5 tipov ako sa správne starať o svoj zrak!

Predstavte si, že by ste nevideli. Svoju mamu, manžela, deti, svoj domov, majestátne hory, šíre moria, dokonca ani najbližší krok. Nepredstaviteľné! Naše oči sú úžasný systém, ktorý nám sprostredkováva životne dôležité informácie a umožňuje nám obdivovať krásu, ktorá nás obklopuje.

freepik_woman_smile_23

Zdroj foto: Freepik

Až 80 % informácií vnímame cez zrak. Aj preto je správna starostlivosť o oči a zrak nevyhnutná a mali by sme jej venovať dostatočnú pozornosť.

1.    Správna hygiena je základ

Správna a pravidelná hygiena očí je dôležitá. Umývať by ste ich mali čistou vodou primeranej teploty. Vyhýbajte sa tomu, aby sa do očnej sliznice nedostali dráždiace látky z kozmetických výrobkov. Odličovacie roztoky, pleťové krémy, dekoratívnu kozmetiku atď. vyberajte veľmi obozretne. 

2.    Vnútorná starostlivosť o zrak je dôležitá

Ako pomôcť svojim očiam pomocou stravy? Vyhýbajte sa produktom z bielej múky a tukom presiaknutým potravinám. Uprednostňujte potraviny s vysokou nutričnou hodnotou ako zelenina, ovocie, ryby, orechy a pod. Ak by ste chceli v ideálnom pomere zjesť všetko prospešné pre vaše oči, bolo by to pomerne zložité. Aj preto vám už dlho pomáhajú výživové doplnky Ocuvite**, ktoré do tela s ľahkosťou doplnia potrebné látky. Všetky výživové doplnky Ocuvite** boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov a obsahujú vyváženú kombináciu kvalitných látok. Obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín (naše telo si ich nevie vytvoriť), omega-3 mastné kyseliny, zinok, selén a vitamíny C a E. Viac sa dozviete na www.ocuvite.sk.

3.    Posilňujte očné svaly

Tak ako by sme mali pri sedavom zamestnaní pravidelne precvičovať naše telo, svaly, šľachy či úpony, musíme sa pravidelne venovať aj cvičeniu s očami. Najmä ak máme problémy s únavou očí, ktorá môže viesť až k syndrómu suchého oka. Oddych od nepretržitého pozerania na obrazovku by sme si mali dávať pravidelne každú hodinu a to v dĺžke aspoň 10 minút. Vyskúšajte: očami sledujte obdĺžnik veľkosti 1 x 0,5 metra, pozrite sa do všetkých krajných polôh pomyselného obdĺžnika. Opakujte v oboch smeroch, doprava aj doľava 5-10 krát. Potom si zavrite oči a jemne si ich prstami pomasírujte. Zapozerajte sa cez okno do diaľky, prinútite oči zaostriť na predmety v diaľke čím zlepšíte zdravie očí. Ako rýchla úľava na unavené oči vám okrem cvičenia pomôže aplikácia umelých sĺz Hyal-Drop multi*. Sú bez konzervačných látok čiže vhodné aj pre citlivé oči. Obsahujú optimálny roztok kyseliny hyalurónovej, ktorá zabezpečí zvlhčenie a hydratáciu. Viac sa dozviete na www.hyal.sk.

4.    Dbajte na prevenciu

Chodievajte na pravidelné prehliadky k oftalmológovi, pretože tak ako všade, aj v prípade očí platí, že je lepšie problémom predchádzať ako riešiť už závažné problémy so zrakom. Najmä alergici vedia o tom svoje. Práve vďaka dobrej príprave sa dá zabrániť nepriaznivému priebehu alergie alebo mnohým komplikáciám (napr. prechodu alergickej nádchy do astmy a pod.). K prevencii patrí vyhýbanie sa miestam s alergénmi, používanie ochranných pomôcok (okuliare, klobúky a pod.), ale najmä používanie kvalitných zdravotníckych pomôcok. Očné kvapky Vividrin ectoin* a nosový sprej Vividrin ectoin* zmierňujú nepríjemné príznaky alergie a súčasne vďaka obsahu ectoinu pôsobia preventívne. Oba prírodné produkty vám vytvoria na sliznici ochrannú vrstvu hydrokomplex, ktorá na jednej strane zabraňuje vstupu ďalších alergénov do oka či nosa a na druhej strane vodného plášťa sa regeneruje podráždená sliznica. Viac sa dozviete na www.vividrinectoin.sk.

5.    Pozor na rizikové faktory, ktoré vám škodia

Na dobrý zrak má vplyv najmä naša životospráva a životný štýl. Medzi rizikové faktory patrí najmä: nadváha, alkohol, cigarety, vysoký krvný tlak, nedostatok pohybu, zranenie, nezdravá strava, slnko či iné vplyvy vonkajšieho prostredia (klimatizácia, kúrenie, obrazovky počítača či telefónu a pod.). O svoje oči by sme sa mali starať, ale si ich aj chrániť, napríklad pri práci, kde nám malé úlomky môžu poškodiť rohovku. Traumatizácia rohovky, resp. mechanické podráždenie očného tkaniva môže vyústiť až do zápalu oka. K podráždeniu rohovky dochádza napr. rastlinami, ihličím, nechtom, poškodenou kontaktnou šošovkou, vplyvom cudzieho telieska a podobne. Príznaky poškodenia očnej rohovky je bolesť oka, pocit cudzieho telesa v oku, slzenie, intenzívne žmurkanie, pocit rezania až zníženie kvality videnia. Ak je trauma len na povrchovej vrstve rohovky, ktorá sa rýchlo regeneruje, liečba trvá približne 1-3 dni a spočíva najmä v hydratácii očnej sliznice. Veľmi účinné v tomto prípade sú očné kvapky Desodrop*, ktoré pôsobia komplexne (antiseptický, hojivý a antibakteriálny účinok). Viac sa dozviete na www.desodrop.sk. Chráňte si oči a starajte sa o svoj dobrý zrak, vaše oči sa vám poďakujú.

produktova_bausch_lomb_23

*Zdravotnícka pomôcka. Pozorne si prečítajte informáciu pre používateľa.

**Výživový doplnok. Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej a vyváženej stravy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.