oči. “V tejto situácii by ste mali vyhľadať očného lekára, ktorý zhodnotí vážnosť stavu vášho dieťatka a nasadí mu vhodnú liečbu,” radí Martin Slaný, optometrista a očný garant siete očných optík Fokus.

Novorodencom okuliare netreba

V prvom rade je potrebné povedať, že malé deti by vôbec nemali byť vystavené priamemu slnku či veľkým horúčavám. Ak ste s vašim drobcom vonku, snažte sa pohybovať na miestach, kde je tieň. “Je všeobecne známe, že dieťa do 6 mesiacov veku nemá nosiť žiadne slnečné okuliare a má sa vyhýbať priamemu slnku. Niektorí rodičia však pod tlakom okolia a z obáv o zdravie dieťaťa zvyknú dávať okuliare už aj deťom v kočíku. Je to však prinajmenšom zbytočné a môže to dokonca i uškodiť. Dieťaťu v tomto prípade úplne postačuje šiltovka či klobúčik,” vysvetľuje Martin Slaný.

Slnečné okuliare môžete začať nasádzať deťom od pol roka veku. Závisí to najmä od samotného dieťaťa, za aký čas si na nosenie okuliarov zvykne. Na trhu je v dnešnej dobe široký sortiment detských slnečných okuliarov, ktoré sú prispôsobené tak, aby vášmu drobcovi nespadli alebo si ich z tváre nestrhli. Pre najmenšie deti sa sú vhodné okuliare s gumičkou alebo s nastaviteľnými koncovkami straníc, ktoré zabraňujú skĺznutiu z nosa.

Na nosenie okuliarov deti postupne učte

Je jasné, že deti si spočiatku budú okuliare dávať častejšie dole, no postupom času si na ne zvyknú a pomôžu im chrániť zrak, a to najmä, ak sa chystáte k moru či do hôr, kde je slnko ostrejšie. “Pre menšie deti, ktoré na okuliare ešte zvyknuté nie sú, môžu byť riešením okuliare s už spomínanou gumičkou, ktorý im zabráni strhnúť si ich. Pred kúpou okuliare s deťmi poriadne vyskúšajte a dbajte na to, aby im sedeli a nikde ich netlačili. Dieťa sa s okuliarmi musí cítiť prirodzene,” vysvetľuje Martin Slaný z optiky Fokus a dodáva: “Dôležité tiež je, aby okuliare mali kvalitný UV filter a chránili zrak pred škodlivým UV A aj B žiarením. Hľadajte také okuliare, ktoré majú 100% UV filter.

Ako vybrať správne detské slnečné okuliare?

Mali by ste si uvedomiť, že ide o zdravie vašich detí, a preto je rozhodujúce, kde slnečné okuliare kupujete. Nenechajte sa zlákať nízkou cenou v supermarketoch či v obchodoch s detským oblečením. Radšej navštívte očnú optiku, kde vám kvalifikovaný personál poradí a máte zabezpečenú záruku spolu so servisom. Slnečné okuliare pre deti by mali spĺňať viac ochranných štandardov než okuliare pre dospelých, s ktorými vás oboznámi optik, ktorí Vám aj poradí ako a kedy okuliare správne používať a dokáže vám aj odpovedať na vaše prípadné otázky. “Dôležitý je aj materiál, z ktorého sú slnečné okuliare pre deti vyrobené. Ten by mal byť odolný voči nárazu či poškriabaniu. Kvalitné slnečné okuliare musia byť certifikované, označené písmenami  CE stranice uvedený certifikát CE a tiež musia mať uvedenú kategóriu filtra. Pre deti sú vhodné kategórie 2-3,” vysvetľuje Martin Slaný.

Situácie, kedy slnečné okuliare radšej nepoužívajte

Existujú prípady, kedy by dieťa nemalo zo zdravotných dôvodov vôbec nosiť slnečné okuliare. Týka sa to najmä detí, ktoré trápi šedý zákal alebo majú problém s vrodeným zvýšeným vnútroočným tlakom. Pri nosení slnečných okuliarov totiž dochádza k rozšíreniu zreničky, ktorá blokuje odtokové cesty v oku. To znamená, že by im stúpol očný tlak. Slnečné okuliare nekupujte ani vtedy, ak sa vaše dieťa lieči na tupozrakosť.

Zdroj foto: Pexels

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.