Modré svetlo ako hrozba pre naše oči! Čo dokáže spôsobiť?

Napísal Pavol Hrabovský 29. máj 2023

Starostlivosť o oči sa dostala na pozadie povinností každodenného života. Zrak patrí medzi najdôležitejšie zmysly, pričom je denne vystavený rozličnej záťaži. Stretávate sa s pálením či rezaním? Aj tieto príznaky môžu byť predzvesťou nepríjemného syndrómu.

freepik_blue_light_comp

Zdroj foto: Freepik

Každodenné fungovanie skrýva mnoho nástrah pre náš zrak. O to viac, ak sa bavíme o rozličných výdobytkoch modernej doby. Mnoho zamestnaní si už ani nevieme predstaviť bez využitia počítača. Ba čo viac, len málokto si vie predstaviť svoj deň bez obrazovky obľúbeného smartfónu. Aj keď sú moderné prístroje veľmi dobrými pomocníkmi, nemusí to platiť pre naše zdravie.

Jas s modrým nádychom

Pri každej obrazovke môžeme tvrdiť, že jednoducho žiari. Je tvorená z množstva malých pixelov, ktoré dotvárajú celkovú plochu tak, aby sa pred nami zobrali celková mozaika plnohodnotného obrazu. Vo svojej podstate sú pixely neškodné. Problém nastáva, ak sme im vystavený dlhodobo. Každá obrazovka produkuje určitú žiaru, ktorú nazývame modrým svetlom. Jeho zdrojom sú bežné domáce spotrebiče ako smartfóny, monitory aj televízie.

Modré svetlo má negatívny vplyv na ľudské podvedomie. Dokáže preukázateľne ovplyvniť spánok aj zmeny nálad. Preto sa často stretávame s odporúčaniami, podľa ktorých by ste nemali používať smartfón pred spaním. Mohli by ste si tak narušiť prirodzený spánkový cyklus. Zaujímavosťou je, že veľké množstvo tohto svetla dokáže priamo ovplyvniť vylučovanie hormónov.

Moderná hrozba

Neprospešné žiarenie neostáva len pri vnútorných zmenách. Dokáže prispieť k rozvoju diagnóz, akou je aj makulárna degenerácia. Tá sa stala jednou z hlavných príčin poškodenia zraku u starších pacientov. Svetlo vytvorilo aj širokú škálu novodobých problémov, medzi ktorými vyčnieva syndróm suchého oka, ktorý patrí medzi najrozšírenejšie očné problémy.

Syndróm pôsobí na slzný film, ktorý chráni oko pred vyschnutím. V obsahu slznej tekutiny sa znižuje hladina kyseliny hyalurónovej , čo znižuje možnosť hydratácie oka. Oko tak stráca prirodzenú ochranu pred vonkajšími vplyvmi. „Prvými príznakmi syndrómu býva pálenie a rezanie očí, začervenanie, pocit unavených očí, neskôr sa pridáva paradoxne aj slzenie. Pacienti môžu mať problémy so zaostrením, môžu pociťovať svetloplachosť či zhoršené videnie,“ informuje očná lekárka MUDr. Ivana Krčová.

„Dôležité sú dobré svetelné podmienky, správne nastavenie jasu obrazovky či úprava pracovnej vzdialenosti. Ďalej sú dôležité pravidelné prestávky pri dlhodobom pozeraní na monitor a cvičenie zraku pozeraním sa na vzdialenejšie predmety a miesta. Odporúča sa vyhýbať klimatizovaným a prekúreným priestorom.  Okamžitú úľavu od nepríjemných symptómov poskytnú kvalitné očné kvapky, tzv. umelé slzy s obsahom kyseliny hyalurónovej,“ dodáva Krčová.

Umelé slzy s kyselinou hyalurónovou pôsobia ako lubrikačné činidlo. Ružové kvapky Artelac®Rebalance sú voľne dostupnou zdravotníckou pomôckou.  Obsahujú 0,15% kyseliny hyalurónovej a množstvo živín s vitamínom B12. Umelé slzy Artelac®Rebalance dokážu udržiavať oči správne zvlhčené a sú bezpečné aj pre dlhodobé užívanie.

artelac_0523

Zistite viac na www.hyal.sk/dalsie-produkty.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.